Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Σπαρταρούν» τα ιχθυοπωλεία της Ξάνθης χωρίς αγοραστική κίνηση

«Σπαρταρούν» τα ιχθυοπωλεία της Ξάνθης χωρίς αγοραστική κίνηση

0
psaradika adeia

Ανασφάλεια και κλειστές τράπεζες οδηγούν σε λύσεις… «μακράς διάρκειας» τους Ξανθιώτες

Μικρά ψάρια και αυτά με μέτρο, επιλέγουν οι τοπικοί καταναλωτές για το καθημερινό τραπέζι

Μεγάλη πτώση της αγοραστικής κίνησης στα ιχθυοπωλεία της Ξάνθης καταγράφουν οι ίδιοι οι τοπικοί επαγγελματίες της αγοράς ψαριού, ως αποτέλεσμα της επιδεινούμενης οικονομικής κατάστασης των καταναλωτών. Το κλείσιμο των τραπεζών ενέτεινε την ανασφάλεια, που προκαλεί η παρατεταμένη οικονομική κρίση με τις συνέπειές της, δημιουργώντας επιπλέον ‘’εκνευρισμό’’ στο τοπικό καταναλωτικό κοινό και στους παράγοντες της αγοράς. Σε μια προσπάθεια να καλύψουν, κατά το δυνατό, πιο οικονομικά τις καθημερινές ανάγκες διατροφής τα νοικοκυριά, προκρίνουν τα τρόφιμα «μακράς διαρκείας», περικόπτοντας σημαντικά τις προμήθειες σε ψάρια, που τείνουν να μεταβληθούν σε είδος πολυτελείας στο οικογενειακό τραπέζι.

‘’Νεκρή’’ η Δημοτική Αγορά και λόγω Μπαϊραμιού

Οι πάγκοι γεμάτοι, τα ψάρια φρέσκα και λαχταριστά μέσα σε φελιζόλ και καφασάκια γεμάτα πάγο, για να αντιμετωπίσουν την ζέστη, αλλά κανείς ενδιαφερόμενος. Ή σχεδόν κανείς. Καταστήματα που ‘’βλέπουν’’ 2-3 πελάτες την μέρα, μικρές αγορές φθηνών ψαριών ίσα-ίσα για να πούμε ότι φάγαμε ψάρι. Το «Ε» βρέθηκε στην Δημοτική Αγορά της Ξάνθης το πρωί της Παρασκευής, που συνέπεσε με την γιορτή του Μπαϊραμιού των μουσουλμάνων συμπολιτών μας. Η ήδη μειωμένη αγοραστική κίνηση σχεδόν εξαφανίστηκε, με τους εορτάζοντες μουσουλμάνους να έχουν κάνει τις αγορές τους τις προηγούμενες μέρες. Όπως λένε οι καταστηματάρχες, η κίνηση ήταν μειωμένη και όλη την περίοδο του Ραμαζανιού, λόγω της ιδιότυπης νηστείας, που επιτρέπει το φαγητό μετά την δύση του ήλιου και πριν την ανατολή. Αυτό έχει ως επακόλουθο να μην προτιμώνται τροφές όπως τα ψάρια, αλλά κάτι που μπορεί να μαγειρευτεί νωρίτερα ή πιο εύκολα. Πολλοί ψαράδες παραδέχθηκαν ότι δουλεύουν περισσότερο με μουσουλμάνους Ξανθιώτες, οι οποίοι, ως επί το πλείστον, έχουν μεγάλες οικογένειες.

Κ. Σερραίου: «Οι τιμές ρυθμίζονται στις ιχθυόσκαλες βάσει της ζήτησης»

Η κυρία Κατερίνα Σερραίου, ιδιοκτήτρια ιχθυοπωλείου στην Δημοτική Αγορά τα τελευταία 9 χρόνια, παραδέχεται ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα και λόγω της υπεραλίευσης που παρατηρείται εδώ και καιρό και έχει οδηγήσει σε μείωση του αλιευτικού πλούτου, λόγω και της καταστροφής που συντελείται στο θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον. «Οι τιμές ρυθμίζονται στις ιχθυόσκαλες από τα γραφεία που μεσολαβούν ανάμεσα σε εμάς και τους ψαράδες. Στην ιχθυόσκαλα της Καβάλας, από όπου προμηθευόμαστε οι περισσότεροι στην Ξάνθη, λειτουργούν 10 περίπου γραφεία που έχουν σύμβαση με συγκεκριμένα καΐκια. Πολλές φορές προτιμούν να δώσουν τα ψάρια τους για παστά, σε εργοστάσιο στον Βόλο για παράδειγμα, παρά να τα πουλήσουν σε χαμηλότερη τιμή», μας λέει η κυρία Σερραίου. Περιγράφοντας τις δυσκολίες της δουλειάς και τον τρόπο που έχει εξελιχθεί, η ίδια ομολογεί ότι πλέον δεν αξίζει τόσος κόπος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παλιότερα υπήρχε αρκετή δουλειά και αντισταθμίζαμε τον κόπο που κάνουμε. Τώρα πλέον δεν αξίζει να ξυπνάς από τις 2:30 τα ξημερώματα για να πας στην ιχθυόσκαλα, να παζαρέψεις τις τιμές μέχρι την τελευταία στιγμή, να τρέχεις για να ανοίξεις το μαγαζί και στο τέλος να μην μπορείς να πουλήσεις και το εμπόρευμά σου».

Ηρ. Παπαδόπουλος: «Η υπεραλίευση και η μετάβαση στο ευρώ έστειλαν τις τιμές στα ύψη»

Με 40 χρόνια στον χώρο του ψαριού, ο κ. Ηρακλής Παπαδόπουλος είναι από τους παλιότερους και ανάμεσα στους δύο εναπομείναντες παλιούς ιχθυοπώλες της Δημοτικής Αγοράς. Τις αιτίες της μειωμένης αγοραστικής κίνησης ο κ. Ηρακλής αποδίδει, εκτός από τις πρόσφατες οικονομικές συγκυρίες, στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των Ελλήνων, στην υπεραλίευση που προκάλεσε σε βάθος χρόνου μικρή προσφορά, αλλά ακόμη και στην μετάβαση από την δραχμή στο ευρώ. «Την εποχή πριν το ευρώ φτάσαμε να πουλάμε σαρδέλα μέχρι 1.296 δραχμές το ανώτερο, ενώ η καθημερινή τιμή ήταν γύρω στις 500 δραχμές. Τώρα πουλάμε 5 ευρώ, ενώ έχουμε φτάσει πρόσφατα να πουλάμε μέχρι και με 9 ευρώ. Υπολογίστε την διαφορά που υπάρχει. Αν γράψει κάποιος κάτω από τις τιμές, την σχετική αντιστοιχία σε δραχμές, δεν θα αγοράσει κανείς από τους παλιότερους που θυμούνται τις τιμές», περιγράφει με χαρακτηριστικό τρόπο ο ίδιος. Στα τόσα χρόνια εμπειρίας του, ομολογεί ότι δεν έχει ξαναζήσει παρόμοια κατάσταση για την αγορά.

Π. Παπαδόπουλος: «Μέσα σε όλα έχουμε και τα μάρκετ που μας χτυπούν κάτω από την ζώνη»

Της ίδιας οικογενείας, ανιψιός του κ. Ηρακλή, ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος είναι ένας νέος επαγγελματίας, μεγαλωμένος μέσα στο ιχθυοπωλείο και τις δυσκολίες του. Οργισμένος από τις οικονομικές εξελίξεις και την παντελή έλλειψη προστασίας από το κράτος, μας περιέγραψε μέσα από συγκεκριμένα περιστατικά την οδυνηρή κατάσταση που επικρατεί για τον χώρο των ιχθυοπωλών: «Δεν υπάρχει καμιά προστασία για τις μικρές επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, πριν λίγο καιρό μεγάλο μάρκετ της Ξάνθης πουλούσε σαρδέλα με 3 ευρώ το κιλό, την στιγμή που εμείς πουλούσαμε με 6,80 ευρώ. Όταν ρώτησε οργισμένος τον προμηθευτή, που ήταν ο ίδιος με μένα, πώς έγινε αυτό, μου έστειλε το τιμολόγιο. Η σαρδέλα κόστιζε για το μάρκετ 4,5 ευρώ και την πουλούσε 3. Χρησιμοποιούν κάποια προϊόντα για ‘’κράχτες’’ για να πουλήσουν μαζί και άλλα πράγματα. Αυτό όμως μας τσακίζει», τόνισε γεμάτος αγανάκτηση ο Παναγιώτης. Ο ίδιος μας είπε ότι προχθές δόθηκε άδεια και βγήκαν στο πέλαγος, εκτός εποχής, οι ανεμότρατες. «Μετά από πέντε περίπου μήνες μας έφεραν γάμπαρι και είμαι ο μόνος από την Ξάνθη που αγόρασε. 6 κιλά γάμπαρι σε ολόκληρη την Ξάνθη και δεν μπορούμε να τα πουλήσουμε», είπε με νόημα για να καταδείξει την δυσκολία στην οποία περιήλθαν.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συντάξεις Δεκεμβρίου: Σε 2 δόσεις οι πληρωμές

Αναλυτικά οι ημερομηνίες Αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή των συντάξεων Δεκεμβρίου, με τ…