Σε ένα «μαραθώνιο» συναντήσεων επιδόθηκαν την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008, στην πρωτεύουσα οι πρόεδροι έξι παραγωγικών φορέων της πόλης μας, με την συνοδεία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρου Κοντού.
Πιο συγκεκριμένα, οι κύριοι Ανδρικόπουλος (Ε.Β.Ε), Τσιακίρογλου (Ο.Ε.Β.Ε.), Αλεξιάδης (Εμπορικός Σύλλογος), Χατζηελευθεριάδης (Ε.Γ.Σ.), Σκαρλάτος (Σύνδεσμος Βιοτεχνών – Βιομηχάνων) και Παπαχρήστου (Εργατικό Κέντρο), μαζί και με τον κ. Γιάννη Ράπτη, επισκέφτηκαν κατά σειρά τους Υφυπουργούς Ανάπτυξης (κ. Φώλια), Οικονομικών (κ. Παπαθανασίου) και Εργασίας (κα Καλατζακου).
Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονολογική τους σειρά, προηγήθηκε στις εννέα και μισή το πρωί συνάντηση των προαναφερθέντων εκπροσώπων με τον κ. Κοντό στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στη συνέχεια, συνοδεία του κ. Κοντού, μετέβησαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, όπου είχαν την ευκαιρία να θέσουν στον κ. Φώλια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και οι βιομηχανίες του νομού μας, καθώς και τα προβλήματα του συνεταιριστικού κινήματος αλλά και αυτό της αποβιομηχάνισης της περιοχής μας. Από τον κ. Φώλια οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων «εισέπραξαν» την πρόθεση του Υπουργείου και της Κυβέρνησης στο σύνολό της να στηρίξει έμπρακτα τις επιχειρήσεις του νομού μας, χωρίς όμως να ανακοινωθεί κάποιο συγκεκριμένο μέτρο την παρούσα χρονική στιγμή.
Στην συνέχεια, οι ξανθιώτες εκπρόσωποι μετέβησαν στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου συναντήθηκαν με τον αρμόδιο Υφυπουργό, κ. Παπαθανασίου. Από την συνάντηση αυτή προέκυψαν αμεσότερα αποτελέσματα, μιας και ο κ. Παπαθανασίου δεσμεύτηκε για άμεση απόδοση ενός εκατομμυρίου ευρώ στον Ο.Α.Ε.Δ. για την καταβολή μέρους της επιδότησης εργασίας (το γνωστό 12 %), ενώ υποσχέθηκε ακόμη μεγαλύτερες ενισχύσεις από τις αρχές Ιανουαρίου, μια και τα περιθώρια στον τρέχοντα προϋπολογισμό έχουν ήδη εξαντληθεί και δεν υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες ενίσχυσης.
Τελευταίος σταθμός των συμπολιτών μας εκπροσώπων ήταν το Υπουργείο Εργασίας όπου, στη συνάντηση που υπήρξε με την κα Καλατζάκου, τέθηκαν τα προβλήματα της ανεργίας που έχουν ενταθεί τον τελευταίο καιρό και ζητήθηκε η στήριξη του Υπουργείου στην ακριτική μας περιοχή. Η κα Καλατζάκου δεσμεύτηκε να στηρίξει την απασχόληση στην περιοχή μας μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων που από τις αρχές του νέου έτους θα ανακοινωθούν, μέσω του Ο.Α.Ε.Δ. και θα επικεντρωθούν στην περιοχή μας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Σωτήρη Τσιακίρογλου, προέδρου της Ο.Ε.Β.Ε. Ξάνθης, στο «Ε» μετά το τέλος των συναντήσεων, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων στο σύνολό τους έφυγαν από τις παραπάνω συναντήσεις με την αίσθηση ότι όλα τα κυβερνητικά στελέχη με τα οποία συναντήθηκαν εξέφρασαν το ειλικρινές και πραγματικό ενδιαφέρον τους για την περιοχή μας, χωρίς περιστροφές και αναστολές, με βασικότερο εμπόδιο στην προσπάθειά τους αυτή «τον χαοτικό και δυσλειτουργικό δημόσιο τομέα που κυριαρχεί σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο». Επίσης, όπως τόνισε ο κ. Τσιακίρογλου, φάνηκε να γίνεται αντιληπτή από τους συνομιλητές των ξανθιωτών εκπροσώπων στις παραπάνω συναντήσεις, η μεγάλη δυστοκία και οι μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της περιοχής μας, πράγμα που προκάλεσε και τις θετικές αντιδράσεις των τριών Υφυπουργών στα αιτήματα που τέθηκαν σήμερα και που απασχολούν τόσο τους επιχειρηματίες όσο και τους εργαζόμενους της Ξάνθης.
Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr