Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Στην τελική ευθεία πριν το μεγάλο Καρναβάλι όλοι οι διοργανωτές

Στην τελική ευθεία πριν το μεγάλο Καρναβάλι όλοι οι διοργανωτές

0
organotiki karnavali15

Θα δώσουμε τα… φώτα μας και στο Καρναβάλι του Ωραιοκάστρου

Ενστάσεις για τις διαδικασίες, πρόβλημα με την Εφορία και φέτος για την πώληση των στολών

Εισήλθαμε ήδη στο Τριώδιο και το Καρναβάλι πλησιάζει μέρα με την μέρα. Παρότι αυτό γεμίζει ευχάριστη προσμονή κάποιους, υπάρχουν και αυτοί που αγωνιούν για την σωστή και άρτια διοργάνωσή του. Για την επίλυση και διευθέτηση τόσο των θεμάτων που ακόμη εκκρεμούν, όσο και αυτών που καθημερινά προκύπτουν και χρήζουν από κοινού αποφάσεις, συνήλθε το απόγευμα της Τετάρτης, 4 Φεβρουαρίου, η Οργανωτική Επιτροπή των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών – Καρναβάλι 2015. Στην Επιτροπή, της οποίας προεδρεύει ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, Πασχάλης Λύρατζης, συμμετέχουν εκπρόσωποι των πολιτιστικών Συλλόγων της πόλης και υπάλληλοι του Κέντρου Πολιτισμού. Τα μέλη της Οργανωτικής, αφού έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα, το φλουρί της οποίας έτυχε ο κ. Λύρατζης, καλωσόρισαν δύο φιλοξενούμενους του δήμου Ξάνθης.

Θα αναβαθμίσουμε το Καρναβάλι… Ωραιοκάστρου

Παρόντες στην σύσκεψη της Οργανωτικής ήταν δύο Αντιδήμαρχοι από τον δήμο Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, που παραβρέθηκαν στην πόλη μας για να ζητήσουν την βοήθεια και συμβολή του δήμου Ξάνθης και των πολιτιστικών Συλλόγων στην καλύτερη διοργάνωση και του δικού τους Καρναβαλιού. Ο Αντιδ. Οικονομικών κ. Ηρακλής Τσακαλίδης, αφού περιέγραψε την διοργάνωση του Καρναβαλιού, το οποίο θα λάβει χώρα για τέταρτη χρονιά, ζήτησε την στήριξη και την συμμετοχή όλων των Συλλόγων, όχι μόνο με την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους, αλλά και με την παρουσία πληρωμάτων στο Ωραιόκαστρο. Έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στους δύο δήμους το Καρναβάλι του Ωραιοκάστρου να προηγείται κατά μία εβδομάδα και να μην συμπέσουν ποτέ. Όπως ενημέρωσε ο κ. Τσακαλίδης, θα διατεθούν δύο λεωφορεία για να μεταφέρουν μέλη των συλλόγων της Ξάνθης, τα οποία μπορούν να συμμετέχουν με τις περσινές τους στολές. Ως ανταπόδοση, θα επισκεφτούν την Ξάνθη, κατά την δική μας παρέλαση, 100 περίπου καρναβαλιστές από την ομάδα που θα βραβευθεί ως καλύτερη στο Ωραιόκαστρο. Παίρνοντας τον λόγο ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Πέτρος Αταμιάν, συνεχάρη όλους τους διοργανωτές, καθότι έχει πάρει πολλές φορές μέρος στην καρναβαλική παρέλαση της Ξάνθης, και ζήτησε να συνδράμουν όλοι για να πάρει και το δικό τους Καρναβάλι λίγη από την λάμψη της Ξάνθης. Ο κ. Λύρατζης δήλωσε υπέρμαχος της προσπάθειας, η οποία θεωρεί ότι θα βοηθήσει και στην προβολή του δικού μας Καρναβαλιού, αφού θα μεταδοθεί από τον ΣΚΑΪ και το Ράδιο Θεσσαλονίκη. Όταν ζήτησε να μάθει ποιοι σύλλογοι προτίθενται να συμμετέχουν, κάποιοι δυσανασχέτησαν που δεν ενημερώθηκαν νωρίτερα, ώστε να θέσουν ερώτημα στα μέλη των Συλλόγων τους, αλλά γενικά υπήρξε θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση.

Θέμα νομιμότητας και πάλι με τις στολές

Συζητήθηκε, επίσης, εκτενώς το θέμα της νομιμότητας αναφορικά με την πώληση των καρναβαλικών στολών από τους Συλλόγους. Οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών Συλλόγων ενημέρωσαν ότι κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να βρουν μία λύση, ώστε να μην είναι εκτεθειμένοι σε πιθανό έλεγχο του ΣΔΟΕ. Ο κ. Λύρατζης ενημέρωσε ότι ακόμη αναμένουν απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο καθυστέρησε λόγω των πρόσφατων εκλογών και των επικείμενων αλλαγών στα υπουργεία. Διαβεβαίωσε ότι έχουν αποσταλεί δύο επιστολές προς την αρμόδια υπηρεσία, την οποία θα επισκεφθεί και προσωπικά ο δήμαρχος Ξάνθης, κ. Δημαρχόπουλος, που βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα. Το αίτημα των Συλλόγων είναι να δοθεί έστω μία μέρα απαλλαγή, για να μπορέσουν να προμηθεύσουν τα μέλη τους με τις στολές χωρίς να φορολογηθούν. Συμφωνήθηκε, εν τέλει, να εξεταστεί το θέμα μετά το Καρναβάλι, ώστε να βρεθεί, ει δυνατόν, μια μόνιμη λύση και για τις γιορτές Παλιάς Πόλης, για να μην υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ενστάσεις και παράπονα από τους Συλλόγους

Από την πλευρά των πολιτιστικών Συλλόγων εκφράστηκαν αρκετά παράπονα και ενστάσεις, που είχαν να κάνουν με τις διαδικασίες που ακολουθούνται, αλλά και με την εκπροσώπηση των Συλλόγων στο ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού. Πολλοί ήταν αυτοί που αγανακτισμένοι ζητούσαν να μάθουν τα ονόματα των μελών του ΔΣ του Κέντρου και γιατί να λαμβάνουν αποφάσεις πρόσωπα που δεν δείχνουν το παραμικρό ενδιαφέρον για το Καρναβάλι. Ο κ. Λύρατζης συμφώνησε, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να απαιτήσει από τους αιρετούς να παρίστανται στην Οργανωτική Επιτροπή. Πρότεινε δε στα μέλη των Συλλόγων να καταθέσουν έγγραφες προτάσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει για τα μέλη του Κέντρου Πολιτισμού, ώστε να εκπροσωπούνται και οι ίδιοι.

Παράπονα διατυπώθηκαν επίσης για την λειτουργία της ιστοσελίδας του Καρναβαλιού, η οποία, λίγες μέρες πριν την έναρξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, δεν έχει ακόμη ενημερωθεί με το πρόγραμμα και τις νέες στολές των Συλλόγων. Ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού, κ. Λύρατζης, δεσμεύτηκε ότι η σελίδα θα αλλάξει εντός του 2015, γιατί είναι εντελώς δύσχρηστη. Στην ερώτηση επαγγελματιών που συμμετέχουν στην Οργανωτική Επιτροπή, γιατί έχουν καθυστερήσει τα έντυπα και γιατί δεν προτιμήθηκαν ξανθιώτες για τα έργα του ήχου και της εκτύπωσης, ο κ. Λύρατζης εξήγησε ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον για το θέμα του ήχου, παρά από έναν ξανθιώτη επιχειρηματία που δεν πληρούσε τους τυπικούς όρους του διαγωνισμού. Σχετικά με τα έντυπα (πρόγραμμα, αφίσες, πλακάτ Συλλόγων) οι υπάλληλοι του Κέντρου Πολιτισμού ενημέρωσαν ότι η αθηναϊκή εταιρεία που είχε μειοδοτήσει στον διαγωνισμό, δεν εμφανίστηκε ποτέ να υπογράψει για το έργο. «Ευτυχώς το ανέλαβε η Περιφέρεια και το έδωσε πριν λίγες μέρες σε ξανθιώτη, ο οποίος προσπαθεί να τελειώσει το συντομώτερο, γι’ αυτό έχουμε καθυστερήσει» ανέφερε ο κ. Λύρατζης. Κλείνοντας, θίχτηκε το θέμα των djs που θα παίξουν στις παρελάσεις και στις δωρεάν εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στην αίθουσα της Εμπορικής Λέσχης, οι οποίοι θα κοστίσουν 2.000 ευρώ συνολικά, όσο και όπου και αν χρειαστεί να παίξουν μουσική. Στα νέα στοιχεία των φετινών γιορτών, ανήκει και η παρουσία της σκηνής στην κεντρική πλατεία, την οποία δανείστηκε με δικά του έξοδα μεταφοράς ο δήμος Ξάνθης από την Ονειρούπολη του δήμου Δράμας. Η δε βασίλισσα του Καρναβαλιού, που για φέτος θα είναι το μοντέλο Άξια Ανδρεαδάκη, θα κοστίσει 1.700 ευρώ, τα οποία όμως περιλαμβάνουν όλα τα έξοδα (μεταφοράς, ξενοδοχείου, διατροφής). Στην ένσταση κάποιων για την κατάργηση των διαδικασίες εκδηλώσεως ενδιαφέροντος από κοπέλες για υποψήφιες ‘’βασίλισσες’’, ο κ. Λύρατζης ανέφερε ότι δεν το γνώριζε, γι’ αυτό τον λόγο όταν το πληροφορήθηκε ανακοίνωσε υποψηφιότητες για ‘’πριγκίπισσες’’ που θα συνοδεύουν την ‘’βασίλισσα’’, χωρίς όμως να υπάρξει ενδιαφέρον από κοπέλες της περιοχής.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτάσεις βελτίωσης της ποιότητας ζωής στη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Ξάνθης

Καλείται σε τακτική συνεδρίαση το πρωί της Δευτέρας   Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024, και ώρα…