Ο Σύλλογος Αιμοδοτών Ξάνθης πρώτος σε προσφορά πανελλαδικά
Για 12η συνεχή χρονιά κρατάει την πρώτη θέση με αύξηση άνω του 240% στην «προσφορά ζωής»
Από το καλοκαίρι του 2014 έχουν γίνει επανειλημμένες εκκλήσεις από πολλά νοσοκομεία της χώρας (Λαϊκό, Γ. Γεννηματάς), από πανελλήνιους συλλόγους ασθενών (με μεσογειακή αναιμία) για την ανάγκη άμεσης κάλυψης των δραματικών κενών στις αιμοδοσίες των νοσοκομείων. Οι συνεχιζόμενες ελλείψεις έχουν βαριές επιπτώσεις και εγκυμονούν κινδύνους όχι μόνο στις περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών, αλλά και στις προγραμματισμένες μεταγγίσεις ασθενών με μεσογειακή αναιμία. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ) έχει καταγγείλει τις ελλείψεις σε αίμα και έχει απευθύνει έκκληση τόσο στους πολίτες να συνδράμουν δίνοντας αίμα, όσο και στους αρμόδιους φορείς να διευθετήσουν το πρόβλημα.
Κινδυνεύουν ασθενείς με μεσογειακή αναιμία
Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος, υπό την ομπρέλα του οποίου βρίσκονται περίπου 750 θαλασσαιμικοί ασθενείς «παρά τη νομοθετημένη υποχρέωση της Αιμοδοσίας του ΕΛΠΙΣ να τροφοδοτεί την Αιμοδοσία του ‘’Γ. Γεννηματάς’’ με περίπου 500 μονάδες αίματος τον μήνα για τις ανάγκες των ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία, αυτή ουδέποτε τηρήθηκε στο ακέραιο». Αντιθέτως, η αποστολή αίματος τόσο από το ΕΛΠΙΣ όσο και από το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Αίματος, έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.Το αποτέλεσμα είναι το σύνολο των θαλασσαιμικών ασθενών να υπομεταγγίζεται και να αναβάλλονται καθημερινά μεταγγίσεις για πολλές μέρες.ÂÂÂ Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τον ΠΑΣΠΑΜΑ, να πέφτει ο αιματοκρίτης των ασθενών σε πολύ χαμηλά και μη επιτρεπόμενα επίπεδα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει σημαντική επιβάρυνση της υγείας τους αλλά και περαιτέρω βλάβες της ήδη επιβαρυμένης συνολικής οργανικής τους κατάστασης.
Λιγότερο αίμα προσφέρουν οι Έλληνες
Οι ανάγκες που παρουσιάζονται στα νοσοκομεία καλύπτονται οριακά, χάρη στο αίμα που ζητούν ή και απαιτούν οι αιμοδοσίες των νοσοκομείων από τους συγγενείς και το φιλικό περιβάλλον των ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Το μεγάλο αυτό κενό καλύπτουν για πολλά χρόνια οι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών σε όλη την χώρα. Τα στοιχεία όμως του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) δείχνουν μια σταθερή πτωτική τάση στην προσφορά αίματος τα τελευταία χρόνια. Το 2013 προσφέρθηκαν σχεδόν 39.000 λιγότερες μονάδες αίματος σε σύγκριση με το 2012, ενώ εκτιμάται ότι η πτωτική τάση συνεχίστηκε και το 2014. Σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία καταγράφεται μείωση-ρεκόρ, όπως στο «Αγία Σοφία», όπου συλλέχθηκε κατά 73,5% λιγότερο αίμα. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας τους εθελοντές να μην ξεχνούν να δίνουν αίμα για τους πάσχοντες συνανθρώπους. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χρήστος Πρωτόπαπας, σχολίασε πρόσφατα ότι «στην εποχή της κρίσης πρέπει να δείχνουμε αυξημένη αλληλεγγύη και αλτρουισμό» αποδίδοντας ευθύνες για την μειωμένη εθελοντική προσφορά στην απουσία ενημερωτικής εκστρατείας από την πλευρά της πολιτείας.
Πρώτη σε προσφορά η Ξάνθη
Οι ξανθιώτες επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας, κάτι που δεν είναι τυχαίο, καθώς στην πόλη μας δραστηριοποιείται και πρωτοστατεί στον τομέα του εθελοντισμού, τα τελευταία 40 χρόνια, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης «Η Αγάπη». Είναι ο πρώτος εθελοντικός αιμοδοτικός σύλλογος που ιδρύθηκε στη χώρα, με καταστατικό επικυρωμένο από το Πρωτοδικείο το 1975, όταν ακόμη ίσχυε η εμπορία του αίματος από διάφορες ιδιωτικές τράπεζες αίματος. Διόλου τυχαίο ότι τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1979, μετά από συντονισμένες προσπάθειες, απαγορεύτηκε διά νόμου η αγοραπωλησία αίματος και παραγώγων του. Ο σύλλογος της Ξάνθης είναι επίσης, από το 2003, ο πρώτος σε προσφορά αίματος σε ολόκληρη τη χώρα, βάσει των στοιχείων που τηρεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ), αφού τα μέλη του προσφέρουν ετησίως περίπου 6.000 φιάλες αίματος, ενώ από τις αρχές του 2010 προσφέρουν και αιμοπετάλια σε όποιον τα έχει ανάγκη.
Οι αριθμοί ‘’μιλούν’’ από μόνοι τους
Όπως ανέφερε στο «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννης Παπαχρόνης, «το 2014 αποτέλεσε μια ακόμη ιδιαίτερη χρονιά για τον Σύλλογο ‘’Η Αγάπη’’. Τα μέλη μας σημείωσαν ένα ακόμη μεγάλο επίτευγμα. Σε μια δύσκολη χρονιά, με έντονα τα σημάδια της οικονομικής κρίσης και τη μεγάλη ανεργία που μαστίζει συνολικά τον πληθυσμό, με τις ελλείψεις προσωπικού στις αιμοδοσίες, με την μείωση διαθέσιμων πόρων και την έλλειψη σε μερικές περιπτώσεις υλικών, αλλά και τους περίεργους σε πολλές περιπτώσεις χειρισμούς των ‘’υπευθύνων’’ της αιμοδοσίας σε κεντρικό επίπεδο, ο Σύλλογός μας κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις του και να σταθεροποιήσει την προσφορά των μελών του. Ξεπεράστηκε το φράγμα των 6.000 μονάδων μέσα σε ένα έτος. Το σύνολο μάλιστα των μονάδων από της ιδρύσεως του Συλλόγου ξεπέρασε τις 114.000 μονάδες». ‘’Η Αγάπη’’ κατέχει για δωδέκατη συνεχή χρονιά την πρώτη θέση στην Ελλάδα σε «προσφορά ζωής», σημειώνοντας σε δέκα έτη αύξηση της τάξης άνω του 240% (2.492 μονάδες το 2005, 2.761/2006, 3.408/2007, 4.051/2008, 4.682/2009, 4.845/2010, 5.092/2011, 5.307/2012 και 6.095/2013). Τα δραστήρια μέλη του Συλλόγου με υπομονή και επιμονή προωθούν στο νεανικό και ευρύτερο κοινό της Ξάνθης την ιδέα του αλτρουισμού και της προσφοράς.
Χ.Δ.