Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Γάλα γαϊδούρας, όπως λέμε «και του πουλιού το γάλα»;

Γάλα γαϊδούρας, όπως λέμε «και του πουλιού το γάλα»;

0
gaidouras armegma

Tο κρεοπωλείο Σαΐτ στην Ξάνθη προμηθεύει το σπάνιο γάλα… όνου, όπως και προϊόντα από βουβάλια

Τα συμπαθέστατα πλην παρεξηγημένα ζώα που παράγουν προϊόντα πιο ακριβά και από… σαμπάνιες

Στο άκουσμα του προϊόντος αυτού οι περισσότεροι γελάνε και ίσως να κοροϊδεύουν και τους παραγωγούς που ασχολούνται με κάτι τέτοιο. Αν γνώριζαν, ωστόσο, το πόσο ακριβό είναι και πόσο μεγάλη απόδοση έχει, σίγουρα θα αναθεωρούσαν την άποψή τους. Ο λόγος για το γάλα γαϊδούρας. Ίσως δεν το πιστεύετε, αλλά αυτό το συμπαθές τετράποδο παράγει γάλα με θεραπευτικές ιδιότητες, που βρίσκει πολλές εφαρμογές τόσο στην ιατρική, όσο και στην κοσμετολογία (καλλυντικά). Οι θεραπευτικές αλλά και οι καλλυντικές δράσεις του γάλακτος γαϊδούρας είναι γνωστές από την αρχαιότητα, καθώς λέγεται ότι η βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα συνήθιζε να το χρησιμοποιεί για τις ευεργετικές του ιδιότητες, ενώ το συνέστηνε και ο πατέρας της ιατρικής, Ιπποκράτης. Στις μέρες μας πολλά καλλυντικά προϊόντα (σαμπουάν, σαπούνια, κρέμες) περιέχουν γάλα γαϊδούρας. Τα τελευταία, όμως, χρόνια, έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον παρουσιάζεται και όσον αφορά την διατροφική του αξία, πιθανόν εξαιτίας της παρόμοιας σύνθεσής του με το μητρικό γάλα.

Γάλα γαϊδούρας: Είναι πράγματι τόσο ευεργετικό;

Τι περιέχει το γάλα γαϊδούρας; Είναι πράγματι καλύτερο από το αγελαδινό; Ειδικοί αναφέρουν ότι ένας από τους κύριους λόγους που είναι πιο ωφέλιμο, είναι οι ελάχιστες συγκεντρώσεις αντιβιοτικών και ορμονών σε σύγκριση με άλλα είδη γάλακτος (με εξαίρεση το κατσικίσιο που και αυτό έχει συνήθως χαμηλές συγκεντρώσεις). Ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματά του είναι, επίσης, η χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί πλούσια πηγή απαραίτητων λιπαρών οξέων, που δεν μπορεί να τα συνθέσει ο οργανισμός μας και τα οποία εμπλέκονται σε πολλά μεταβολικά ‘’μονοπάτια’’. Περιέχει, ακόμη, υψηλότερες συγκεντρώσεις απαραίτητων αμινοξέων, που δεν παράγει ο οργανισμός μας. Η συγκέντρωση λακτόζης είναι πολύ υψηλότερη από του αγελαδινού και παρόμοια με αυτήν του μητρικού γάλακτος. Στην υψηλή αυτή συγκέντρωση λακτόζης οφείλει και την ευχάριστη γεύση του, που προκαλεί και υψηλή εντερική απορρόφηση του ασβεστίου, αναγκαία για τα οστά, ιδιαίτερα κατά την νηπιακή ηλικία. Επιπρόσθετα, η κατανάλωση γάλακτος γαϊδούρας φαίνεται να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, χωρίς ωστόσο να θεωρείται υποκατάστατο του μητρικού, λόγω των πολλών διατροφικών αλλά και ψυχοκοινωνικών οφελών του μητρικού θηλασμού.

Απίστευτες τιμές για το… γάλα γαϊδούρας – 50 ευρώ για ένα μόνο λίτρο

Γιατί, όμως, είναι τόσο ακριβό το γάλα γαϊδούρας; Κάθε γαϊδούρι χρειάζεται την ίδια σχεδόν ποσότητα τροφής με μια αγελάδα και δίνει τριάντα φορές λιγότερο γάλα (περίπου 1 λίτρο). Έπειτα, με το μισό από αυτό ταΐζονται τα μικρά γαϊδουράκια και το υπόλοιπο είναι προς διάθεση στους καταναλωτές. Πρόκειται, λοιπόν, για σπάνιο αγαθό λόγω της δυσκολίας παραγωγής του, με την προσφορά να είναι πολύ μικρότερη από τη ζήτηση. Στην Ξάνθη μπορεί ο ενδιαφερόμενος να προμηθευτεί ‘’γαϊδουρίσιο’’ γάλα από το κρεοπωλείο Σαΐτ, στην οδό Παναγή Τσαλδάρη 115. Στην βιτρίνα του καταστήματος αναγράφεται και η τιμή: 25 ευρώ τα 500 γραμμάρια. Επισκεφθήκαμε το κρεοπωλείο του κ. Χασάν Σαΐτ, ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο του κρέατος από το 1982 στο χωριό Φίλια και βρίσκεται στο σημείο που έχει σήμερα το κρεοπωλείο του από το 2008. Μαζί με τον γιο του, Σελαϊδίν, τεμάχιζαν και καθάριζαν εκλεκτό ντόπιο μοσχαρίσιο κρέας για τους πελάτες τους, όταν βρεθήκαμε εκεί.

Έχουμε στην Ξάνθη μονάδες γαϊδουριών;

Ο κ. Σαΐτ προμηθεύεται τα κρέατά του από μικρές μονάδες των ορεινών, κυρίως, χωριών της περιοχής. Σε μία από αυτές, στο χωριό Ιππικό, λίγα χιλιόμετρα πάνω από τον Ίασμο, ζουν λίγες οικογένειες σε αρμονική συνύπαρξη με μερικές δεκάδες γαϊδουράκια, που βόσκουν ανέμελα στην περιοχή. Αυτά αρμέγουν οι ντόπιοι το βράδυ, όταν προσεγγίζουν οι γάιδαροι τα μαντριά για ασφάλεια, και μαζί με τα μοσχαρίσια κρέατά τους, δίνουν και το γάλα όταν υπάρχει παραγγελία. Οι ποσότητες γάλακτος από το καθημερινό άρμεγμα κυμαίνονται από 400 γραμμάρια μέχρι ένα κιλό, μας λέει ο νεαρός Σελαϊδίν, ανάλογα με την τροφή που θα έχουν οι μικροί όνοι. Η περιοχή φαίνεται ότι προσφέρεται για την εκτροφή ζώων, αφού και τα κρέατα που προέρχονται από εκεί είναι ιδιαίτερα νόστιμα. Ο κ. Χασάν μας ενημέρωσε ότι το γάλα καταψύχεται σε μικρά δοχεία μετά το άρμεγμα, και πωλείται κατόπιν παραγγελίας. Το αγοραστικό κοινό περιλαμβάνει κυρίως μητέρες, οι οποίες γνωρίζουν τις ευεργετικές ουσίες που περιέχει και ωφελούν κυρίως σε αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα και βρογχικά. Ο ίδιος μας είπε ότι προσπάθησε να δημιουργήσει μια μονάδα γαϊδουριών, αλλά οι επιδοτήσεις και τα προγράμματα που υπήρχαν, είχαν ήδη σταματήσει.

Και… βουβαλίσια κτηνοτροφικά προϊόντα

Το γάλα γαϊδούρας δεν είναι το μόνο… περίεργο προϊόν που βρίσκει κανείς στο κατάστημα. Διατίθεται επίσης μία πληθώρα προϊόντων, κρεατοσκευασμάτων αλλά και γαλακτοκομικών προϊόντων από… βουβάλια. «Όταν ήμουν μικρός δεν υπολογίζαμε το κατσικίσιο γάλα και το βουβαλίσιο. Τώρα οι έρευνες δείχνουν ότι είναι πολύ ωφέλιμα», παραδέχεται ο κ. Χασάν, που ομολογεί ότι τα διάφορα σεμινάρια από ειδικούς, τους έχουν βοηθήσει να μάθουν πολλά μυστικά για την δουλειά τους, αφού η επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ. Το κρεοπωλείο διαθέτει κρέας, λουκάνικα, καβουρμά, τυρί και γιαούρτι από βουβάλια στην περιοχή της λίμνης Κερκίνης. Είναι ο μεγαλύτερος πληθυσμός νεροβούβαλων, που παρότι είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό, ξεχωρίζουν για την νοστιμιά και την θρεπτική αξία του κρέατος, που αποτελεί πλούσια πηγή σιδήρου, φωσφόρου και βιταμίνης Α. Αν θέλετε, λοιπόν, να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, αλλά ταυτόχρονα και θρεπτικό, στο κρεοπωλείο Σαΐτ σίγουρα θα βρείτε κάτι πρωτόγνωρο.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…