Θερμή υποδοχή Σγουρίδη σε Μωραΐτη και τη συνοδεία του που τον επισκέφτηκαν στο γραφείο του
Μετά την ελληνική πιστοποίηση θα ζητηθεί η ευρωπαϊκή – 12 επιχειρήσεις της Ξάνθης ζητούν την πιστοποίηση
Ένα αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση της ιδέας του Στέλιου Αρσενίου να καθιερωθεί ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης η Καριόκα της Ξάνθης, έγινε χθες Τρίτη 19 Μαΐου. Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης συνοδευμένος από τους δύο τεχνοκράτες τον χημικό μηχανικό κ. Ιωάννη Κοτσάμπαση και τον οικονομολόγο κ. Βασίλη Σιούτα που εκπόνησαν το σχετικό φάκελο και μάλιστα αφιλοκερδώς παρέδωσαν στις 9 η ώρα τον πρωί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στα χέρια του αν. υπουργού κ. Αποστόλου και του υφυπουργού του Ξανθιώτη Παναγιώτη Σγουρίδη
Στο Υπουργείο ο φάκελος της Καριόκας Ξάνθης
Όπως ανέφερε στο «Ε» ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Μωραϊτης ο φάκελος περιλαμβάνει τα στοιχεία των 12 διακεκριμένων επιχειρήσεων της Ξάνθης που κινούν και συμμετέχουν σ’ αυτή τη διαδικασία προκειμένου να πιστοποιηθεί ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) η Καριόκα Ξάνθης. Εξέφρασε δεν την ικανοποίηση του από την θερμή υποδοχή που είχε αυτός και οι τεχνοκράτες που τον συνόδευαν από τον κ. Σγουρίδη και τον κ. Αποστόλου οι οποίοι ΄- όπως είπε – αφ’ ενός ήταν ενήμεροι αφ’ ετέρου δε πολύ θετικά διακείμενοι σ’ όλη την προσπάθεια.
Μετά την ελληνική πιστοποίηση θα ζητηθεί η ευρωπαϊκή
Με την κατάθεση του πλήρη φακέλου στο Υπουργείο ολοκληρώθηκε η προδιαδικασία. Η επόμενη φάση είναι ο έλεγχος του φακέλος. Αν αξιολογηθεί θετικά παρέχεται πιστοποίηση διαφορετικά γίνονται κάποιες παρατηρήσεις και εν συνεχεία διορθωτικές παρεμβάσεις.  Παρέχεται ένα χρονικό διάστημα για ενστάσεις και στη συνέχεια ο φάκελος θα ταξιδέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου θα αξιολογηθεί για να πάρει και την ευρωπαϊκή πιστοποίηση. Όπως σημείωσε ο κ. Μωραΐτης η ελληνική πιστοποίηση θεωρείται ως πρόκριμμα για την ευρωπαϊκή αφού για να δοθεί λαμβάνονται υπ’ όψιν όλες οι προδιαγραφές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και δήλωσε αισιόδοξος για την ευόδωση της προσπάθειας.