Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα Από την Ξάνθη στο… Έβερεστ μέσα από το ντοκιμαντέρ του Παύλου Τσιαντού

Από την Ξάνθη στο… Έβερεστ μέσα από το ντοκιμαντέρ του Παύλου Τσιαντού

0
tsiantos everest

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Από τον Όλυμπο στο Έβερεστ» και άλλες δράσεις πραγματοποίησε η Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης

Ο γνωστός ορειβάτης/σκηνοθέτης που έχει αναρριχηθεί στις ψηλότερες οροσειρές της γης παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις

Στο όρος… Έβερεστ και άλλες πανύψηλες κορυφές του κόσμου μεταφέρθηκαν νοερά οι περίπου 40 Ξανθιώτες που παρακολούθησαν την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Από τον Όλυμπο στο Έβερεστ» του γνωστού Έλληνα ορειβάτη, Παύλου Τσιαντού, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης το βράδυ του Σαββάτου (13/12) στο κτίριο του ΠΑ.ΚΕ.ΘΡΑ.

«Από τον Όλυμπο στο Έβερεστ»

Ο καλεσμένος της ΟΡ.ΛΕ. Ξάνθης, Παύλος Τσιαντός, συνδύασε τις δύο αγαπημένες του ασχολίες, την ορειβασία και την σκηνοθεσία, με το αποτέλεσμα να είναι εκπληκτικό, καθώς το παραπάνω ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει εικόνες που κόβουν την ανάσα και προκαλούν δέος.

Πριν δύο χρόνια σκηνοθέτησε την ταινία – ντοκιμαντέρ με τίτλο «Από τον Όλυμπο στο Έβερεστ» (http://fromolympustoeverest.com) η οποία ως θέμα έχει την πρώτη Ελληνική αποστολή που κατέκτησε τη στέγη του κόσμου (Έβερεστ) πριν από 10 χρόνια, στις 16 Μαΐου 2004. Εκτός όμως από αυτή του την επιτυχία έχει στο ενεργητικό του πολλές ακόμη κατακτήσεις κορυφών σε διάφορα μέρη του πλανήτη μας.

Γεννημένος στην Τσεχία, μεγαλωμένος στη Λάρισα, με σπουδές σκηνοθεσίας στο Εδιμβούργο και καριέρα οδηγού βουνού και σκηνοθέτη στην Αθήνα, ο Π. Τσιαντός, αποφάσισε να συμμετάσχει στην ελληνική αποστολή, που έμεινε στην ιστορία ως «Hellas Everest 2004» και να βιντεοσκοπήσει την κατάκτηση των 8.850 μέτρων από τους 12 ορειβάτες που ύψωσαν την ελληνική σημαία, φτάνοντας στην κορυφή των Ιμαλαΐων από δύο σημεία, τη βόρεια και τη νότια πλευρά.

«Γεμάτοι» με εντυπωσιακές εικόνες και γνώσεις αποχώρησαν από την εκδήλωση οι Ξανθιώτες που την παρακολούθησαν

Στην παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο ΠΑ.ΚΕ.ΘΡΑ. παρευρέθηκαν 40 περίπου Ξανθιώτες, φίλοι της ορειβασίας και λάτρεις του βουνού, οι οποίοι μετά το τέλος της εκδήλωσης αποχώρησαν ικανοποιημένοι και «γεμάτοι» με εντυπωσιακές εικόνες, παραστάσεις αλλά και περισσότερες γνώσεις γύρω από το σπορ.

Η αφήγηση του ίδιου του σκηνοθέτη/ορειβάτη εξάλλου ήταν συναρπαστική καθώς παρουσίασε το ντοκιμαντέρ με τρόπο που συνέπαιρνε τον ακροατή, μέσα από βίντεο και φωτογραφίες που συνέλεξε ο ίδιος στην 20χρονη διαδρομή του στον κόσμο της ορειβασίας. Τα πλάνα άφησαν άφωνους τους παρευρισκόμενους καθώς μέσω των παραπάνω εικόνων είδαν βουνά που έχουν πατήσει ελάχιστοι στον κόσμο, απόκρημνες κορυφές που μοιάζουν σαν από άλλο… πλανήτη αλλά και προσωπικές στιγμές από τις αποστολές του Παύλου Τσιαντού, όπως αυτές μεταφέρθηκαν από τον ίδιο στο ντοκιμαντέρ.

Μετά το τέλος της προβολής ακολούθησε συζήτηση με τον καλεσμένο να απαντάει στις ερωτήσεις των θεατών λύνοντας τους απορίες γύρω από την ορειβασία και τις δυσκολίες που παρουσιάζει κάθε όρος από τα δεκάδες που έχει ανέβει ο ίδιος, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε για τα απρόοπτα που μπορεί να προκύψουν σε μία αποστολή και το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Αναφερόμενος στις δυσκολίες του εγχειρήματος, τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνονται με την κινηματογράφηση που έκανε σε βουνά της Ελλάδας ή αλλού.

«Η κινηματογράφηση σε υψόμετρο πάνω από οχτώ χιλιάδες μέτρα θα γινόταν για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, πράγμα που επιβάρυνε το εγχείρημα με επιπρόσθετες ανάγκες τεχνογνωσίας και οργάνωσης. Οι κάμερες, για παράδειγμα, έπρεπε να είναι σε θέση να λειτουργούν για ενάμιση μήνα σε μια περιοχή όπου δεν υπήρχε παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και οι θερμοκρασίες τον περισσότερο χρόνο κυμαίνονταν κάτω από το μηδέν» είπε μεταξύ άλλων ο Π. Τσιαντός που συμπλήρωσε: «Μια χώρα πρέπει να έχει ιστορική μνήμη του τι κάνει, ακόμη και στο επίπεδο των καθημερινών στιγμών. Γι’ αυτό θεώρησα ότι η πρώτη ελληνική αποστολή στο Εβερεστ άξιζε να υπάρχει ως αρχείο», απαντώντας έτσι σε όσους τον ρωτούν γιατί έβαλε τη ζωή του σε διπλό κίνδυνο σε μια αποστολή που από μόνη της ήταν επικίνδυνη.

Όσον αφορά τα «συστατικά» που χρειάστηκε η ανάβαση στο Έβερεστ: «Όραμα, πίστη, δουλειά, υπομονή και επιμονή» τόνισε ο παγκοσμίου φήμης ορειβάτης/σκηνοθέτης που αποχαιρέτισε το κοινό λέγοντας: «Ευχαριστώ θερμά, όλους όσους με την παρουσία σας γίνατε συνοδοιπόροι σε αυτό το υπέροχο ταξίδι».

* Η εκδήλωση της Ορειβατικής Λέσχης Ξάνθης αφορούσε διήμερο δράσεων με αφορμή την 11η Δεκεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Βουνών) που εκτός από την προβολή του ντοκιμαντέρ περιελάμβανε πεζοπορία, εξόρμηση στο βουνό και αστροπαρατήρηση από το σημείο «Λιβάδι» που βρίσκεται πίσω από την Ι.Μ. Παναγίας Καλαμούς, με τη συνδρομή του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας που διέθεσαν τηλεσκόπια στους συμμετέχοντες.

Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντίστροφη μέτρηση για τον 10ο Δημοκρίτειο Ημιμαραθώνιο της Κυριακής

Το πρόγραμμα και οι διαδρομές Λιγότερα από δύο εικοσιτετράωρα απομένουν έως την Κυριακή 24…