Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Μία άλλη προσέγγιση της Εκκλησίας στους νέους

Μία άλλη προσέγγιση της Εκκλησίας στους νέους

0

Με μεγάλη συμμετοχή από μέρους των συμπολιτών μας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008 στο νέο κτήριο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην καπναποθήκη “Π”, με την συνεργασία του Οργανισμού Νεότητας και Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου, η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή και τέως Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρωτοπρεσβύτερου Γεώργιου Μεταλληνού, με θέμα “Νέοι και Θρησκεία”.
Στην διάρκεια της ομιλίας του ο πραγματικά πολυπράγμων π. Μεταλληνός αιχμαλώτισε απόλυτα την προσοχή του ακροατηρίου που γέμισε την νέα αίθουσα του Ιδρύματος, με την αναλυτική αλλά και πραγματικά ζωντανή παρουσίαση θεμάτων τόσο επίκαιρων όσο και βαθύτερου και διαρκούς ενδιαφέροντος.
Με γλώσσα όχι “ξύλινη” αλλά καθαρή, ευθύτατη, πραγματικά “μεταλλική”, όπως την χαρακτήρισε και ο κος Μπακιρτζής που προλόγισε και χαιρέτισε τον π. Μεταλληνό, επικοινώνησε με την γνωστή σε όλους μας βαθιά γνώση του αλλά και χρησιμοποιώντας μία εύληπτη προσέγγιση για το πλατύτερο κοινό, όρους και έννοιες όπως “θρησκεία”, “πίστη”, “θρήσκευμα”, “Χριστιανισμός” και “Ορθοδοξία”, τόσο στην εξελικτική τους πορεία ιστορικά, όσο και στην σημερινή τους προσαρμογή στα σύγχρονα κοινωνικά δεδομένα, χωρίς αποκλίσεις από το πραγματικό τους νόημα και την έννοια που έχουν αποκτήσει αυτοί οι όροι στην Ορθόδοξη πίστη και λατρεία.
Όμως η αμεσότητα στην επικοινωνία του με το ακροατήριο έγινε μεγαλύτερη, όταν αναφέρθηκε σε ένα από τα σύγχρονα, πραγματικά καυτά προβλήματα της εποχής μας, το θέμα του προσηλυτισμού νέων ανθρώπων από διάφορους παραθρησκευτικούς μηχανισμούς και κινήματα, προσάπτοντας ευθύνες τόσο σε φορείς εντεταλμένους με την λειτουργία της καθοδήγησης των νεανικών ψυχών, όπως το εκπαιδευτικό σύστημα και η Εκκλησία, όσο και σε θεσμούς που πλέον δείχνουν να έχουν μια ατροφική επιρροή στην διαμόρφωση των προσωπικοτήτων των νέων, όπως η οικογένεια, μια και βρίσκονται και οι ίδιοι αποπροσανατολισμένοι από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Είναι χαρακτηριστικό, όπως ανέφερε ο π. Μεταλληνός, ότι η αδιαφορία των παραπάνω φορέων και θεσμών έχει αφήσει μεγάλα κενά στον νεανικό και εύπλαστο ψυχισμό των νέων ανθρώπων, οι οποίοι νομοτελειακά σπεύδουν να τα καλύψουν με άλλα “υποκατάστατα”, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και οι παρεκκλίνουσες θεωρήσεις και πρακτικές διαφόρων παραθρησκευτικών μηχανισμών προσηλυτισμού.
Μετά το τέλος της σχετικά σύντομης αλλά περιεκτικής ομιλίας του π. Μεταλληνού ακολούθησε σειρά ερωτήσεων από το ακροατήριο στις οποίες απάντησε ο διακεκριμένος θεολόγος.

Γ.Σ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στα 18 δεν είναι πολύ νωρίς»

Στον χώρο της ΕΠΑ.&#…