Τη σφραγίδα της Πατρινής τεχνογνωσίας θα φέρουν φέτος τα άρματα που θα παρελάσουν στο Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2008, αφού ο καλλιτέχνης που έχει αναλάβει την κατασκευή τους είναι ο κ. Στεργίου Φώτης, ζωγράφος και κατασκευαστής αποκριάτικων αρμάτων από την Πάτρα. Η συνεργασία του με την ΔΕΑΞ – όπως μας είπε – προέκυψε μετά από την γνωριμία του με τον κ. Μανώλη Φανουράκη ο οποίος υλοποιώντας την απόφαση της Οργανωτικής επιτροπή για διαφοροποίηση στα άρματα του πρότεινε συνεργασία αφού είδε δείγματα δουλειάς του στο Πατρινό καρναβάλι. Έτσι ο κ. Στεργίου έχει μετακομίσει στην Ξάνθη από τις 16 Ιανουαρίου και εργάζεται πυρετωδώς με τους βοηθούς του στο χώρο κατασκευών αρμάτων του Δήμου Ξάνθης.
Σημειώνεται ότι φέτος θα παρελάσουν 11 άρματα τα οποία θα είναι σύμφωνα με τον κ. Στεργίου: « Όμορφα, πλούσια, εντυπωσιακά και πολύ μεγάλα. Τα άρματα θα είναι τελείως διαφορετικά σε σχέση μ’ αυτά που ήταν μέχρι τώρα», σημειώνει ο κ. Στεργίου …ευλογώντας και λίγο τα γένια του! Η θεματολογία τους αντλείται από την ελληνική μυθολογία που με διάφορους συμβολισμούς και παραπομπές συνδέεται και καταγράφει τη σημερινή πραγματικότητα.
Τα υλικά που χρησιμοποιεί ο κ. Στεργίου είναι φελιζόλ αφού προηγουμένως γίνει μια προεργασία (τα περνάνε με χαρτί που είναι βουτηγμένο σε νερό και στην κόλλα )και μετά τα βάφουν, τα ζωγραφίζουν και τα διακοσμούν.
Μην καταστρέφετε τα άρματα μετά την παρέλαση
«Μ’ αρέσει πολύ αυτή η δουλειά. Είναι δύσκολη και κοπιαστική αλλά όταν σ’ αρέσει κάτι τόσο πολύ ξεπερνάς τα πάντα», τονίζει ο κ. Στεργίου και γι’ αυτό το λόγο στενοχωριέται από τις καταστροφή των αρμάτων από καρναβαλιστές μετά το πέρας της παρέλασης και θέτει το ερώτημα: «Γιατί το κάνετε αυτό στην Ξάνθη. Τα άρματα κοστίζουν και άλλωστε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και άλλες χρονιές διακοσμώντας σημεία της πόλης. Επ’ αυτού ο κ. Φανουράκης απάντησε ότι φέτος θα χρησιμοποιηθούν ομάδες εποπτείας των αρμάτων και ότι θα είναι πιο δύσκολη η καταστροφή τους αφού θα έχουν και σκληρό χαρτί. Κάλεσε δε τους καρναβαλιστές να βρίσκουν άλλα ενθύμια και όχι να καταστρέφουν τα άρματα.
Ζητήσαμε από τον κ. Στεργίου να συγκρίνει το Πατρινό με το Ξανθιώτικο καρναβάλι: «Είναι τελείως διαφορετικό το Πατρινό καρναβάλι. Πολύ μεγάλο, μεγαλύτερης διάρκειας, μεγαλύτερα άρματα λόγω χώρου. Έχει περίπου 50.000 καρναβαλιστές και αυτοί ασχολούνται όλο το χρόνο με το καρναβάλι. Η παρέλαση όμως της Ξάνθης είναι καλύτερη, πιο ζωντανή και ιδιαίτερα φαντασμαγορική».
Μαριάννα Ξανθοπούλου