Προσοχή μη μείνει στα λόγια!

0

Ο λαός μας λέει: «Με τον νου και με τα λόγια κτίζεις ανώγεια και κατώγεια» και στη χώρα μας είναι συχνή η εφαρμογή του αποφθέγματος αφού τις περισσότερες φορές μένουμε μόνο τα λόγια αφού μέχρι αυτά να γίνουν «ανώγεια ή κατώγεια» (έστω) χάνονται κάπου στην πορεία. Όμως οι εντυπώσεις δημιουργούνται και σ’ αυτό έρχεται συμπληρωματικά η παροιμία: « Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι», που δείχνει ότι ο ρεαλιστική σκέψη και πολλές φορές η επιφυλακτικότητα είναι δείγμα ωριμότητας. Όχι δεν πρόκειται για παράθεση παροιμιών, απλά για προοίμιο του θέματος που ακολουθεί που αφορά στην πρόταση του νομάρχη Ξάνθης κ. Παυλίδης για επέκταση του Λιμανιού του Λάγος.
Πρώτο βήμα η θετική αποδοχή της πρότασης του Νομάρχη από το ΥΠΕΧΩΔΕ
Επειδή πολλοί συμπολίτες μας απευθύνονται στο «Ε», έχοντας την εντύπωση ότι το έργο αυτό βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης, ότι υπάρχουν μακέτες, μελέτες κ.λ.π. και ίσως να περιμένουν άμεσα και έργα, κρίνουμε σκόπιμο να επανέλθουμε διευκρινίζοντας μέσα από μια διερεύνηση της εξελεγκτικής πορείας θέματος τα εξής: Όπως είναι γνωστό ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Παυλίδης, εν’ όψει της ψήφισης της ΚΥΑ για την Ραμσάρ κατέθεσε (έκτακτη συνεδρίαση του φορέα Διαχείρισης του Νέστου – Βιστονίδας – Ισμαρίδας) την πρόταση να συμπεριληφθεί η συγκεκριμένη περιοχή σε ζώνη όπου θα επιτρέπονται παρεμβάσεις και έργα ώστε εξ’ αρχής να υπάρχει η νομιμοποίηση της επέκτασης του λιμένα. Αυτή χαιρετίστηκε απ’ όλους τους φορείς και ο κ. Νομάρχης στην πρόσφατη συνάντησή του στην Αθήνα με τον υφυπουργό το ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννη πήρε το «πράσινο φως» ότι θα γίνει αποδεκτή η πρότασή του και θα συμπεριληφθεί στο Σχέδιο ΚΥΑ. Συνεπώς αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα. Το δεύτερο βήμα είναι η μετατροπή του Λιμενικού Ταμείου σε Οργανισμό Λιμένος. Πρόκειται για έναν ευέλικτο φορέα που έχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης από προγράμματα και από άλλες πηγές. Αυτό όμως το βήμα είναι …μετέωρο καθώς αν και έχει σταλεί η πρόταση από τους φορείς που συμμετέχουν (Δήμος Αβδήρων 25% – Δήμος και Νομαρχία Ξάνθης από 15% ) για τη σύσταση του Οργανισμού ο υπουργός κ. Βουλγαράκης ακόμη δεν το έχει υπογράψει.
Πρόταση με προοπτική
Έτσι ενώ το Λιμάνι του Λάγος έχει χαρακτηριστεί ως λιμάνι «εθνικής σημασίας» μέχρι στιγμής το μόνο που έχει γίνει η κατά αρχή θετική αντιμετώπιση στην πρόταση του νομάρχη από τον κ. Καλογιάννη που θα επιτρέπει την μελλοντική επέκτασή του.
Σημειώνεται ότι ως ιδέα και ως πρόταση έχει προοπτική η δε υλοποίησή της θα συμβάλλει αδιαμφισβήτητα στη βιωσιμότητα του λιμανιού που σημειωτέον θα κληθεί να ανταγωνιστεί σε εμπορικότητα τα λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης. Αυτό διαβεβαιώνει ο καθηγητής του ΔΠΘ – Λιμενολόγος κ. Ματσούκης με τον οποίο ο κ. Νομάρχης είχε συνεργασία στην κατεύθυνση της επιστημονικής τεκμηρίωσης της πρότασης, στην χωροθέτησή του και στη δυνατότητα υλοποίησής της. Ο κ. Ματσούκης όμως επεσήμανε ότι το όλο εγχείρημα είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο και απαιτούνται μελέτες – τεχνική, τεχνικοοικονομική και περιβαλλοντική –οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει. Παράλληλα καταθέτει την άποψη ότι αποτελεί και την μόνη διέξοδο για την ανάπτυξη του λιμένα του Λάγος που με τα τωρινά τεχνικά του δεδομένα έχει εξαντλήσει τον ωφέλιμο χρόνο ζωής του.
Συνεπώς η πρόταση έχει τα τεχνικά χαρακτηριστικά που της προσδίδουν δυνατότητα υλοποίησης. Απομένει να συντελεστούν οι ενδιάμεσοι σταθμοί που θα την μετατρέψουν σε έργο και στο σημείο αυτό πρέπει να υπάρξει συνεργασία και «πίεση» όλων των φορέων γιατί πολλές φορές η μη διεκδίκηση καταντά ολιγωρία.
Στην Ελλάδα ζούμε…
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μαύρα τα μαντάτα» για την επιχειρηματικότητα

Εμβόλιμο: Μόνο κα …