Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Παραμονές Μπαϊραμιού με την αγορά να μην θυμίζει τις παλιές, καλές εποχές

Παραμονές Μπαϊραμιού με την αγορά να μην θυμίζει τις παλιές, καλές εποχές

0
adeioi dromoi

Το Ραμαζάνι, εκτός από περίοδο νηστείας και προσευχής, αποτελούσε ευκαιρία αγορών για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας

Τα γραφικά σοκάκια της Ξάνθης, που έχουν κάτι από… Μοναστηράκι και ανατολίτικη αγορά, περιμένουν ματαίως για πελάτες

Αυτόν τον καιρό, οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο έχουν Ραμαζάνι, τον μήνα της νηστείας, που διαφέρει κάπως από την Σαρακοστή των χριστιανών, αφού η δική τους νηστεία ισχύει μόνο την ημέρα, από την ανατολή ως τη δύση του ήλιου δηλαδή, αλλά είναι απόλυτη: δεν τρώνε και δεν πίνουν τίποτε. Εξαιρούνται ασθενείς, οδοιπόροι, έγκυες και θηλάζουσες, καθώς και όσοι θα μπορούσε να κινδυνέψει η υγεία τους από τη νηστεία. Το τέλος του Ραμαζανιού, του μήνα της νηστείας, είναι το Εΐντ-ουλ-Φιτρ, μεγάλη γιορτή, η πρώτη από τις δίδυμες μουσουλμανικές γιορτές της χρονιάς. Η δεύτερη, εβδομήντα μέρες αργότερα, είναι το Εΐντ-αλ-αντά, περίπου το ανάλογο του δικού μας Πάσχα. Οι γιορτές αυτές στα τούρκικα λέγονται bayram, που έχει περάσει και στα ελληνικά, μπαϊράμι. Την Πέμπτη, στις 16 του μήνα, τελειώνει το Ραμαζάνι και οι μουσουλμάνοι γιορτάζουν αυτό που στα τούρκικα ονομάζεται σεκέρ μπαϊράμ και λέγεται έτσι επειδή μοιράζουν γλυκά.

Η τραπεζική αργία περιόρισε τις αγορές στα απαραίτητα

Τις τελευταίες μέρες του Ραμαζανιού οι προετοιμασίες των μουσουλμάνων της πόλης μας ήταν πάντα πυρετώδεις. Καθαριότητες σε σπίτια και αυλές, αγορά καινούριων ρούχων και υποδημάτων, διακόσμηση του σπιτιού με νέες κουρτίνες και είδη προικός, ακόμη και αγορά επίπλων. Φέτος τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Παρά την αρκετή κίνηση που έχει καθημερινά το στενό της οδού Σμηναγού Μητράκη και γενικότερα οι δρόμοι γύρω από την Παναγή Τσαλδάρη, το αγοραστικό κοινό μοιάζει ‘’μουδιασμένο’’. Όπως μας είπαν οι καταστηματάρχες, η ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση, μοιάζει πλέον ασφυκτική. Τα 50 ευρώ της καθημερινής ανάληψης από τα ΑΤΜ δεν δημιουργούν αισιοδοξία στον κόσμο, και παρά την σχετική ανακούφιση πολλών από την διαφαινόμενη υπογραφή συμφωνίας, θεωρούν ότι τα πράγματα στην αγορά θα γίνουν ακόμη χειρότερα με τα νέα μέτρα. Ο κ. Κώστας, που πιάνει τους πελάτες του… από την μύτη με τα ευωδιαστά μπαχαρικά του, πιστεύει ότι η κατάσταση θα γίνει χειρότερη με τα νέα μέτρα, αφού δεν βλέπει προοπτικές ανάπτυξης.

Μαγαζιά που άδειαζαν από εμπόρευμα, αδειάζουν από πελατεία

Ο κ. Φιρίτ με την σύζυγό του διατηρούν πολλά χρόνια κατάστημα γυναικείων ενδυμάτων στην οδό Π. Τσαλδάρη και ομολογεί ότι δεν έχει ζήσει τόσο άσχημη αγοραστική κίνηση. «Την περίοδο του Ραμαζανιού αναγκαζόμασταν να πάρουμε επιπλέον υπαλλήλους και το μαγαζί άδειαζε από εμπόρευμα. Τώρα και εγώ είμαι περιττός, αφού είναι ελάχιστες οι πελάτισσες που θα αγοράσουν κάτι καινούριο για την γιορτή» μας εξομολογείται ο ίδιος. Το κατάστημα ειδών προικός του κ. Χαμδή στην οδό Πλάτωνος, άλλοτε ήταν γεμάτο πελάτισσες που έψαχναν χαλιά, ριχτάρια και κουρτίνες για να στολίσουν γιορτινά τα σπίτια τους. Τώρα έχει απομείνει μόνο με το προσωπικό και τον κ. Χαμδή να μονολογεί ότι αυτή ήταν η χαριστική βολή για την αγορά. «Πολλά παιδιά που δουλεύουν στο εξωτερικό, έχουν τα χρήματα για να κάνουν αγορές, αλλά δεν μπορούν να τα βγάλουν από τις τράπεζες» μας λέει με την πικρία να είναι εμφανής στο πρόσωπό του.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου

Η κατηγορία που απαγγέλθηκε κατά των δύο Ισραηλινών ηγετών αφορά τη δημιουργία συνθηκών λι…