Αφανίζεται η Βιστονίδα

0

Προσελκύοντας μεγάλο περιβαλλοντικό, οικονομικό, επιστημονικό αλλά και πολιτικό ενδιαφέρον, πραγματοποιήθηκε το Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Λίμνη Βιστονίδα με τίτλο «Καταγραφή της κατάστασης, αποκατάσταση και ολοκληρωμένη προστασία για το μέλλον», στην αίθουσα συνεδρίων «Ξενία» του ξενοδοχείου «Ελισσώ», στην Ξάνθη. Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν στις 08:30 το πρωί της Παρασκευής 21 Νοεμβρίου 2008 και ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της ίδιας μέρας, ενώ το Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008 πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στη Λίμνη Βιστονίδα, με ξενάγηση στον περιβάλλοντα χώρο και τις παρόχθιες περιοχές της, καθώς και με επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης της λίμνης.
Οι προσφωνήσεις και οι χαιρετισμοί κατά την έναρξη του συνεδρίου ήταν χαρακτηριστικοί του μεγάλου τοπικού αλλά και πανελληνίου ενδιαφέροντος που υπήρξε για το εν λόγω συνέδριο. Ήταν μάλιστα τόσοι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ζήτησαν τον λόγο για να απευθύνουν χαιρετισμό, που ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης και μέλος του Προεδρείου του Συνεδρίου, κ. Κωνσταντίνος Τάτσης, αναγκάστηκε να απευθύνει έκκληση στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να περιοριστούν μόνο σε παρεμβάσεις ουσίας κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων επικαλούμενος λόγους οικονομίας χρόνου.
Πρώτος πήρε τον λόγο ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., κ. Ευάγγελος Μπαλτάς. Στον χαιρετισμό του ο κ. Μπαλτάς, πέραν των τυπικών, αναφέρθηκε στο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο που προωθεί το Υπουργείο για την ευρύτερη περιοχή, μέσω Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (Κ.Υ.Α.) για επί μέρους ζητήματα και περιοχές, όπως για τον Τουρισμό και για τις περιοχές του ορεινού όγκου της Ροδόπης, που στοχεύουν στην διαρκή και ισόρροπη ανάπτυξη τόσο των παράκτιων και νησιωτικών όσο και των ορεινών χώρων της περιοχής. Αναφέρθηκε επίσης στην απορρόφηση των Κοινοτικών κονδυλίων και στην προώθηση μεγάλων έργων για την διαχείριση των υδάτινων πόρων, αλλά και στην προώθηση της ανακύκλωσης για την ευαισθητοποίηση στο θέμα των πολιτών, στοχεύοντας στην προώθηση και ενίσχυση της περιβαλλοντικής προστασίας. Όπως τόνισε ο κ. Μπαλτάς, είναι προτεραιότητα για το Υπουργείου η επίτευξη τουλάχιστον του ευρωπαϊκού μέσου όρου στα θέματα αυτά, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τα αποτελέσματα των προσπαθειών που έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν παρέλειψε επίσης ν’ αναφερθεί στις προσπάθειες της χώρας μας για την εναρμόνισή της με το Πρωτόκολλο του Κυότο που έχει υπογράψει, μίλησε και για τους στόχους του προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» που προωθεί το Υπουργείο, στοχεύοντας στην αναβάθμιση και την χωρική διαχείριση του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα για την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο κ. Μπαλτάς μίλησε για την αύξηση των σχετικών κονδυλίων για το περιβάλλον, από 175 εκατ. ευρώ, σε άνω του 1,2 δις ευρώ, στα πλαίσια του Γ’ Κ.Π.Σ., χρήματα που θα διατεθούν σε διαφόρων μορφών έργα και παρεμβάσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.
Στη συνέχεια χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυνε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ. Παντελεήμων, ο οποίος έκανε αναφορά στην οικολογική αλλά πνευματική σημασία της λίμνης, μην παραλείποντας για μία ακόμη φορά να υπενθυμίσει ότι η κυριότητα και εκμετάλλευση αυτής και της γύρω περιοχής πρέπει να αποδοθεί στους κατοίκους της περιοχής της λίμνης. Επίσης ανέγνωσε και χαιρετιστήριο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου προς τους συνέδρους. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Δ. Σταμάτης, ο Νομάρχης Κομοτηνής, κ. Α. Γιαννακίδης και ο τ. Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Ξάνθης, κ. Π. Σγουρίδης, ενώ επιστολή του Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Ε.Ε., κ. Σταύρου Δήμα, ανέγνωσε η δημοσιογράφος Κατερίνα Χριστοφυλίδου. Στον χαιρετισμό του ο Νομάρχης Ξάνθης, κ. Γεώργιος Παυλίδης, επέστησε την προσοχή όλων στην πολύ άσχημη κατάσταση που βρίσκεται πλέον η λιμνοθάλασσα, η οποία δυστυχώς χειροτερεύει καθημερινά, κάνοντας ακόμη επιτακτικότερη την παρέμβαση για την προστασία της, κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα. Ο κ. Παυλίδης, αφού αναφέρθηκε περιληπτικά στις αιτίες των προβλημάτων της λιμνοθάλασσας, τόνισε ότι αυτό το Συνέδριο θα μπορέσει να χαρακτηριστεί ως επιτυχές εάν από τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματά του αναληφθούν δράσεις αποτελεσματικές, που θα προστατέψουν και θα βελτιώσουν την κατάσταση στη Βιστονίδα. Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλλαν στην οργάνωση και πραγματοποίηση του Συνεδρίου, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι το επιστημονικό προσωπικό που συμμετέχει στις εισηγήσεις που ακολούθησαν.
Στο πρώτο μέρος των γενικών εισηγήσεων, που ακολούθησαν, οι καθηγητές κ. Τσιχριντζής και κ. Χρυσάνθου, η αναπλ. καθηγήτρια κα Γιαννακοπούλου, και οι λέκτορες κύριοι Αγγελίδης και Γκίκας, μίλησαν για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Βιστονίδας, παρουσιάζοντας τα προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει σε σχέση με τις ανθρώπινες δραστηριότητες στο υδατικό σύστημα της λίμνης, την εναπόθεση φερτών υλών στον πυθμένα της, την μεταβολή που παρατηρείται στην αλατότητά της, καθώς και στα προβλήματα που υπάρχουν στις λεκάνες απορροής και που επιδρούν στην ποιότητα της Βιστονίδας. Προτάθηκαν επίσης μέτρα αποκατάστασης και προστασίας, ενώ εξετάστηκε και η ευεργετική επίδραση για την λίμνη της κατασκευής του φράγματος του Ιάσμου.
Στο δεύτερο μέρος, οι επίκουροι καθηγητές κ. Πεταλάς και κ. Συλαίος, ο αναπλ. ερευνητής κ. Κουτράκης και η συνεργάτης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, κα Παναγιωτοπούλου, αναφέρθηκαν τόσο στα προβλήματα υφαλμύρωση και τις προτάσεις για την αντιμετώπισή τους, όσο και σε θέματα που αφορούν την ιχθυοπανίδα της λίμνης, την αλληλεπίδρασή της με τον Βιστονικό Κόλπο, αλλά και στη σημασία της για θέματα υδρολογικής διαχείρισης.
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο Γ. Γ. του Υπουργείου ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., κ. Μπαλτάς ευχαρίστησε τους φορείς που διοργάνωσαν το Συνέδριο για την πρόσκλησή τους ενώ αναφέρθηκε στην πρόσφατη Κ.Υ.Α. για την δημιουργία του Πάρκου Α.Μ.Θ., στο νομοθετικό πλαίσιο του οποίου προωθείται παράλληλα η ανάπτυξη αλλά και η περιβαλλοντική προστασία της Βιστονίδας, κάτι που αποτελούσε πρωτεύοντα στόχο για το Υπουργείο. Όσον αφορά την χρησιμότητα της διοργάνωσης τέτοιων εκδηλώσεων, ο κ. Μπαλτάς στάθηκε ιδιαίτερα στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος που επιτυγχάνεται μέσα από αυτές. Με την σειρά του, ο Πρόεδρος του Φορέα Δ&#95

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πύλη στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση

Με σύνθημα «στόχο …