Για τη ζύμη
-200 γρ. αλεύρι σκληρό Νο 1
-175 γρ. βούτυρο αγελαδινό
-25 γρ. ζάχαρη
-1 αυγό
Για τη γέμιση
-4 κυδώνια
-400γρ. ζάχαρη
-3 αβγά
-120γρ. αμυγδαλόψιχα
-20γρ. αλεύρι
-1 σφηνάκι ρούμι
-120γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
-2 κουτ. σούπας ζελέ κυδωνιού ή μαρμελάδα κυδώνι
-1 σφηνάκι πετιμέζι
-½ φλιτζάνι αμύγδαλα σε φιλέ
Φτιάχνουμε τη ζύμη: Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αυγό, ζυμώνουμε ελάχιστα, για να ενοποιηθούν τα υλικά σε μία εύπλαστη ζύμη. Την κάνουμε μπάλα και την βάζουμε στο ψυγείο σε μεμβράνη ώσπου να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε στη μέση. Αφαιρούμε τα κουκούτσια και κόβουμε το κάθε μισό σε 3 κομμάτια. Τα βράζουμε σε 1 λίτρο νερό και 300γρ. ζάχαρη μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα κρατάμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε την κρέμα. Στο κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αβγά με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα το αλεύρι και το ρούμι. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε και το λιωμένο βούτυρο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC. Βγάζουμε τη ζύμη απ’ το ψυγείο και σε αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγουμε σε φύλλο. Στρώνουμε το φύλλο ζύμης σε λαδωμένο ταψάκι και πάνω απλώνουμε την κρέμα που φτιάξαμε. Συνεχίζουμε με τα κομμάτια από το κυδώνι τοποθετώντας τα πάνω από την κρέμα με τάξη. Ψήνουμε την τάρτα στον προθερμασμένο φούρνο για 40 με 45 λεπτά. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ζελέ ή τη μαρμελάδα με το πετιμέζι και μισό φλιτζάνι νερό. Με αυτό το μίγμα περιχύνουμε την τάρτα όταν τη βγάλουμε από το φούρνο. Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και σερβίρουμε, ζεστή ή κρύα.


