Ο χορός εκτός από τρόπος έκφρασης και ζωής μπορεί να γίνει και επάγγελμα στην Ελλάδα μέσω των σχολών που υπάρχουν αρκεί να δοθούν τα ανάλογα κίνητρα για αποκατάσταση απ’ το κράτος, των πολλών και μεγάλων ταλέντων που μπορούν ν’ αναδειχθούν απ’ όλη τη χώρα όπως υποστηρίζει η δασκάλα χορού της ‘Μακεδονικής Ομάδας Χορού’ που σε λίγες μέρες θα φέρει την μαγεία του φλαμέγκο, του σύγχρονου αλλά και του κλασσικού χορού στην Ξάνθη.
Το όνειρο πολλών παιδιών σε όλη τη χώρα που νιώθουν την ανάγκη να εκφραστούν μέσα απ’ τον χορό, μπορεί πλέον να γίνει πραγματικότητα μέσα απ’ τις επαγγελματικές σχολές που αναδεικνύουν ταλέντα και ‘φτιάχνουν’ χορευτές και χορογράφους. Η μοναδική πιστοποιημένη ιδιωτική σχολή της Θεσσαλονίκης, η σχολή της Α. Καφαντάρη, ήδη έχει δυο ξανθιώτισσες που επαγγελματικά ασχολούνται με τον χορό και μπορούμε όλοι να τις απολαύσουμε στις παραστάσεις του Σαββάτου και της Κυριακής που θα δώσει η ‘Μακεδονική Ομάδα Χορού’ της σχολής στο Δημοτικό Αμφιθέατρο.
Α. Καφαντάρη: «αναδεικνύουμε χορευτές και χορογράφους αλλά χρειάζεται κίνητρο απ’ το κράτος για την επαγγελματική τους αποκατάσταση»
Μιλήσαμε με την Ανδρομάχη Καφαντάρη, την ιδιοκτήτρια της ομώνυμης σχολής χορού που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, δασκάλα και μέλος της ‘Μακεδονικής Ομάδας Χορού’. Η συγκεκριμένη ομάδα αποτελεί την μετεξέλιξη της ομάδας ‘Ίριδα’ που ξεκίνησε το 1989 και στόχο είχε την μύηση του πλατύ κοινού σε όλα τα είδη του χορού κι όχι μόνο του κλασσικού όπως μας είπε η κ. Καφαντάρη. Στόχος της σχολής είναι η ανάδειξη ταλέντων χορού και μέσα απ’ την τριετή φοίτηση, οι σπουδαστές να είναι έτοιμοι χορευτές και χορογράφοι, επαγγελματίες, όπως οι 23 χορευτές που θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει η Ξάνθη.
Απαραίτητη είναι η συνδρομή της πολιτείας όμως όπως τόνισε η κ Καφαντάρη, για την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ώστε να μπορούν αυτά τα παιδιά να αποκατασταθούν επαγγελματικά: «υπάρχουν ταλέντα στην Ελλάδα και μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν υπήρχαν τρόποι ανάδειξής τους. Με την δημιουργία των επαγγελματικών σχολών χορού, δίνεται πλέον η δυνατότητα στα παιδιά που το επιθυμούν ν’ ασχοληθούν με τον χορό όχι μόνο για να εκφράζονται αλλά και για να εργάζονται ως χορευτές και χορογράφοι. Ο χορός είναι τρόπος ζωής και θέλει μεράκι, αγάπη και σκληρή δουλειά. Όπου κι αν έχει φτάσει ένας χορευτής, χρειάζεται πάντα δουλειά για να διατηρηθεί και να εξελιχθεί κι αυτό προϋποθέτει αγάπη εκτός από ταλέντο. Απαραίτητη είναι η καθημερινή εξάσκηση, η άριστη φυσική κατάσταση και πολλές είναι οι δυσκολίες που έχει ν’ αντιμετωπίσει όποιος αποφασίσει ν’ ασχοληθεί. Στη χώρα μας υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν αφού και σκηνή πρέπει να καθαρίσει και να στήσει ο χορευτής πριν την παράσταση. Ωστόσο, επαγγελματίας γίνεται ο χορευτής μόνο στη σκηνή. Αυτός είναι κι ο λόγος ύπαρξης της ‘Μακεδονικής Ομάδας Χορού’ που δίνει τη δυνατότητα στους χορευτές μας να ‘ρθουν σ’ επαφή με το κοινό και συγχρόνως εκπαιδεύουν το πλατύ κοινό να παρακολουθεί όλα τα είδη χορού. Η συγκεκριμένη ομάδα έχει παρουσιάσει την δουλειά της σε παραστάσεις στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης και άλλες σκηνές της πόλης και το κοινό την αγκάλιασε ενθουσιασμένο απ’ αυτό που είδε και εισέπραξε». Η κ. Καφαντάρη τόνισε ότι επιμένει σε Έλληνες χορευτές της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας για την ομάδα ενώ θα μπορούσε να έχει ξένους επαγγελματίες: «επιμένουμε στα δικά μας παιδιά γιατί πιστεύουμε σ’ αυτά και βρίσκουμε πολύ ταλέντο που με την κατάλληλη εκπαίδευση και ‘έκθεση’ στο κοινό μπορούν να γίνουν άριστοι επαγγελματίες όπως τα 23 μέλη που θα συμμετέχουν στις παραστάσεις που θα δώσουμε στην Ξάνθη».
Κλασσικό χορός, μιούζικαλ, φλαμένκο αλλά και Ζορμπάς
Όπως μας ενημέρωσε η κ. Καφαντάρη, τα 23 άτομα της ομάδας θα χαρίσουν μιάμιση ώρα χορευτικής απόλαυσης στους ξανθιώτες με κομμάτια απ’ το κλασσικό ρεπερτόριο, απόσπασμα απ’ τον Δον Κιχώτη στο πρώτο μέρος, σύγχρονες χορογραφίες, φλαμένκο με σύγχρονα στοιχεία και μιούζικαλ στο δεύτερο ενώ θα κλείσει με τον ελληνικότατο Ζορμπά.
Κλείνοντας η δασκάλα χορού τόνισε την ανάγκη να ‘ρίξει το βλέμμα το κράτος στο χορό’ αφού είναι απών απ΄’ τις προσπάθειες που γίνονται από ιδιώτες ενώ, χρειάζεται πολλή προσωπική δουλειά και θυσίες απ’ τους ενδιαφερόμενους ν’ ασχοληθούν.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com