Η Μονή έκανε το …θαύμα της!

0

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού», λέει το αρχαίο ρητό που βρίσκει και εφαρμογή έως και στις μέρες μας και δη στην περίπτωση του «κακού» (χαμού) που προκάλεσε η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου! Το «καλόν» της υπόθεσης, έγκειται στο γεγονός ότι υπό την πίεση του σκανδάλου με τις διεκδικήσεις και τις …ανίερες ανταλλαγές της Μονής και προκειμένου να μπει «φρένο» στα σχέδια του Ευφραίμ για τη Βιστονίδα και να δοθεί απάντηση στην δικαστική έρευνα για το τι είναι η Βιστονίδα (λίμνη ή λιμνοθάλασσα) «έπεσε» η πολυαναμενόμενη υπογραφή του υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά (προχθές) σε ΚΥΑ με την οποία θεσμοθετείται το «Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», στο οποίο περιλαμβάνονται η Βιστονίδα, ο υγροβιότοπος στο Δέλτα του Νέστου και η λίμνη Ισμαρίδα. Όπως είναι γνωστό 10 χρόνια περίμεναν οι φορείς την τροποποίηση της συνθήκης Ραμσάρ, πριν τρία χρόνια έστειλε τις προτάσεις της η Νομαρχία για τη συνθήκη Ραμσάρ, πριν τρία χρόνια ιδρύθηκε και ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Νέστου, Βιστονίδας , Ισμαρίδας (πρόεδρος ο υπερνομάρχης κ. Τάτσης και το σχέδιο παρέμεινε στα συρτάρια του υπουργείου μέχρι που η Μονή έκανε το …θαύμα της!
Θετική η πρώτη εικόνα για το Σχέδιο Ραμσάρ
Ήδη από χθες ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Παυλίδης, όπως μας πληροφόρησε, έχει το Σχέδιο αυτό που παλιότερα ονομάζαμε περιοχή της συνθήκης Ραμσάρ και τώρα πια Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Το Σχέδιο μελετάται από το Νομάρχη και γίνεται η συσχέτιση των παλιών με των νέων χαρτών ώστε να αποσαφηνιστούν οι τροποποιήσεις καθώς και σε ποιο βαθμό υιοθετούνται οι προτάσεις της νομαρχίας. Ως πρώτη εικόνα, η εκτίμηση του κ. Νομάρχη είναι ότι είναι σαφώς πολύ καλύτερο από κάθε προηγούμενο σχέδιο ενώ για τη συνολική εικόνα επιφυλάχθηκε καθώς αυτή πρέπει να αποκομισθεί όταν το Σχέδιο μελετηθεί σημείο προς σημείο.
Λιμνοθάλασσα η Βιστονίδα
Με την ΚΥΑ καθορίζονται οι χρήσεις γης και η Βιστονίδα αλλά και οι γύρω περιοχές ανήκουν πλέον στην Α΄ Ζώνη Προστασίας, όπου ρητά απαγορεύεται κάθε οικιστική παρέμβαση. Επίσης όπως έλεγαν μπαίνει για πρώτη φορά ο όρος «λιμνοθάλασσα», γεγονός που ενισχύει την επιχειρηματολογία ότι δεν μπορεί να εγκαθιδρυθεί δικαίωμα κυριότητας στη Μονή και σε οποιονδήποτε ιδιώτη και σ’ αυτό το σημείο λύνει τα χέρια του Δημοσίου! Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΧΩΔΕ, με την ΚΥΑ γίνεται μια προσπάθεια ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα των εκτάσεων και αποκρούονται οι πιέσεις για την εμπορική αξιοποίησή τους. Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση ευνοούνται οι ψαράδες και οι γεωργοί της περιοχής, αφού με όρους και προϋποθέσεις επιτρέπονται η αλιεία, η γεωργική εκμετάλλευση και η βόσκηση.
Τι ορίζει η νέα ΚΥΑ
Το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καλύπτει μια έκταση περίπου 727 χιλιάδων στρεμμάτων. Πρόκειται για την περιοχή που βρίσκεται εκτός των ορίων οικισμών (προ του 1923) και των οροθετημένων οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων.
Εντός του Εθνικού Πάρκου καθορίζονται τρεις Ζώνες Προστασίας (Α, Β και Γ) με συγκεκριμένες χρήσεις. Στην Α΄ Ζώνη Προστασίας, στην οποία συγκαταλέγεται η λίμνη Βιστονίδα (με λιμνοθαλάσσια και λιμναία χαρακτηριστικά) και η λίμνη Ισμαρίδα επιτρέπονται μόνο η επιστημονική έρευνα, οι διαχειριστικές δράσεις για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων – και των προστατευόμενων ειδών- η συντήρηση και αναστήλωση των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων.
Στη Β΄ Ζώνη Προστασίας επιτρέπονται μόνο έργα διαχείρισης των υδάτινων πόρων και τα έργα εισροής- εκροής των νερών με την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξουν το φυσικό περιβάλλον. Στη Γ΄ Ζώνη Προστασίας – που εκτείνεται από την παράλια έκταση των Αβδήρων- επιτρέπονται γεωργικές δραστηριότητες, τουριστικές και νοσοκομειακές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις, εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων. Το ΥΠΕΧΩΔΕ αξιοποίησε τη μελέτη του ΤΕΕ Θράκης, τις προτάσεις του Φορέα Διαχείρισης που είχε συσταθεί στην περιοχή και των νομαρχιών.

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Επιμελούνται» τεχνικά την ανάπτυξη της Θράκης

Άπαντες παρόντες…