Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 17 ευρώ για τη δόση που άργησε μια μέρα!

17 ευρώ για τη δόση που άργησε μια μέρα!

0
katatheseis trapezes-empros

Πλήρωσε συμπολίτης από την Σταυρούπολη που έκανε διακανονισμό αποπληρωμής οφειλών του στην υπηρεσία ύδρευσης

Ο νόμος επιβάλλει προσαύξηση 15% και η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής είναι τέλος του μήνα. Προσοχή λοιπόν στις αργίες!

Ακριβά πληρώνει κανείς την αμέλειά του να μην υπολογίσει την αργία του Σαββατοκύριακου! Αυτό είναι το συμπέρασμα από το πάθημα συμπολίτη μας από την Σταυρούπολη που άφησε να πληρώσει από Δευτέρα τη δόση του ενώ αυτή έληγε το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου. Την πλήρωσε την Δευτέρα αλλά με τόκο!

Πλήρωσε 17 ευρώ προσαύξηση στην δόση γιατί άλλαξε ο μήνας!

Συγκεκριμένα ο συμπολίτης μας, κάτοικος Σταυρούπολης – όπως μας διηγείται – έχει ένα χρέος στην υπηρεσία ύδρευσης του πρώην δήμου Σταυρούπολης. Προκειμένου να το εξοφλήσει έκανε διακανονισμό τον Δεκέμβριο πληρώνοντας το 45% της οφειλής προκαταβολικά και το υπόλοιπο σε τρεις μηνιαίες ισόποσες δόσεις. Κάθε δόση ανέρχεται σε 114 ευρώ. Πλήρωσε κανονικά την δόση του Ιανουαρίου και ετοιμάστηκε να πληρώσει τη δόση του Φεβρουαρίου. Η προθεσμία πληρωμής της δόσης– όπως συμβαίνει και στον ΕΝΦΙΑ για παράδειγμα – έληγε τέλος του μήνα δηλαδή28 Φεβρουαρίου. Όμως ο συμπολίτης μας δεν υπολόγισε ότι τέλος του μήνα ήταν Σάββατο δηλαδή αργία ώστε να προνοήσει να πληρώσει τη δόση την Παρασκευή για να μην είναι εκπρόθεσμη. Είπε μέσα του (καθότι και ως γνήσιοι νεοέλληνες με την νοοτροπία της τελευταίας στιγμής) «έ δεν χάθηκε ο κόσμος για μια μέρα», όμως… δεν υπολόγισε ότι ναι ο κόσμος δεν χάθηκε αλλά ο ίδιος θα έχανε 17 ευρώ γιατί έτσι ορίζει ο νόμος!

Ο νόμος επιβάλλει …συνέπεια και ότι διαφορετικό πληρώνεται!

Πήγε λοιπόν πρωί – πρωί της Δευτέρας 2 Μαρτίου να πληρώσει τη δόση του στην αρμόδια υπηρεσία στην Σταυρούπολη και τον περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Η υπάλληλος του ζήτησε και 17 ευρώ προσαύξηση, ήτοι 15%, εξηγώντας του ότι πληρώνει προσαύξηση επειδή άργησε να πληρώσει τη δόση μια μέρα. Ο συμπολίτης μας συνέχισε να διαμαρτύρεται λέγοντας πως είναι άδικο να πληρώσει 17 ευρώ επειδή δεν σκέφτηκε να την πληρώσει την Παρασκευή. Το «Ε» απευθύνθηκε στην Οικονομική υπηρεσία του δήμου Ξάνθης όπου υπάγεται η υπηρεσία ύδρευσης Σταυρούπολης . Στο σημείο αυτό γνωστοποιούμε ότι η υπηρεσία ύδρευσης Σταυρούπολης δεν έχει ενσωματωθεί ακόμη με την ΔΕΥΑΞ (παρότι πέρασαν 5 χρόνια από την εφαρμογή του Καλλικράτη) και ως εκ τούτου η υπηρεσία ύδρευσης του πρώην δήμου Σταυρούπολης υπάγεται στην οικονομική υπηρεσία του δήμου Ξάνθης. Όπως μας πληροφορεί λοιπόν ο αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας αυτό ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις πάγιας διευκόλυνσης όπου γίνεται διακανονισμός. Η προσαύξηση ορίζεται και επιβάλλεται από τον νόμο και η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής είναι πάντα τέλος του μήνα. Αυτό θα πρέπει να τον γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν μπει σε διακανονισμό και να προσέχουν να μην είναι εκπρόθεσμη υπολογίζοντας και τις αργίες! Κατά συνέπεια ο νόμος επιβάλλει …συνέπεια και ότι διαφορετικό πληρώνεται!

Συνεπώς το πάθημα γίνεται μάθημα …

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλιο σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης στο άρθρο «Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη» που δημοσιεύτηκε την 24η Απρίλη 2024 στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Γράφει ο Νάσος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλ…