Επιχειρησιακά σχέδια με …«λάθη»

0

Τρέχει και δεν φτάνει…να δίνει εξηγήσεις ο Δήμαρχος Βιστονίδας κ. Ζλάτκος ως προς την επιλογή του να αναθέσει την εκπόνηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου του Δήμου Βιστονίδας για την περίοδο 2007 – 2010 στο Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας (ιδιωτική εταιρεία εκ Λαρίσης) το οποίο σε κάποιο σημείο της μελέτης αναφέρει: «Το ανθρώπινο δυναμικό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διαθέτει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα: περιλαμβάνει σημαντικό ποσοστό πληθυσμού διαφορετικής εθνικής προέλευσης, θρησκείας και γλώσσας. Αυτό το φαινόμενο είναι πολύ έντονο και στο Δήμο Βιστονίδας όπου υπάρχουν σημαντικές συγκεντρώσεις αθιγγάνων και μουσουλμάνων και πρόσφατα παλιννοστούντων από χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης». Η φράση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και αποτέλεσε αφορμή στον επικεφαλής της κ. Τσολακίδη να δηλώσει στο «Ε» για τον κ. Ζλάτκο: «Εκτός από ανίδεος είναι και επικίνδυνος», εννοώντας ότι αναθέτοντας σε «ξένους» να κάνουν αναπτυξιακά πλάνα για το δήμο και όχι γνώστες της πολυπολιτισμικής ταυτότητας του δήμου διαταράσσει ισορροπίες και διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή, δίνοντας επιχειρήματα σε κάποιους να σηκώσουν το… μπαϊράκι της εθνικής μειονότητας είναι : «διαφορετικής εθνικής προέλευσης».
Τα …μασάει ο Δήμαρχος Βιστονίδας
Επ’ αυτού όμως ο κ. Ζλάτκος ανταπαντά ότι αυτή η φράση αυτή δεν υπονοεί τους μουσουλμάνους αλλά τους Αλβανούς που υπάρχουν στο δήμο και ότι δημιουργείται εκ του μη όντος θέμα. Επίσης τονίζει ότι πρόκειται για ένα προσχέδιο που δικαιολογεί και κάποιος λάθος διατύπωση, γεγονός που δεν το θεωρεί τόσο σημαντικό.
Και αν το σημαντικό κατά τον κ. Ζλάτκο δεν είναι αυτό που πυροδότησε την κόντρα του με τον κ. Τσολακίδη – για τον οποίο θεωρεί ότι κινείται στα πλαίσια στείρας αντιπολίτευσης – η αναφορά του όμως σε «λάθος» έρχεται σε αντίθεση με την πρώτη του επιχειρηματολογία περί «Αλβανών» και καταδεικνύει ότι ο δήμαρχος κοινώς τα …μασάει!
Αυτό όμως που προκαλεί εύλογα ερωτήματα είναι ΓΙΑΤΙ ο κ. Ζλάτκος που όπως διατείνεται η επιλογή του ΚΕ.ΜΕ.ΠΟ. έγινε κατόπιν προκήρυξης του 2007 στην οποία μειοδότησε η εν λόγω εταιρεία και ανέλαβε το επιχειρησιακό σχέδιο του δήμου Βιστονίδας, δεν προτίμησε κάποιο ντόπιο επιστημονικό δυναμικό είτε του δήμου είτε του νομού που αφ’ ενός έχει άμεση γνώση με τις ιδιαιτερότητες του δήμου και συνεπώς είναι σε θέση να σχεδιάσει τους άξονες ανάπτυξής του ρεαλιστικά, ο κ. Ζλάτκος διατύπωσε μια …αντιτοπιστική άποψη: Ότι δηλαδή δεν υπάρχει τέτοιου επιπέδου επιστημονικό δυναμικό στο νομό και ότι επιπλέον υπάρχει ο κίνδυνος να μην γίνει αντικειμενική η καταγραφή των προβλημάτων λόγω της άμεσης επαφής: «Θα πνίξουν τα προβλήματα»!!!
Σημειώνει δε ότι δεν ήθελε μια έκθεση ιδεών αλλά ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιόπιστο, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο που θα δώσει τις κατευθύνσεις ανάπτυξης στο δήμο του. Προς επίρρωσιν όλως αυτών σημείωσε ότι πολλοί δήμοι του νομού αναθέτουν εκτός νομού τα επιχειρησιακά τους πλάνα
Και τα ερωτήματα που τίθενται είναι: Αν εμείς οι ίδιοι δεν εμπιστευόμαστε το επιστημονικό δυναμικό μας και δίνουμε 30.000 ευρώ (τόσο στοίχισε στο δήμο η μελέτη) σε εκτός νομού εταιρείες γιατί να το εμπιστευτούν άλλοι; Και ποιος μπορεί να γνωρίζει καλύτερα από το δικό μας επιστημονικό δυναμικό τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου μας που καθημερινά βιώνει τα προβλήματα; Όλη αυτή η θεώρηση δεν είναι υποτιμητική και δεν καταδεικνύει ότι «ουδείς προφήτης στον τόπο του»;
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Κλείνουμε για να μην μας κλείσουν»

Κλειστές θα παρα_…