Η πρώτη βουλή από το 1923 που δεν έχει Παπανδρέου, αλλά δύο Καραμανλήδες! Είναι μετά να μη βρεθεί στο νοσοκομείο ο Κων. Μητσοτάκης;
Κρίσιμες ώρες για το ΠΑΣΟΚ
Η ήττα στις εκλογές είναι μια άσχημη περίπτωση όπως και να τη δει κανείς. Αυτό συμβαίνει την περίοδο αυτή με το ΠΑΣΟΚ. Η χαμηλή θέση που κατέλαβε στις πρόσφατες εκλογές είναι προφανές ότι θα χρειαστεί προσπάθεια για να ξεπεραστεί. Η έβδομη θέση με 4,67 πανελλαδικά είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση που θα απαιτήσει χρόνο για να αντιμετωπισθεί, εάν τελικά γίνει αυτό.
Έτσι, το ΠΑΣΟΚ τιμωρήθηκε γιατί συνεργάστηκε στο να αποκτήσει κυβέρνηση η χώρα το 2012. Ήρθε και η διασπαστική κίνηση του Γ. Παπανδρέου και το κακό ήρθε κι έδεσε.
«Ε»
Εφορευτικές Επιτροπές
Το φαινόμενο των Εφορευτικών Επιτροπών είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Και πάντα με την ίδια κατάληξη: Ότι τα οριζόμενα άτομα δεν παρουσιάζονται στα εκλογικά κέντρα.
Μεταξύ μας πολύ σωστά κάνουν. Διότι οι περισσότεροι εξ’ αυτών είναι επαγγελματίες και την επομένη πάνε στα καταστήματά τους. Άρα κάτι θα πρέπει ν’ αλλάξει. Κι αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι δύο πράγματα.
Ή θα πρέπει να αποζημιώνονται με κάποιο ποσό και τα μέλη των Εφορευτικών όπως όλοι οι άλλοι οι ασχολούμενοι με την διεξαγωγή της ψηφοφορίας ή η Πολιτεία, με νόμο, να ορίζει ως μέλη Δημόσιους Υπαλλήλους, ειδικότερα από τους κλάδους των Καθηγητών της Μέσης Εκπαίδευσης ή Στοιχειώδους. Λύση υπάρχει, αρκεί να θέλει να την υλοποιήσει η κυβέρνηση και να μην ψάχνει για τζάμπα λύσεις με «θύματα» χρόνια τώρα τους επαγγελματίες ως μέλη Εφορευτικών.
«Ε»
Νέα κυβέρνηση
Ψήφος εμπιστοσύνης δόθηκε των Ανεξαρτήτων Ελλήνων προς τον ΣΥΡΙΖΑ για την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης συνεργασίας.
Ραγδαίες λοιπόν οι εξελίξεις που ξεκίνησαν νωρίς τη Δευτέρα και όπως όλα δείχνουν προχωρούν για τη συγκρότηση του κυβερνητικού σχήματος που δεν αποκλείεται να ορκιστεί και σήμερα Τρίτη.
Έτσι η Ελλάδα θα αποκτήσει Αριστερή κυβέρνηση με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
«Ε»
Νέα πολιτική κίνηση
Ξεκίνησε ήδη η νέα Πολιτική Κίνηση η οποία φιλοδοξεί να οργανώσει και να εκφράσει τη σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα.
Εμπνευστής και οργανωτής ο γνωστός Αλέκος Παπαδόπουλος, πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου.
Το εγχείρημα είναι μεγάλο, δύσκολο αλλά σημαντικό διότι θα δημιουργήσει μια νέα προοπτική, μια νέα πολιτική λύση και σκοπό θα έχει να ενώσει τις διάσπαρτες κεντροαριστερές δυνάμεις της χώρας.
Πρόκειται για ένα εγχείρημα που θα ανακοινωθεί σύντομα και το οποίο θα στελεχωθεί από άτομα που δεν θα έχουν άμεση σχέση με το παρελθόν και τα οποία θα διακατέχονται από την Ευρωπαϊκή ιδέα και τη σοσιαλδημοκρατία τύπου Σουηδίας και άλλων σκανδιναβικών χωρών.
Λεπτομέρειες για το νέο εγχείρημα όταν γίνουν γνωστές.
«Ε»
(Αυτο)εξευτελισμός
Εκτός από τους μεγάλους νικητές (Τσίπρας), τους μεγάλους χαμένους (Σαμαράς), τους μικρούς νικητές, αν και με μειωμένα ποσοστά (Χρυσή Αυγή, Ποτάμι), τους σταθερούς (ΚΚΕ) και τους μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας (ΠΑΣΟΚ-Βενιζέλος), υπάρχουν και δύο περιπτώσεις που χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς: ο Φώτης Κουβέλης και ο Γιώργος Παπανδρέου.
Και οι δύο είναι πλέον πρώην σε όλα. Δεν μπορούν να έχουν κανέναν ουσιαστικό ρόλο. Τότε γιατί ασχολούμαστε μαζί τους σε μια μέρα με τόσο πυκνές εξελίξεις; Για δύο λόγους:
Ο ένας (Κουβέλης), με την ανερμάτιστη τακτική του και τα συνεχή μπρος-πίσω, κατάφερε να εξαφανίσει έναν υπαρκτό εδώ και 40 χρόνια πολιτικό χώρο. Τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς, τον οποίο υπηρέτησαν ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης και τόσοι άλλοι.
Ο άλλος (ΓΑΠ) πέτυχε τρία σε ένα. Πρώτον, να (αυτο)εξευτελιστεί. Από πρώην πρωθυπουργός του 44% ομαδάρχης του 2,5%. Για πρώτη φορά το όνομα Παπανδρέου εκτός Βουλής! Δεύτερον, έπληξε το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του και ανέδειξε τον ίδιο σε πρωθυπουργό. Για να πάρει μια προσωπική ρεβάνς, που δεν την πήρε. Αν τηρούσε τη στάση που τήρησαν οι ηττηθέντες πρώην πρωθυπουργοί (Μητσοτάκης, Σημίτης, Καραμανλής), ούτε το κόμμα του θα έπληττε και παρών στις μετεκλογικές εξελίξεις μέσα σ’ αυτό θα ήταν. Τρίτον, βοήθησε -με το ΚΙΔΗΣΟ του- την Χρυσή Αυγή να είναι τρίτο κόμμα. Τι να λένε, άραγε, για όλα αυτά οι λίγοι αξιοπρεπείς άνθρωποι που τον ακολούθησαν;
Γ. Π.
Οι μικροί νικητές των εκλογών
Οι προχθεσινές εκλογές εκτός από το μεγάλο νικητή Αλέξη Τσίπρα, ανέδειξε και άλλους δύο μικρούς νικητές. Τον Απόστολο Γκλέτσο και τον Βασίλη Λεβέντη. Ο πρωτοεμφανιζόμενος Απόστολος Γκλέτσος με την Τελεία του έφτασε στο 1,78% ενώ ο Βασίλη Λεβέντη της Ένωσης Κεντρώων για πρώτη φορά κατεγράφη στον εκλογικό χάρτη μετά από τριάντα χρόνια, με 1,84%.
Μάλιστα για τον Απόστολο Γκλέτσο η επιτυχία είναι τεράστια. Ένα κόμμα από το πουθενά, με δύο μήνες ζωής, χωρίς κομματική οργάνωση και στελέχη κατάφερε να ξεχωρίσει. Αν ενώσουν τις δυνάμεις τους την επόμενη φορά μπορεί και να τα καταφέρουν να περάσουν το κατώφλι της βουλής…
Μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον
Οκτακόσιοι δημοσιογράφοι διεθνών Μέσων Ενημέρωσης βρέθηκαν στην Αθήνα για να καταγράψουν το κλίμα αλλά και τις εξελίξεις. εφημερίδες, τηλεοπτικοί σταθμοί, Ραδιόφωνα, ειδησεογραφικά πρακτορεία από ευρωπαϊκές και όχι μόνον χώρες μετέδωσαν δηλώσεις πολιτών και πολιτικών.
Οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές αποτέλεσαν σημείο αναφοράς και έστειλαν το δικό τους μήνυμα όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Η οποία πλέον θα πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα από τους εταίρους ως πραγματικά ισότιμο μέλος κι όχι ως παρείσακτος.
«Ε»
Πολιτικός πολιτισμός τέλος;
Δείγμα πολιτικού πολιτισμού χαρακτήρισε ο Αντώνης Σαμαράς το συγχαρητήριο τηλεφώνημά του στον νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Το πολιτισμένο αυτό κλίμα φάνηκε να ανατρέπεται χθες με αφορμή την παράδοση – παραλαβή στο Μέγαρο Μαξίμου. Η διαδικασία παράδοσης – παραλαβής έγινε μεταξύ του απερχόμενου γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου Θ. Μπούρα και του νομικού συμβούλου του Αλ. Τσίπρα και νέου γ.γ. Δ. Τζανακόπουλου. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε έχει πυροδοτήσει ανταλλαγή αιχμών ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, που υποστηρίζει ότι από την Κουμουνδούρου ζητήθηκε η τελετή να γίνει σε χαμηλό επίπεδο, χωρίς την παρουσία απερχόμενου και νέου πρωθυπουργού, εκδοχή που διαψεύδει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πρωτόγνωρο ότι δεν υπήρχε κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου, ανέφεραν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, που επισημαίνουν ότι η συμπεριφορά αυτή χαρακτηρίζει τον πολιτικό πολιτισμό της απερχόμενης κυβέρνησης. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι η ξενάγηση στους χώρους του Μεγάρου Μαξίμου έγινε από δύο υπαλλήλους, καθώς και ότι το Μέγαρο Μαξίμου είναι άδειο. Δεν υπήρχε ούτε ένα χαρτί στα συρτάρια των γραφείων, ούτε και… σαπούνι στις τουαλέτες. Αν εννοούσε αυτά τα ‘’όργανα’’ ο κ. Τσίπρας όταν έλεγε για νταούλια και ζουρνάδες, άρχισαν να βαρούν πολύ νωρίς και όχι για τις ξένες αγορές.
Χ.Δ.
Ο πλημμυρόπληκτος δήμος Αβδήρων
Παραμένουν τα νερά στη Σκάλα Αβδήρων μετά την ισχυρή νεροποντή της Κυριακής και μαζί και το πρόβλημα. Έτσι εκτός της παρέμβασης του δήμου χρειάστηκε και η παρέμβαση του στρατού προκειμένου να γίνει διάνοιξη των καναλιών και να διευκολυνθεί η δίοδος του νερού προς τη θάλασσα και η αποστράγγιση των νερών. Είναι γεγονός ότι η περιοχή μοιάζει με Βενετία. Εκτιμάται ότι ήταν μεν μεγάλος ο όγκος των νερών αλλά το πρόβλημα μεγεθύνθηκε εξαιτίας των αναχωμάτων που έχουν κάνει στις κατοικίες τους οι παραθεριστές (στα πρώτα σπίτια) που εμπόδισαν τα νερά να κατευθυνθούν στην θάλασσα.ÂÂ ÂÂ
Πρόβλημα επίσης εντοπίστηκε και στα Λουτρά της Ποταμιάς τα οποία και έχουν πλημμυρίσει καθώς και στο κάμπιγκ της Μάνδρας. Ζημιές έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες στην Γενισέα και γι αυτό ο δήμος έχει καλέσει τον ΕΛΓΑ για να κάνει τις εκτιμήσεις του.
Μ.Ξ.
Τον άδειασε
Είναι προφανές ότι η συμφωνία Τσίπρα-Καμμένου ήταν προσυμφωνημένη, γι’ αυτό και δρομολογήθηκε μέσα από συνοπτικές διαδικασίες. Πρωτοφανές ωστόσο είναι ότι η συμφωνία ανακοινώθηκε από τον αρχηγό των ΑΝΕΛ και όχι από τον ίδιο τον νέο πρωθυπουργό. Βέβαιο είναι πάντως, ότι ο Αλέξης Τσίπρας «άδειασε» το Σταύρο Θεοδωράκη, αφού η ανακοίνωση έγινε πριν ακόμη καν συναντηθούν. Και από αυτό προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εντελώς απρόθυμος να συνεργαστεί με το «Ποτάμι», πράγμα που για κάποιους αποτελεί έκπληξη δεδομένης της πολιτικής τοποθέτησης του καθενός από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, αν και για όσους ξέρουν το ΣΥΡΙΖΑ ήταν αδιαμφισβήτητα αναμενόμενο.
Ε.Δ.