Σχόλια 15/01/15

0
Παράλογο; Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, αλλά ζητά στήριξη από ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ που είναι κατά…


Αγωνιστής χρόνια
Οφειλόμενη παραδοχή. Ο Γιώργος Χουλιάρας, υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, έχει εκτός των άλλων θετικών στοιχείων και μια κοινή αποδοχή απ’ όλους. Ότι υπήρξε στρατιώτης και αγωνιστής του ΠΑΣΟΚ. Πως βρέθηκε πάντα στις επάλξεις όταν τον χρειάστηκε για να δώσει τον αγώνα του, πολλές φορές δύσκολο και άνισο.
Όμως πάντα ήταν εκεί. Δεν έκανε πίσω, δεν περιόδευσε σε άλλα κόμματα, στάθηκε εκεί σαν γνήσιος αγωνιστής. Αυτό του το αναγνωρίζουν όλοι!
«Ε»


Διάλειμμα
iatrakhs closeΟ υποψήφιος βουλευτής με «το Ποτάμι» Γιάννης Ιατράκης, παρά το σύντομο της εκλογικής μάχης, βρίσκει χρόνο για ένα μικρό διάλειμμα. Και καλεί τα Μέσα Ενημέρωσης για μια πρώτη γνωριμία με κρασάκι και τσιπουράκι και βέβαια χαλαρή συζήτηση. Κι όλα αυτά, σήμερα Πέμπτη 15 Ιανουαρίου στις 21.00 ώρα στο κατάστημα του Σωτήρη Τσιακίρογλου.
Όντως ένα ευχάριστο διάλειμμα.
«Ε»


Μας «έφαγε» 117.000 ευρώ
Ο δήμος Ξάνθης με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, θα διεκδικήσει μέσω δικαστικής οδού, ποσό 117.000 από την εταιρεία Energa. Είναι δε η Energa (καλύτερα ήταν γιατί έκλεισε) εταιρεία πάροχος που διέθετε ηλεκτρικό ρεύμα στους καταναλωτές. Ρεύμα που έπαιρνε από τη ΔΕΗ και την οποία φέσωσε επίσης όπως και τους δήμους.
Στους δήμους χρωστά τα παρακρατούμενα δημοτικά τέλη που εισέπραττε μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης.
«Ε»


Ο Βενιζέλος τιμά την Ξάνθη
venizelos-emprosΤην Παρασκευή πριν τις εκλογές, τελευταία ημέρα που επιτρέπονται οι δημόσιες ομιλίες-συγκεντρώσεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, επέλεξε να μιλήσει στην πόλη μας.
Ούτε Αθήνα, ούτε Θεσσαλονίκη, ούτε άλλη μεγάλη πόλη. Την μικρή Ξάνθη, με τους δικούς της βέβαια συμβολισμούς. Διότι προφανέστατο ότι θέλει να στείλει τους σχετικούς συμβολισμούς ο Βενιζέλος από την ακριτική μας περιοχή, μια περιοχή με άριστη συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων και η οποία με τίποτε και για κανένα λόγο ή αιτία δεν πρόκειται να διαταραχθεί.
Ακόμη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αλλάζει και την πεπατημένη χρόνων τώρα που η προεκλογική περίοδος έκλεινε με συγκέντρωση σε Αθήνα (συνήθως).


Δουλειά στο Πρωτοδικείο
Σε ρυθμούς εκλογών κινείται πλέον το Πρωτοδικείο Ξάνθης καθώς απέμειναν δέκα μέρες για τη διεξαγωγή των εκλογών και τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα.
Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα θα πρέπει να γίνουν πάρα πολλά και ήδη στο Πρωτοδικείο της Ξάνθης έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία για να προλάβουν τις ημερομηνίες.
Προχθές το Πρωτοδικείο παρέλαβε σε ηλεκτρονική μορφή τους εκλογικούς καταλόγους και εκλογικά τμήματα που θα λειτουργήσουν την ημέρα των εκλογών στους δήμους του νομού.
«Ε»


Διαδικαστικά θέματα
Μέχρι 15 Ιανουαρίου πρέπει να συνεδριάσει το Συμβούλιο Πρωτοδικών Ξάνθης για να κάνει την κλήρωση των τακτικών και αναπληρωματικών μελών των εφορευτικών επιτροπών για τους δήμους. Στη συνέχεια τα ονόματα θα αποσταλούν στην Εισαγγελία για να προχωρήσει στις επιδόσεις, καθώς θα πρέπει να έχουν επιδοθεί μέχρι τις 19 Ιανουαρίου.
Επίσης, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα έχει γίνει και ο διορισμός των δικαστικών αντιπροσώπων, καθώς ήδη έληξε η σχετική προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων. Τα δικαστήρια δεν θα εκδικάζουν και θα ασχολούνται μόνο με τα εκλογικά, από τις 21 Ιανουαρίου έως και τις 28 Ιανουαρίου.
Το Πρωτοδικείο Ξάνθης θα λειτουργήσει την ημέρα των εκλογών και μετά το πέρας της καταμέτρησης θα παραλάβει τους σάκους με το εκλογικό υλικό από τους δήμους για να προχωρήσει στην καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης και επικύρωσης των αποτελεσμάτων τοπικά.
«Ε»


Υποψήφιοι «καρφώνουν»… υποψηφίους στο ΣΔΟΕ
«Φωτιά» έχει πάρει τις τελευταίες ημέρες ο τετραψήφιος αριθμός καταγγελιών του ΣΔΟΕ από υποψήφιους βουλευτές που καλούν για να δώσουν στοιχεία για συνυποψήφιους τους στην ίδια περιφέρεια. Το ανησυχητικό είναι ότι τα καρφώματα γίνονται από βουλευτές του ίδιου κόμματος, της ίδιας εκλογικής περιφέρειας…
Αλλά ίσως να μη γνωρίζουν οι περισσότεροι ότι ώσπου να διασταυρωθούν οι καταγγελίες (ορισμένες είναι και επώνυμες) και να διερευνηθούν οι έλεγχοι θα τελειώσει η προεκλογική περίοδος. Οπότε η ζημιά που θα κάνουν στον αντίπαλο θα είναι κατόπιν εορτής…


Συνωστισμοί και μεταφορές
Αποσύρεται από το προσεχές σχολικό έτος το βιβλίο της Ιστορίας της Τέχνης της Γ’ Λυκείου μετά τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν για το γεγονός ότι η ‘’αγορά’’ των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν παρουσιάζεται ως «μεταφορά». Δεν μας αρέσουν οι εθνικιστικές κορώνες συνωμοσιολογίας πίσω από κάθε τι, όμως κάποιες διατυπώσεις, ιδιαίτερα σε εκπαιδευτικά εγχειρίδια που απευθύνονται σε μαθητές, είναι εντελώς άστοχες και δημιουργούν εντυπώσεις. Πριν λίγα χρόνια είχαμε τον ‘’συνωστισμό’’ στην προβλήτα της Σμύρνης από την κα Ρεπούση, τώρα έχουμε τον λόρδο Έλγιν σε ρόλο… μεταφορέα. Μάλιστα για το θέμα υπήρξε και παρέμβαση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ από τον βουλευτή Τάσο Κουράκη. «Πρόκειται για τερατώδη διατύπωση» ανέφερε ο ίδιος, και δικαίως καθώς η διατύπωση διαστρεβλώνει την ιστορική πραγματικότητα, καθώς αναφέρεται αποκλειστικά στη μεταφορά των γλυπτών στην Αγγλία, χωρίς να επισημαίνεται ότι αποτέλεσαν προϊόν υφαρπαγής. Αυτό βέβαια ισχύει και για τον χαρακτηρισμό των γλυπτών ως ‘’μαρμάρων’’, σαν να ήταν απλό οικοδομικό υλικό. Και μετά παλεύουμε με τους Άγγλους για την επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα.


Βρώματα κι αρώματα
Σε δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο φιλοξενήθηκε αυτές τις μέρες παρέμβαση ξανθιώτισσας με συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό αναφορικά με την κατάσταση στην λαϊκή αγορά της Ξάνθης μετά το τέλος του Παζαριού. Είναι αλήθεια ότι επικρατεί ένα χάος, με το πλήθος των σκουπιδιών να δημιουργούν αλγεινή εικόνα αλλά και θέματα υγιεινής. Παραξένεψε όμως κάποιους η ορθογραφία σε ένα σημείο του κειμένου. Στο σημείο αυτό η συντάκτης κάνει λογοπαίγνιο για την ‘’πόλη με τα χίλια χρώματα’’ που καταντά να γίνεται ‘’πόλη με τα χίλια βρώματα’’. Όταν διάβασα αρχικά τον τίτλο, θεώρησα ότι είχε να κάνει με τα διάφορα τρόφιμα της πόλης μας. Με έκπληξη είδα όμως ότι αφορούσε τις βρομιές του συγκεκριμένου σημείου της πόλης. Καθότι τα ‘’βρώματα’’ παράγονται από το ουσιαστικό βρώμα (το φαγητό, το βρώσιμο), που δεν έχει καμία σχέση με την γνωστή μας βρόμα (ή βρωμιά). Οπότε καταλήγουμε να κάνουμε την ‘’πόλη με τα χίλια χρώματα’’, ‘’πόλη με τις χίλιες βρωμιές’’ που είθε να καθαρίζονται εγκαίρως και να μην υπάρχουν ει δυνατόν.
Χ.Δ.


Το κλίμα και τα διλήμματα των εκλογών…
Κορυφώνεται η πόλωση που επιδιώκουν τα κόμματα προκειμένου να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους αλλά και να πείσουν τους αναποφασίστους. Ωστόσο εντείνεται ο προβληματισμός, η αναποφασιστικότητα, η ανησυχία, η αβεβαιότητα μεταξύ των ψηφοφόρων που δεν ανήκουν στενά σε κάποιο κόμμα και προσπαθούν ακούγοντας εξαγγελίες και προγράμματα να κατασταλάξουν και να αποφασίσουν. Το βασικό δίλλημα είναι: Να διαλέξω αυτό που είχα και ξέρω, με το φόβο μήπως πάνε χαμένες οι θυσίες μου και με βρουν χειρότερα ή να τολμήσω να ελπίσω σε κάτι, μια αλλαγή προς το καλύτερο που πάντα όμως έχει ρίσκο;
Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα!
Μ.Ξ.


Οι υποψήφιοι και οι ψηφοφόροι…
Άρχισαν τον προεκλογικό τους αγώνα οι υποψήφιοι και κυριολεκτικά οργώνουν βουνό και κάμπο, πόλη και χωριά. Δίνουν τον αγώνα τους παρότι το κλίμα γενικά είναι αρνητικό και απαξιωτικό ιδιαίτερα για τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Η προσπάθειά τους δύσκολη και ψυχοφθόρα καθότι πολλές φορές βρίσκονται αντιμέτωποι με αγανακτισμένους και οργισμένους πολίτες που ξεσπούν με υβριστική ενίοτε φρασεολογία πάνω τους για όλα τα δεινά που έχουν υποστεί από τις εφαρμοσμένες πολιτικές που υποστηρίζουν.
Για να δούμε που θα ξεσπάσει αυτό το ποτάμι της οργής…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Πάλι αλλού σκοπεύουμε Διανύουμε μια προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές. Κι αντί να συ…