Σκηνικό μάχης στην Νομαρχία

0

Κλιμακώνονται τα επεισόδια των αντιδράσεων για το θάνατο του 15χρονου Αλέξη από σφαίρα αστυνομικού και στην Ξάνθη, εκλαμβάνοντας διαστάσεις έκρηξης οργής κατά της Αστυνομίας. Μετά τις προχθεσινές πορείες που είχαν την μορφή διαμαρτυρίας με «θύματα» μερικές σπασμένες βιτρίνες σε τράπεζες, η χθεσινή κατάληψη της Νομαρχίας από το Σύλλογο φοιτητών εξελίχθηκε σε αναμέτρηση με τα ΜΑΤ μπροστά στη Νομαρχία.
Καρέ – καρέ τα γεγονότα
Η πορεία των μαθητών – Πέταξαν αυγά στα ΜΑΤ
Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η πορεία των μαθητών που κατέληξε στην Αστυνομία. Οι μαθητές με συνθήματα όπως: «Μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι» και πανό που τοποθέτησαν καταμεσής του δρόμου μπροστά από την Αστυνομική διεύθυνση Ξάνθης με το σύνθημα «Όπλο του μπάτσου είναι μαγικό , ρίχνει στο τσιμέντο και βρίσκει στο ψαχνό», διαμαρτυρήθηκαν για το θάνατο του συνομηλίκου τους. Μπροστά στην Αστυνομία είχε διμοιρία των ΜΑΤ. Οι μαθητές πέταξαν αυγά στους αστυνομικού και η συγκέντρωση διαλύθηκε χωρίς άλλα επεισόδια.
Η πορεία των φοιτητών – Μολότοφ και καπνογόνα
Περίπου στις 1.30 μ.μ. οι φοιτητές ήταν συγκεντρωμένοι στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης. Από κει ξεκίνησε οι πορεία στην κεντρική οδό της πόλης. Κρατώντας πανό, κόκκινες σημαίες, η πορεία περίπου 200 φοιτητών που διοργάνωσε ο σύλλογος φοιτητών φωνάζοντας συνθήματα για τον άτυχο μαθητή κατευθύνθηκαν στην Νομαρχία. Οι πόρτες της Νομαρχίας ήταν κλειστές και οι φοιτητές διαπληκτίστηκαν με τους αστυνομικούς που βρίσκονταν μέσα ζητώντας επιτακτικά να εισβάλλουν μέσα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας μέσα στην Νομαρχία υπήρχαν μόνο αστυνομικοί εφοδιασμένοι με γκλομπς και καπνογόνα καθώς ο Νομάρχης Ξάνθης φρόντισε να αδειάσει την Νομαρχία από τους υπαλλήλους. Αυτό ήταν και ένα θέμα για το οποίο οι φοιτητές κάλεσαν τον αντινομάρχη κ. Καρβουνίδη σε ζωντανή μετάδοση από το Δημοτικό Ραδιόφωνο, λίγο αργότερα να κατανομάσει τους πληροφοριοδότες προκειμένου να βρουν κλειστές τις πόρτες της Νομαρχίας. Οι φοιτητές προσπάθησαν να σπάσουν τις πόρτες όμως δεν τα κατάφεραν. Τα πνεύματα ηρέμησαν προς στιγμήν. Στο μεταξύ τα ΜΑΤ ήταν παρατεταγμένα στο πάρκινγκ πίσω από την Νομαρχία. Οι φοιτητές φώναζαν και απαιτούσαν να αποχωρήσουν. Επί μία ώρα περίπου τίποτε δεν προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε αργότερα. Μια επιτροπή των φοιτητών μέσω του Δημοτικού Ραδιοφώνου μίλησε με τον κ. Καρβουνίδη και έδωσε τελεσίγραφο να φύγουν τα ΜΑΤ μέσα σ’ ένα τέταρτο άλλως τον καθιστούσαν υπεύθυνο για ότι θ’ ακολουθήσει. Ο κ. Καρβουνίδης έκλεισε το τηλέφωνο και η Επιτροπή αποχώρησε, χωρίς να καταφέρει την αποχώρηση των ΜΑΤ.
Σκηνικό μάχης
Και ενώ όλα έδειχναν ότι οι φοιτητές θα αποχωρήσουν από την Νομαρχία και η κεφαλή της πορεία βρισκόταν μπροστά από το Δημοτικό Αμφιθέατρο ξαφνικά όλα άλλαξαν και από εκεί και μετά όλα θύμιζαν σκηνικό μάχης! Πιθανολογείται ότι η σπίθα της πρόκλησης δόθηκε από το γεγονός ότι τα ΜΑΤ προχώρησαν από το πίσω πάρκινγκ της Νομαρχία και έκαναν την εμφάνισή τους απέναντι από τους φοιτητές. Μια πέτρα εκσφενδονίστηκε προς τα τζάμια της Νομαρχίας, ύστερα άλλες και άλλες. Οι φοιτητές έριχνα πέτρες εναντίον των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν με καπνογόνα. Η ατμόσφαιρα έγινε εκρηκτική και αποπνικτική. Ο πετροπόλεμος συνεχίστηκε για ένα τέταρτο περίπου. Απ’ την πλευρά των φοιτητών εκσφενδονίστηκαν μολότοφ. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν και πάλι με καπνογόνα.
Λίγο μετα τις 4 μ.μ. τα επεισόδια τερματίστηκαν και οι συγκέντρωση διαλύθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες μας δεν έγιναν συλλήψεις.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Επιμελούνται» τεχνικά την ανάπτυξη της Θράκης

Άπαντες παρόντες…