Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Σοκάκια παράδοσης αλλά και διασκέδασης

Σοκάκια παράδοσης αλλά και διασκέδασης

0

Την αφορμή θα μπορούσαν να την είχαν δώσει οι Άγιες Ημέρες των Χριστουγέννων, ως προς την διάθεση, ή ο απρόσμενα καλός καιρός της ημέρας, που έκανε πιο ευχάριστη την βόλτα στα στενά σοκάκια γύρω από το Δημαρχείο της Ξάνθης, όσο ακόμη αυτό στεγάζεται εκεί, δεδομένης της ήδη ειλημμένης απόφασης για μεταστέγασής του.
Όμως αυτό που τράβηξε την προσοχή μας ήταν η ακατάπαυστη δραστηριότητα που υπήρχε τόσο επί της οδού Φ. Αμοιρίδη όσο και στη συμβολή της με την οδό Ορφέως. Ο λόγος ήταν οι ταυτόχρονες επισκευαστικές εργασίες σε δύο διαμετρικά αντίθετα κτήρια, ως προς το μέγεθός τους, τα οποία όμως προορίζονται να εξυπηρετήσουν τον ίδιο ακριβώς σκοπό: την διασκέδαση των ξανθιωτών αλλά και των επισκεπτών της πόλης μας.
Πρόκειται για δύο νέους χώρους διασκέδασης, που έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα και γνωστά σε ντόπιους και επισκέπτες της Ξάνθης «Κοκόρι» και «Ano Κato», τα οποία σε συνδυασμό με την καλαίσθητη γκαλερί της οδού Ορφέως, το νοσταλγικό, παραδοσιακό παντοπωλείο που αναβίωσε πρόσφατα σε παρακείμενο ανακαινισμένο διώροφο, αλλά και τον από καιρό μετασκευασμένο σε bowling center, πρώην κινηματογράφο «Ολύμπια», δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα σε αυτή την γειτονιά της πόλης.
Πέρα όμως από την πιθανότητα να εξελιχθεί η συγκεκριμένη περιοχή της πόλης μας σε μία «νέα παραλία», θα πρέπει σίγουρα να τονιστούν τόσο η καλαισθησία όσο και η φροντίδα για την διαφύλαξη του παραδοσιακού στυλ που διαπνέει τους ανασκευασμένους αυτούς χώρους της περιοχής αυτής της Παλιάς Πόλης. Βεβαίως καταλυτικό ρόλο σε αυτές τις αισθητικές επιλογές των επιχειρηματιών διαδραματίζουν και οι αυστηρότατοι (σε εκνευριστικό βαθμό μερικές φορές…) κανονισμοί που διέπουν την κάθε επισκευή στην Παλιά Πόλη, ώστε να διατηρήσει αναλλοίωτη την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της. Όμως τόσο αυτοί όσο και η τρέχουσα οικονομική κρίση δεν φάνηκαν να πτοούν τόσο το δίδυμο των κυρίων Χουλιάρα – Ζαμίδη όσο και τον κ. Σακαλή, από το να προχωρήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια με φροντίδα στην ποιότητα και την λεπτομέρεια, συμβαδίζοντας από την μία με το πνεύμα των συναδέλφων τους που συνεχίζουν να προσφέρουν ποιοτική διασκέδαση στον συγκεκριμένο χώρο, αλλά δείχνοντας τον δρόμο από την άλλη στους υπόλοιπους επιχειρηματίες της πόλης μας όσον αφορά στην ευρηματική αλλά και παράλληλα αισθητική αξιοποίηση ευκαιριών στην πόλη μας, με μία αισιοδοξία που φαινόταν να έχει ατονήσει τον τελευταίο καιρό στην πόλη μας.
Δεν ξέρουμε τελικά αν η μετονομασία της συγκεκριμένης οδού με το όνομα ενός από τους, ομολογουμένως, πιο οραματιστές και επιτυχημένους δημάρχους της Ξάνθης έπαιξε κάποιο ρόλο στην κατάσταση που φαίνεται να διαμορφώνεται στο συγκεκριμένο παραδοσιακό σοκάκι, αλλά ένα είναι σίγουρο. Για μία ακόμη φορά η πόλη μας δείχνει να πρωτοπορεί και σε ένα ακόμη τομέα, μετά από αυτούς της επιτυχούς διαφύλαξης και ανάδειξης της Παλιάς Πόλης της αλλά και της ποιοτικής διασκέδασης: σε αυτόν του συνδυασμού των δύο, όπως φαίνεται να συμβαίνει στην οδό Φ. Αμοιρίδη. Ίσως η μόνη «πινελιά» που θα μπορούσε να πει κανείς ότι λείπει από την συγκεκριμένη περιοχή να ήταν η πιθανή πεζοδρόμησή της.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση ενάντια στην προκατάληψη

Την πρώτη του εκδ …