Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 «Ανεπηρέαστοι ακόμη οι προγραμματισμοί των διακοπών»

«Ανεπηρέαστοι ακόμη οι προγραμματισμοί των διακοπών»

0

Ένας από τους λίγους κλάδους της τοπικής μας οικονομίας που βλέπει με αισιόδοξη ματιά τις επερχόμενες χριστουγεννιάτικες διακοπές φαίνεται να είναι αυτός του τουρισμού. Πιο συγκεκριμένα, τόσο οι κρατήσεις όσο και οι τόποι προορισμού των χειμερινών διακοπών των συμπολιτών μας δεν παρουσίασαν καμία σημαντική μεταβολή σε σχέση με πέρυσι, ενώ και η κίνηση στα ξενοδοχεία της πόλης μας δεν προβλέπεται να παρουσιάσει κάποια αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά ταξιδιωτικά γραφεία, για τις φετινές τους χριστουγεννιάτικες διακοπές οι ξανθιώτες θα προτιμήσουν και πάλι κοντινούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, με την γειτονικές Βουλγαρία και Τουρκία, αλλά και τις Τσεχία και Ουγγαρία να κρατούν την πρωτοκαθεδρία στις προτιμήσεις των συμπολιτών μας. Πόλεις όπως η Σόφια, η Φιλιππούπολη, η Πράγα, η Κωνσταντινούπολη και η Βουδαπέστη θα φιλοξενήσουν ένα σεβαστό αριθμό συμπολιτών μας που, είτε με γκρουπ, είτε μεμονωμένα, θα περάσουν εκεί τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Διατηρείται επίσης και ένα ακόμη ρεύμα εσωτερικού χειμερινού τουρισμού, που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, σε προορισμούς της Στερεάς Ελλάδας και κυρίως της Πελοποννήσου, με την Αθήνα, το Ναύπλιο και πόλεις – θέρετρα όπως η Αράχωβα, να κυριαρχούν στις επιλογές κάποιων συμπολιτών μας, αν και δεν θεωρούνται ως και οι πιο οικονομικοί προορισμοί. Όμως λίγο οι μεγάλες προσφορές που έχουν γίνει από τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων στις περιοχές αυτές, λίγο ο θεσμός των δελτίων κοινωνικού τουρισμού που εκμεταλλεύονται πολλοί ξανθιώτες, κάνουν πιο προσιτούς και αυτούς τους προορισμούς ακόμη και σε μεσαία βαλάντια.
Η παραπάνω εικόνα πάντως μόνο ως «ειδυλλιακή» δεν θα μπορούσε να φαντάζει στα μάτια των τουριστικών πρακτόρων της πόλης μας. Θα μπορούσε μάλιστα να ήταν εντελώς διαφορετική αν δεν είχαν προγραμματίσει οι περισσότεροι συμπολίτες μας τις διακοπές τους, τουλάχιστον αυτές που προβλέπουν την συμμετοχή τους σε πακέτα ομαδικών εκδρομών στους παραπάνω προορισμούς, ήδη εδώ και περίπου ένα μήνα, πριν ακόμη αγγίξει την ψυχολογία τους κυρίως, η τρέχουσα οικονομική κρίση. Κάτι αντίστοιχο μάλιστα συμβαίνει και σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες που προγραμμάτισαν να περάσουν τις διακοπές τους στην Ξάνθη, κάνοντας τις κρατήσεις τους και δηλώνοντας συμμετοχή σε πακέτα διακοπών με προορισμό την πόλη μας, ακόμη και πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση.
Οι παραπάνω εξελίξεις, θα πρέπει πάντως να σημειωθεί, ότι ήταν περίπου αναμενόμενες από τους ξανθιώτες επιχειρηματίες που εμπλέκονται στον τουριστικό κλάδο. Αυτό όμως δεν φαίνεται να τους καθησυχάζει καθόλου, μιας και οι προβλέψεις για τις επόμενες τουριστικές περιόδους αιχμής είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, τόσο για την περίοδο του Πάσχα όσο και, κυρίως, για την θερινή περίοδο, οπότε και αναμένεται να γίνουν ουσιαστικά αισθητές οι συνέπειες, πραγματικές και ψυχολογικές, της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι ανταλλαγές, ειλημμένη απόφαση!

Ενώπιον της εισα^…