Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εικοσαετής ποιμαντορία του Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονος

Εικοσαετής ποιμαντορία του Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονος

0
patriarxis mitropolitis

Δύο δεκαετίες προσφοράς και διακονίας του λαού του Θεού

Ξάνθης Παντελεήμων: «Η φετινή επέτειος είναι μια ευκαιρία ανασκόπησης και ευγνωμοσύνης στον Θεό»

Το φετινό εγκόλπιο ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου για το έτος 2015 είναι αφιερωμένο στην εικοσαετή ποιμαντορία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος, από το έτος 1995 όταν εξελέγη, χειροτονήθηκε και ενθρονίστηκε ως Μητροπολίτης στην χηρεύουσα θέση του μακαριστού προκατόχου του κυρού Αντωνίου Κλαουδάτου, που ποίμανε την τοπική Εκκλησία για σαράντα χρόνια.

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων (κατά κόσμο Μιχαήλ) Καλαφάτης, γεννήθηκε το έτος 1943 στα Πετροκέρασα Χαλκιδικής. Αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το έτος 1967 και από την Θεολογική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου το έτος 1973. Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος το έτος 1970 και υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης. Διετέλεσε Σχολάρχης στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Καβάλας, Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Τιμίου Προδρόμου Καβάλας, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, Ιεροκήρυκας και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Μαριών Θάσου, την οποία ανήγειρε εκ βάθρων. Στις 25 Ιανουαρίου 1995 εξελέγη Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, και χειροτονήθηκε στις 29 του ίδιου μήνα στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Παύλου Καβάλας. Στις 23 Μαρτίου 1995 ενθρονίστηκε Μητροπολίτης Ξάνθης. Την 1η Φεβρουαρίου 2001 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2013 ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος τον παρασημοφόρησε με το παράσημο του ανώτερου Ταξιάρχη του Παναγίου Τάφου.

Ενθρόνιση και νέα αρχή

Ήταν 23 Μαρτίου του 1995 όταν ο Ιερός κλήρος, οι Αρχές και ο λαός της Ξάνθης υποδέχονταν με θερμές εκδηλώσεις και ενθουσιασμό το νέο ποιμενάρχη τους, Μητροπολίτη Παντελεήμονα. Τον συνόδευε τότε πλειάδα Αρχιερέων με προεξάρχοντα τον μακαριστό πλέον Τοποτηρητή της μέχρι τότε χηρεύουσας Μητρόπολης Ξάνθης, Μητροπολίτη Δράμας κυρό Διονύσιο. Αυτός του ενεχείρισε την Ποιμαντορική ράβδο και η πολυπληθής πορεία οδηγήθηκε από την κεντρική πλατεία της πόλης μέχρι την πλατεία Μητροπόλεως, όπου και έλαβε χώρα η ενθρόνιση στον κατάμεστο Ναό του Τιμίου Προδρόμου. Όπως μας διηγήθηκε ο ίδιος: «Το βράδυ της ίδιας μέρας ήταν τελείως διαφορετικό. Όταν τέλειωσαν οι τιμές και οι προσκεκλημένοι επέστρεψαν ο καθένας στο μέρος του, έμεινα μόνος, ξένος ανάμεσα σε ξένους, με ένα βαρύ φορτίο ευθύνης από το επόμενο πρωί». Μέρα με την μέρα γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις, αντιμετωπίζει προκλήσεις και προβλήματα που ζητούν επίλυση, και στέκεται απέναντί τους με τρόπο ήρεμο και νηφάλιο, χωρίς βιαστικές κινήσεις, κάτι που τον χαρακτηρίζει όλα αυτά τα χρόνια.

Πτυχές της επισκοπικής του διακονίας

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του Σεβασμιωτάτου, είναι και η συχνή ιερουργία, όχι μόνο τις Κυριακές και τις μεγάλες εορτές, αλλά σε κάθε ευκαιρία επισκέπτεται και την πλέον απομακρυσμένη ενορία της Μητρόπολης. Επί των ημερών του και με προσπάθειές του έλαβε χώρα η αγιοκατάταξη του Αγίου Θεοφάνους Επισκόπου Περιθεωρίου και πλουτίστηκε η τοπική Εκκλησία με πλήθος ιερών λειψάνων πολλών αγίων. Σημαντική υπήρξε και η μέριμνα του Μητροπολίτου για την ανανέωση των κληρικών της Μητροπόλεως Ξάνθης. Αυτό είναι εμφανές και από την ηλικία της πλειονότητας των κληρικών, που κυμαίνεται μεταξύ των 30-50 ετών. Έχει επιμείνει μάλιστα και στην ανάγκη επιμορφώσεως του κλήρου, με πολλούς ιερείς εκπαιδευτικούς και κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων. Μία ακόμη πτυχή είναι ο καλλωπισμός και η συντήρηση πολλών υπαρχόντων Ναών και η ανέγερση νέων, καθώς και η πλήρης ανακαίνιση των Ιερών Μονών της περιοχής. Μέσα στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει αυτά τα είκοσι χρόνια ο Σεβασμιώτατος ανήκει και η λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού ‘’Διακονία στα fm’’, οι μόνιμες πλέον ομιλίες, η λειτουργία κατηχητικών, φοιτητικών συνάξεων, Κατασκηνώσεων στην Δρυμιά, πολιτιστικών εκδηλώσεων και μια πληθώρα εκδόσεων, κυρίως ιστορικού χαρακτήρα. Χαρακτηριστική η έκδοση για τα θρησκευτικά μνημεία της Ξάνθης, που παρουσιάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Διακονία του πάσχοντος αδελφού

Η ενίσχυση του Φιλόπτωχου Ταμείου, η λειτουργία του Τραπεζιού της Αγάπης, του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου, του Κοινωνικού Παντοπωλείου, η εκ βάθρων ανέγερση της Μονάδας Ανοικτής Φροντίδας Ηλικιωμένων αποτελούν μερικές από τις πτυχές της πολύπλευρης διακονίας της τοπικής κοινωνίας. Σ’ αυτές εντάσσεται και η λειτουργία Τράπεζας Αίματος και η στήριξη δομών όπως το Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας «Ἐκφραση». Ο Μητροπολίτης έχει δείξει επίσης το έμπρακτο ενδιαφέρον του για την ενίσχυση της Εξωτερικής Ιεραποστολής, με δράσεις στο Καμερούν και το Κονγκό, όπου ανήγειρε ναούς, σχολεία και ιατρεία.

Εμείς του ευχόμαστε έτη πολλά, ώστε να συνεχίσει το πνευματικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο του, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται πάντοτε ο άνθρωπος, επ’ αγαθώ της τοπικής Εκκλησίας και όλης της Ξάνθης.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλιο σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης στο άρθρο «Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη» που δημοσιεύτηκε την 24η Απρίλη 2024 στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Γράφει ο Νάσος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλ…