Η Ξάνθη …εμπορικός πόλος!

0

Ως φαίνεται τόσο η χωροταξική κατάταξη του νομού μας, σημειολογικά ως «Λοιπός δυναμικός πόλος», με την αναπτυξιακή δυναμική που εμπερικλείει δείχνει τα πρώτα ….δυναμικά της σημάδια, καθώς ολοένα γίνεται πιο ορατό ότι αποτελεί πόλο έλξης επιχειρηματικότητας και επενδυτικών εγχειρημάτων από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Παράλληλα ενισχυτικά ως προς τούτο λειτουργεί το γεγονός ότι ο νομός μας αποτελεί μια μη κορεσμένη αγορά που διαπερνά η ΕΓΝΑΤΙΑ καθώς και η κεντροβαρής γεωγραφική της θέση (στο κέντρο της περιφέρεια Αν. Μακ – Θράκης). Ωστόσο ανασχετικά λειτουργεί το γεγονός ότι από πλευράς υποδομών παρότι έχουν γίνει βήματα τα τελευταία χρόνια στην οδοποιία απομένουν πολλά να γίνουν – σύμφωνα με εκτίμηση του επιχειρηματικού κλάδου – σε παράλληλα έργα που προσελκύουν επιχειρηματικότητα.
Στα σκαριά νέο ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ στην Ξάνθη
Πρώτα έδειξε επενδυτικό ενδιαφέρον σε εμπορικό επίπεδο η εταιρεία «Αθωνική», η οποία κατέθεσε πρόταση για την κατασκευή Εμπορικού Κέντρου στη περιοχή του πρώην «ΔΕΡΑΣ», υπόθεση που μετά την αντίδραση των τοπικών φορέων και την αρνητική γνωμοδότηση του Νομαρχιακού συμβουλίου, εκκρεμεί πλέον στην Περιφέρεια.
Στη συνέχεια έχουμε άλλη εταιρεία από τη Λάρισα την κατασκευαστική εταιρεία, μεσαίας εμβέλειας «DOMOS», ιδιοκτησίας του κ. Γατένιου, ο οποίος και εξέφρασε στο «Ε» το δεδηλωμένο ενδιαφέρον του για την κατασκευή Εμπορικού κέντρου στην περιοχή της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ (μπροστά από τον Νοσοκομείο). Ο κ. Γατένιος σημείωσε ότι η εταιρεία έχει αγοράσει έκταση 25 στρεμμάτων από την ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ πριν 7 χρόνια στην εν λόγω περιοχή και τώρα βρίσκεται σε περίοδο διαπραγματεύσεων με άλλες εταιρείες ώστε να δημιουργηθεί το σχήμα που θ’ αναλάβει την κατασκευή ενός εμπορικού κέντρου στην περιοχή. Εξαιτίας ακριβώς ότι βρίσκεται σε περίοδο διαπραγματεύσεων ο κ. Γατένιος επιφυλάχθηκε για άλλες πληροφορίες, τονίζοντας ότι η κατάσταση θα σχηματοποιηθεί στην τελική της μορφή τον Σεπτέμβριο, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για μεγάλο εγχείρημα
Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ «Αθωνικής» και του τελικού σχήματος που θα προκύψει με την DOMOS βρίσκεται αφ’ ενός μεν στην εμβέλεια του εγχειρήματος – ΑΘΩΝΙΚΗ 22.000 τ.μ., DOMOS περίπου 2.500 τ.μ. – αλλά και στην περιοχή που οι δυο εταιρείες επιδιώκουν την κατασκευή Εμπορικού Κέντρου. Και για μεν την «Αθωνική» η περιοχή είναι εκτός σχεδίου πόλης (δεν έχει εγκριθεί το νέο Πολεοδομικό σχέδιο), ενώ για την DOMOS η περιοχή είναι πολεοδομημένη γη και με προεδρικό διάταγμα χαρακτηρισμένη εμπορικής χρήσης. Συνεπώς είναι πιο εύκολος ο δρόμος της καθώς δεν απαιτείται έγκριση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τους όρους δόμησης παρά μόνο για την άδεια ίδρυσης.
Επιπρόσθετα να σημειώσουμε ότι και στην περιοχή του Αεροδρομίου προχωρεί η κατασκευή εμπορικού κέντρου, ενώ φημολογείται ότι στον κόμβο του Βανιάνο έρχεται το ΙΚΕΑ!
Συμπερασματικά: Η Ξάνθη αποτελεί πόλο έλξης για την δημιουργία εμπορικών κέντρων και οι τοπικοί παράγοντες που προσπαθούν με αφορισμούς και κινδυνολογίες να ανακόψουν την τάση αυτή – όπως στην περίπτωση της «ΑΘΩΝΙΚΗΣ» – απλά στρουθοκαμηλίζουν!

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πύλη στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση

Με σύνθημα «στόχο …