Ο υποψήφιος βουλευτής του Ποταμιού, καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΔΠΘ παραθέτει στο «Ε» τις απόψεις και τις προτάσεις του για την Ξάνθη, την Εκπαίδευση και τη χώρα
1.Κύριε Μουρούτσο, βλέπω στο βιογραφικό σας ότι είσαστε ο δεύτερος φοιτητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης. Σήμερα είσαστε καθηγητής στο ίδιο τμήμα. Μιλήστε μας λίγο για την πορεία σας στην Ξανθή και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Ήρθα στην Ξάνθη ως φοιτητής το 1975. Σπούδαζα και παράλληλα δούλευα σε διάφορες επιχειρήσεις. Όταν πήρα το δίπλωμά μου συνέχισα εργαζόμενος στις βιομηχανίες της περιοχής ως μηχανικός και τεχνικός ασφαλείας ενώ παράλληλα έκανα μεταπτυχιακές σπουδές. Το 1982 παντρεύτηκα και εγκαταστάθηκα στην συνοικία Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης. Υπηρέτησα στο σώμα τεθωρακισμένων στο στρατόπεδο Πετροχωρίου. Απέκτησα δύο παιδιά και το 1987 ενώ είχα τελειώσει και το διδακτορικό μου εκλέχθηκα Λέκτορας στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων της Ξάνθης. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει από τα χέρια μου περισσότεροι από 6000 φοιτητές, ηλεκτρολόγοι, ενώ παράλληλα έχω διδάξει σε όλα τα τμήματα του πανεπιστημίου μας στην Θράκη που είχαν ιδρυθεί μέχρι το 2002.
2.Πολιτεύεστε μετά από μία πρωτότυπη διαδικασία ετεροπροτάσεων. Τι σας έπεισε ώστε να κατέλθετε στον πολιτικό στίβο για πρώτη φορά;
Πάντοτε είχα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πολιτική, όχι ως επαγγελματίας πολιτικός, αλλά ως σκεπτόμενος πολίτης που προβληματίζεται για τον τόπο και το λειτούργημά του. Το πολιτικό μου όμως σκεπτικό και οι θέσεις μου δεν χωρούσαν στα στενά κομματικά όρια, γι’ αυτό και ποτέ δεν συμμετείχα σε κάποιο κόμμα. Το Ποτάμι μου έδωσε την ευκαιρία όχι μόνο να εκφραστώ αλλά και να εκπροσωπήσω ένα σύνολο ανθρώπων που μοιραζόμαστε τους ίδιους προβληματισμούς και τις ίδιες λύσεις. Η απόφαση να είμαι υποψήφιος βουλευτής είναι αποτέλεσμα της γνωριμίας μου με τον κόσμο του κινήματος στην Ξάνθη αλλά και μίας ομάδας ανθρώπων οι οποίοι με εκτιμούν και είχαν την καλοσύνη να με προτείνουν σε αυτή την όντως πρωτότυπη διαδικασία επιλογής.
3.Γιατί με το Ποτάμι; Είναι ένα κόμμα χωρίς επαγγελματίες πολιτικούς ως επί το πλείστον. Ποιο θεωρείτε εσείς ως κυρίαρχο λόγο για την επιλογή σας;
Όπως προανέφερα το Ποτάμι είναι ο μόνος πολιτικός χώρος που όχι μόνο άκουσε τη διαφορετική, τη λογική πολλές φορές, άποψη αλλά την αναζήτησε κιόλας. Άποψη που σε κάθε άλλο κόμμα θα θεωρούνταν από αδιάφορη έως και αιρετική.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατάφερε να βρει και να συνδυάσει ανθρώπους με γνώσεις και θέληση προσφοράς που στόχος τους δεν είναι το προσωπικό όφελος αλλά η ευημερία του τόπου και των κατοίκων του. Γι’ αυτό άλλωστε η πλειονότητα των υποψηφίων δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί.
4.Ζήσατε την Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, από τη γέννησή του. Ποια θα χαρακτηρίζατε τα κυριότερα προβλήματα στη λειτουργία της, αλλά και εν γένει στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης;
Το 1975 οι υποδομές του πανεπιστημίου ήταν ανύπαρκτες και οι πόροι ελάχιστοι. Στα δύσκολα πρώτα χρόνια ήμουν από εκείνους που δημιούργησαν και λειτούργησαν την πρώτη αυτοδιοίκητη φοιτητική εστία στην Ελλάδα, στο κτήριο της παλιάς νομαρχίας το 1976. Από τότε μέχρι σήμερα το πανεπιστήμιο μπορεί να έχει αποκτήσει κάποιες υποδομές όμως δεν έχει καταφέρει να αποτελέσει αυτό που θα έπρεπε να αποτελεί. Τον βασικό, δηλαδή, πόλο ανάπτυξης της περιοχής και το όχημα λειτουργίας της τοπικής βιομηχανίας προς όφελός της κοινωνίας. Όσον αφορά στα εσωτερικά προβλήματα των πανεπιστημίων, η γραφειοκρατεία, η έλλειψη οργάνωσης και το δύσκαμπτο νομικό πλαίσιο σε συνδυασμό πλέον με την έλλειψη πόρων θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τη λειτουργία των ιδρυμάτων. Αν καταφέρουμε να ενώσουμε τη δράση των ιδρυμάτων με την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας το όφελος θα είναι πολλαπλό, με πιο σημαντικό τη μείωση της ανεργίας.
5.Γνωρίζετε καλύτερα ως ακαδημαϊκός ότι οι νέοι μας παίρνουν πτυχία και χωρίς προοπτική για δουλειά αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Χάνουμε τα καλύτερα μυαλά της χώρας. Πώς θεωρείτε ότι μπορεί να ανακοπεί αυτή η διαρροή;
Αυτό είναι αλήθεια. Οι ευκαιρίες εργασίας για έναν νέο επιστήμονα στην Ελλάδα είναι μηδαμινές. Οι νέοι πτυχιούχοι που έχουν τη δυνατότητα να μεταναστεύσουν φεύγουν, οι υπόλοιποι μένουν στην Ελλάδα παλεύοντας με την ανεργία και την ανασφάλεια. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί μεμονωμένα. Για να λειτουργήσει ο τριτογενής τομέας και να βρει δουλειά ο νέος μηχανικός που αποφοιτά από την Ξάνθη για παράδειγμα, πρέπει να κινηθεί ο δευτερογενής τομέας, η παραγωγή δηλαδή, και στην περίπτωσή μας, τουλάχιστον, η αγροτική παραγωγή και η μεταποίηση. Γι’ αυτό μίλησα νωρίτερα για διασύνδεση του πανεπιστημίου με την κοινωνία.
6.Η δική μας περιοχή, η Ξάνθη και γενικότερα η Θράκη παρουσιάζει αναπτυξιακή υστέρηση, χωρίς να διαφαίνεται ιδιαίτερη προοπτική για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης. Έχει το «Ποτάμι» κάποιο τοπικό σχέδιο για την ανάπτυξη;
Το Ποτάμι έχει συγκεκριμένη θέση για την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας. Η ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής, η λειτουργία των απαραίτητων μονάδων μεταποίησης, η ανάπτυξη και η προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του νομού και της περιφέρειάς μας, σε συνδυασμό με την προώθηση του πολιτιστικού και των λοιπών μορφών, τουρισμού, μπορούν να δώσουν την οικονομική στήριξη που χρειάζεται ο τόπος για να αναπτυχθεί αυτόνομα και ισορροπημένα.
Εδώ πρέπει να προστεθούν οι θέσεις του Ποταμιού σχετικά με τους νέους και ιδιαίτερα με τους νέους επιστήμονες, σύμφωνα με τις οποίες, θα πρέπει να βοηθούνται στην αρχή σε ένα πλαίσιο υποστήριξης της επιχειρηματικότητας των νέων και της έξυπνης εξειδίκευσης.
Αυτά βέβαια προϋποθέτουν τη δημιουργία ενός γενικότερου αναπτυξιακού οικοσυστήματος και την προώθηση πολιτικών που βοηθούν την επιχειρηματικότητα και ενθαρρύνουν την ιδιωτική πρωτοβουλία.
7.Γιατί ο ψηφοφόρος να επιλέξει το «Ποτάμι», το οποίο έχει δεχθεί κριτική ότι δεν έχει σαφές πολιτικό στίγμα;
Στην Ελλάδα έχουμε καταστραφεί από τους κομματικούς δογματισμούς και την σκληροπυρηνική στάση πολιτών και πολιτικών. Έχουμε καταλάβει πλέον όλοι ότι η πολιτική πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες της κοινωνίας και όχι το αντίστροφο. Το Ποτάμι δεν περιορίζεται σε κομματικά καλούπια έχει όμως από την ίδρυσή του δώσει σαφές στίγμα των προτεραιοτήτων του με άξονα τη δικαιοσύνη, την εργασία και την παιδεία. Βάσει αυτών δημιουργήθηκαν και οι 99 θέσεις του κόμματος. Ως αντικομφορμιστικό κίνημα το Ποτάμι ζητά να κριθεί και να υποστηριχθεί, να ψηφιστεί εν προκειμένω, με βάση τις θέσεις, το πρόγραμμα και τους ανθρώπους του.
8.Σε αυτές τις εκλογές συγκρούονται δύο συναισθήματα, ο φόβος και η ελπίδα. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να επικρατήσει;
Η λογική! Και η λογική επιτάσσει ρεαλισμό. Η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση και οι πολίτες πρέπει να κρίνουν με βάση το εφικτό. Δεν πρέπει να παρασυρθούν από υποσχέσεις ούτε όμως να παραδοθούν άνευ όρων υπό τον φόβο της καταστροφής. Το Ποτάμι είναι, ανάμεσα στο μεγάλο λάθος της δεξιάς, που πολλές φορές γίνεται ακροδεξιά και στο μεγάλο λάθος της αριστεράς, σε εισαγωγικά. Είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε το ατύχημα. Να επιβάλλουμε τη λογική και τη σύνεση, να εγγυηθούμε προοδευτικές λύσεις.
9.Διεκδικείτε την τρίτη θέση και αν σας την εμπιστευτεί ο λαός θα κληθείτε να παίξετε ρυθμιστικό ρόλο. Με ποια κόμματα είστε διατεθειμένοι να συνεργαστείτε;
Η τρίτη θέση σε αυτές τις εκλογές έχει περισσότερη σημασία από ποτέ. Είναι εκείνη που θα καθορίσει αν ο τόπος θα έχει κυβέρνηση και τι κυβέρνηση θα έχει. Θα συνεργαστούμε με όποιον ή όποιους επιβάλει το εθνικό συμφέρον. Δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη. Με δυνατό Ποτάμι στις 26 του μήνα θα έχουμε μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία. Δεν θα πάμε από εκλογές σε εκλογές. Δεν θα καταστρέψουμε την χώρα για να κάνει ένα κόμμα το 33%, 35%.