Ξάνθη και Κομοτηνή στους νομούς με περισσότερους μαθητές που εγκαταλείπουν το σχολείο
Μια από τις αιτίες ο πλάνητας βίος των Ρομά
Τα υψηλά ποσοστά μαθητικής διαρροής μπαίνουν στο «στόχαστρο» του υπουργείου Παιδείας, καθώς το φαινόμενο ιδιαίτερα τα τελευταία τέσσερα χρόνια λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 16.000 μαθητές εγκατέλειψαν την τελευταία τετραετία το δημοτικό σχολείο, ενώ μόνο πέρυσι 1.130 παιδιά έφυγαν από τα ελληνικά σχολεία και «σκόρπισαν» σε όλα τα σημεία του πλανήτη, ακολουθώντας προφανώς τους γονείς τους οι οποίοι εγκαταστάθηκαν για δουλειά σε κάποια άλλη χώρα. Για τον λόγο αυτόν ήδη συγκροτήθηκε Ομάδα εργασίας, που θα εργαστεί για την καταγραφή και την αντιμετώπιση της μαθητικής διαρροής, με απόφαση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).
Πάνω από 16.000 μαθητές εγκατέλειψαν την τελευταία τετραετία το δημοτικό σχολείο, ενώ μόνο πέρυσι 1.130 παιδιά έφυγαν από τα ελληνικά σχολεία και «σκόρπισαν» σε όλα τα σημεία του πλανήτη.
Στο πλαίσιο αυτό, θα συγκεντρωθούν στοιχεία τόσο από τη διεθνή εμπειρία όσο και από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και θα προταθούν δράσεις και παρεμβάσεις, που ενδέχεται να χρηματοδοτηθούν κατά την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, ώστε να συμβάλουν στην καταπολέμηση της μαθητικής διαρροής με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Η Ομάδα εργασίας θα καταγράψει την υφιστάμενη κατάσταση και θα κάνει σχετική εισήγηση στο ΙΕΠ μελετώντας θέματα όπως: Καταγραφή ευρωπαϊκών και διεθνών καλών πρακτικών σε θέματα μαθητικής διαρροής.
Ποιοτική ανάλυση των πληροφοριών. Εξαγωγή συμπερασμάτων για θέματα μαθητικής διαρροής, τα οποία συσχετίζονται με κοινωνικά δεδομένα. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας αντιμετωπίζουν με προβληματισμό τις περιπτώσεις των μαθητών που εγκαταλείπουν τη φοίτηση στα δημοτικά σχολεία, καθώς φαίνεται ότι αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στις δυσκολίες (οικονομικές και κοινωνικές), που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες.
Οι περιοχές
Ο κυριότερος όγκος μάλιστα προέρχεται από περιοχές της Δυτικής Αττικής, της Αχαΐας, της Α΄ Αθήνας, της Δυτ. Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου Κρήτης, της Ξάνθης, της Μαγνησίας και της Ροδόπης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σχολικό έτος 2010-11 εγκατέλειψαν το σχολείο συνολικά 3.417 παιδιά, το 2011-12 έφυγαν 3.646 παιδιά, το 2012-13 4 εγκατέλειψαν 4.860 παιδιά και πέρυσι η σχολική διαρροή αφορούσε σε 4.502 παιδιά. Συνολικά δηλαδή μέσα σε τέσσερα χρόνια εγκατέλειψαν το σχολείο 16.425 παιδιά.
Παρατήρηση
Αξίζει όμως να πούμε δύο πράγματα περισσότερα για το νομό μας όσο και για το γειτονικό νομό Ροδόπης. Λοιπόν, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που εγκαταλείπει το δημοτικό σχολείο προέρχονται από τους Ρομά. Οι οποίοι ζουν, πολλοί από αυτούς, περιπλανώμενοι σε διάφορα σημεία της χώρας για αναζήτηση εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των παιδιών που εγκαταλείπουν το σχολείο εμφανίζεται μεγαλύτερος εκεί που ζουν οι Ρομά, π.χ. Δυτ. Αττική, Δυτ. Θεσσαλονίκη και βέβαια Ξάνθη και Ροδόπη. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Τραγική και δύσκολη…