Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει αλλά και ποτέ – δυστυχώς – δεν μαθαίνει…
Επίκαιρα γεγονότα
Κατ’ αρχάς είναι πλέον σίγουρο πως όλη η Ελλάδα συζητά. Όπου κι αν σταθείς και βρεθείς, θέμα συζήτησης η υπογραφή και αποδοχή του Μνημονίου 3. Το οποίο κατά γενική παραδοχή, είναι το σκληρότερο και πλέον ταπεινωτικό Μνημόνιο.
Άρα, εξ’ αυτού, αναμένονται εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Θα’ χουμε παραιτήσεις που θα ζητήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός για να «καθαρίσει» τους λογαριασμούς με τους δραχμιστές, τον Βαρουφάκη και βέβαια την ίδια τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Πρόκειται για αναγκαίες κινήσεις του Τσίπρα για να διασώσει το κυβερνητικό καράβι που πλέει σε τρικυμία και είναι άγνωστο εάν την Τετάρτη θα μπει σε λιμάνι. Οι επόμενες δύο ημέρες και αυτές που θ’ ακολουθήσουν είναι βέβαιο πως δεν θα αφήσουν να πλήξουμε.
Εξάλλου στην Ελλάδα μόνον πλήξη δεν έχουμε. Ας είναι καλά οι βουλευτές μας και τα κόμματα…
Γ.Δ.
Η εσωτερική μάχη
Η μάχη λοιπόν στο εξωτερικό τελείωσε. Έστω μετά από μέρες και ώρες συζητήσεων και ξενυχτιού. Μέρκελ, Ολάντ, Τσίπρας, Γιούνκερ, Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι, τα κυρίαρχα πρόσωπα και ονόματα όλες αυτές τις ημέρες.
Τους μάθαμε απ’ έξω στις ατέλειωτες ώρες των τηλεοπτικών συζητήσεων, ζωντανών ανταποκρίσεων, μεταμεσονύκτιων ειδήσεων.
Αυτά, προς το παρόν τελείωσαν Δευτέρα πρωί. Η μάχη στο εξωτερικό πήρε τέλος για την ελληνική κυβέρνηση με μια συμφωνία ιδιαίτερα βαρειά από άποψη περιεχομένου των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει η χώρα μας με το νέο Μνημόνιο ή Συμφωνία.
Γ.Δ.
Η εσωτερική μάχη
Η μάχη όμως για την κυβέρνηση Τσίπρα δεν τελείωσε στις Βρυξέλλες. Απεναντίας συνεχίζεται στην Αθήνα. Στην οποία μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου, θα πρέπει να πείσει τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας να ψηφίσουν το νέο Μνημόνιο 3. Ν’ αποδεχτούν δηλαδή και εγκρίνουν με την ψήφο τους πρώτον όλα όσα αποφασίστηκαν από τον Τσίπρα και δεύτερο και επίσης σημαντικό να αρχίσει η άμεση υλοποίησή τους χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς πισωγυρίσματα και δικαιολογίες. Διαφορετικά, όπως αποδέχτηκε η διαπραγματευτική ομάδα, η εγγύηση των 50 δις ευρώ θα καταπέσει!
Είναι όντως δύσκολα τα πράγματα για την κυβέρνηση και τους Έλληνες. Πολύ δύσκολα. Πιο δύσκολα, πολύ πιο δύσκολα από την προηγούμενη περίοδο των 5 χρόνων με τα δύο Μνημόνια.
Κάποιοι θα προσπαθήσουν να ωραιοποιήσουν την 3η Απόφαση. Δικαίωμά τους. Η πραγματικότητα είναι άλλη. Γι’ αυτό και η προσπάθεια του πρωθυπουργού να πείσει τους βουλευτές του κόμματός του να ψηφίσουν τα μέτρα θα είναι δύσκολη.
Εκείνο που θα πρέπει όμως να εξαρθεί ιδιαίτερα είναι ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι θα ψηφίσουν και θα στηρίξουν τα μέτρα της κυβέρνησης.
Άλλο ένα δείγμα Εθνικής και Πατριωτικής λειτουργίας.
Γ.Δ.
Να μείνει να το διαχειριστεί
Ελπίζουμε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα έχει τη γενναιότητα και την εντιμότητα να παραμείνει και να διαχειριστεί το 3ο και σκληρότερο όλων των προηγούμενων Μνημόνιο για το οποίο είναι αποκλειστικά υπεύθυνη και υπόλογη απέναντι στους πολίτες. Θα πρέπει να μείνουν και να εξηγήσουν το γιατί φθάσαμε σ’ αυτόν τον Αρμαγεδώνα, χωρίς ωραιοποιήσεις και δικαιολογίες, με ειλικρίνεια απέναντι στο μεγάλο κομμάτι του λαού που πίστεψε με πάθος τις προεκλογικές τους υποσχέσεις. Πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός και το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η εφαρμογή του Μνημονίου, όπως έκαναν οι προηγούμενοι.
Δεν νοείται το στρίβειν δια των εκλογών, σ’ αυτές τις τραγικές στιγμές. Η χώρα δεν αντέχει άλλες παλινωδίες και πειραματισμούς. Αν οι Τσίπρας και Καμμένος δεν έχουν σκοπό να μείνουν και να εφαρμόσουν αυτά που συμφώνησαν, τότε καλύτερα να μην δεσμεύσουν την περιουσία και την εθνική κυριαρχία της χώρας, αφήνοντας κάποιους άλλους μετά να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να διολισθήσουμε σε άλλες ακόμα πιο σκοτεινές περιπέτειες και σε άλλους ακόμα πιο ακραίους επίδοξους σωτήρες.
Αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία αν θέλουμε να παραμείνουμε δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα. Και σ’ αυτήν την προσπάθεια η κυβέρνηση έχει και τη στήριξη της αντιπολίτευσης, που επιδεικνύει με τη στάση της, οφείλουμε να ομολογήσουμε, μεγαλοψυχία και υπευθυνότητα, αν αναλογιστούμε τα όσα της καταμαρτυρούσαν την τελευταία πενταετία….
Γ.Δ.
Η λίστα Λαγκάρντ
Γράφοντας για το ΣΔΟΕ και τις ΔΟΥ και όλα τα γνωστά που δεν θέλουν να κάνουν, μου ήρθε ένα ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη των περισσότερων πολιτών. Το ερώτημα είναι το γνωστό και απλό, τι γίνεται με τη λίστα Λαγκάρντ; Γιατί δεν προχωράει η είσπραξη των ποσών που θα έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια; Γιατί και η σημερινή κυβέρνηση δεν προχώρησε την υπόθεση, όπως (κι αυτή) είχε υποσχεθεί;
Λόγια πολλά ακούστηκαν για την εν λόγω λίστα, όμως όλα έμεναν στα λόγια. Από πράξεις ελάχιστα, για τα μάτια. Γιατί κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ;
Γ.Δ.
Το μη χείρον βέλτιστον…
Αυτό ισχύει με την συμφωνία. Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, συνεπώς αυτό είναι θετικό. Και δεν είναι το μόνο βέβαια καθώς συνοδεύεται και από ένα γενναίο δάνειο πάνω από 50 δις. Δάνειο είπαμε. Τίποτε δεν μας χαρίζουν… ούτε καν μέρος του χρέους. Η αρχική διεκδίκηση διαγραφής στη συνέχεια έγινε αναδιάρθρωση και τώρα αναδόμηση. Υπάρχει δηλαδή απλά μια πρόβλεψη για τη βιωσιμότητα του χρέους τίποτε περισσότερο και μια καταιγίδα μέτρων φοροεισπρακτικών και μεταρρυθμιστικών. Επώδυνων μέτρων όπως άλλωστε και περιμέναμε βλέποντας πως εξελισσόταν η διαπραγμάτευση. Το παρήγορο – ίσως το μόνο – είναι πως θα κατανεμηθούν δίκαια τα βάρη – όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός. Και πρώτα απ’ όλα να φορολογήσουν αυτούς που έβγαλαν τα εκατομμύρια τους έξω και αυτούς που είναι στη λίστα Λαγκάρντ. Έτσι για να δει ο λαός ότι υπάρχει πρόθεση και απονέμεται δικαιοσύνη. Πράγμα πολύ σημαντικό. Γιατί αυτό που πνίγει ακόμη περισσότερο και από την οικονομική ασφυξία είναι η κοινωνική αδικία. Και στα προηγούμενα μνημόνια – πως τα κατάφερναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις – πλήρωναν μόνο τα γνωστά υποζύγια!
Μ.Ξ.
Στο εντός έδρας θα κριθεί… η πρόκριση
Ας μην αναλύσουμε το γιατί φτάσαμε με την πλάτη στον τοίχο στις διαπραγματεύσεις και τα αφήσαμε όλα για την τελευταία στιγμή. Ας μην δούμε αναλυτικά το τι προβλέπει η χθεσινή συμφωνία, που σίγουρα περιλαμβάνει δυσβάστακτα μέτρα. Ας το δούμε σαν το πρώτο παιχνίδι, που παίχτηκε εκτός έδρας, με την ρεβάνς να παίζεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η Αριστερή ‘’πλατφόρμα’’ του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι ετοιμάζεται για αντεπίθεση. Με βάση την συμφωνία με εταίρους και δανειστές, τα μέτρα πρέπει να περάσουν με ταχύτητα… φωτός από την ελληνική Βουλή. Και το ερώτημα πολλών είναι, αν η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα ανέβει στο προεδρείο και, αν ανέβει, τι στάση θα κρατήσει. Θα βοηθήσει την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα να περάσουν από τη Βουλή μέχρι την Τετάρτη τα βαριά μέτρα ή έχοντας επιλέξει το «παρών» τα ξημερώματα του Σαββάτου, θα ‘’εκμεταλλευτεί’’ την θέση της και θα καθυστερήσει την όλη διαδικασία; Σε αυτήν τη περίπτωση τα χέρια του Πρωθυπουργού είναι ‘’δεμένα’’. Με βάση τα ισχύοντα, η κ. Κωνσταντοπούλου μόνο με πρόταση μομφής μπορεί να απομακρυνθεί από την θέση της, αλλά αυτό θα υποδήλωνε υιοθέτηση του αιτήματος της Αντιπολίτευσης, που θέλει την καθαίρεση της προσωπικής επιλογής Τσίπρα. Ο κ. Φίλης πάντως φάνηκε να της κρούει το καμπανάκι χθες, λέγοντας ότι συμπορεύεται με εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Χ.Δ.
Επώδυνη πρόταση, αλλά εντός Ευρώπης
Ο βιομηχανικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας χαιρέτισε την χθεσινή συμφωνία, θεωρώντας ότι μπορεί να δημιουργήσει την προοπτική και τις προϋποθέσεις για να γυρίσει η χώρα σελίδα. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους: «Τα επώδυνα μέτρα για τις επιχειρήσεις, την κοινωνία και την οικονομία, ήταν αναμενόμενα, αφού το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων μηνών οδηγούσε με βεβαιότητα είτε στο σημερινό αποτέλεσμα, είτε στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δηλαδή στο χάος». Οι επιχειρηματίες της Β. Ελλάδας, όπως και όλης σχεδόν της χώρας, ζητούσαν τους τελευταίους 5 μήνες την υπογραφή έστω και μιας κακής συμφωνίας, για να εξασφαλιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Τώρα, καλούν το σύνολο του πολιτικού συστήματος να αναλάβει τις ευθύνες του και να οδηγήσει με ρεαλισμό, αξιοπιστία και σκληρή δουλειά την χώρα στον πυρήνα των ανεπτυγμένων χωρών. «Η βιομηχανία για άλλη μια φορά είναι παρούσα, όπως ήταν πάντοτε παρούσα στις δύσκολες στιγμές που πέρασε ο τόπος μας. Γι’ αυτό η βιομηχανία θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, μιας και η μεταποίηση αποδεικνύει, ακόμη και μετά απ’ όσα έχει περάσει τα τελευταία χρόνια της κρίσης, ότι υπάρχει ακόμα η Ελλάδα της σκληρής δουλειάς, της εξωστρέφειας, των επενδύσεων και της δημιουργίας βιώσιμων θέσεων εργασίας». Αυτών των θέσεων εργασίας που οι σημερινοί επιχειρηματίες με αίμα προσπαθούν να κρατήσουν.
Χ.Δ.
Από όαση, εστία μόλυνσης
Για την Κεντρική Πλατεία της πόλης μας έχουν γραφεί και έχουν ειπωθεί πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια. Ένα από τα θέματα που έχουν συζητηθεί κατά κόρον, είναι το συντριβάνι κάτω από τον μεγάλο πλάτανο, στην βορειοανατολική πλευρά της πλατείας. Μία κατασκευή που δεν προσφέρει στον επισκέπτη της πλατείας κάτι ιδιαίτερο, αφού δεν μπορεί να καθίσει, και μάλιστα στερεί και τον φυσικό ίσκιο του γερο-πλάτανου. Ο πλάτανος δεν συμφωνεί κι αυτός μάλλον με το συντριβάνι στα πόδια του, και φροντίζει να το λερώνει συνεχώς. Είναι μια άσχημη εικόνα για την πλατεία, ένα συντριβάνι γεμάτο φύλλα, με λιμνάζοντα πράσινα νερά που τώρα το καλοκαίρι αναδύουν και άσχημη μυρωδιά, με τα παιδάκια να παίζουν γύρω, αλλά να περπατούν και πάνω του. Χθες ευτυχώς έγινε μια προσπάθεια καθαρισμού με υδροβολή, τουλάχιστον για να μην θυμίζει εγκαταλελειμμένη λίμνη.
Χ.Δ.