Σχόλια 16/12/14

0
adiexodo
Καλημέρα δανεισθέντες σκλάβοι!
Θωμάς Βουγιουκλής


Πικρή, αληθινή πραγματικότητα
Πολύς λόγος για την Ευρώπη στην παρέα. Για τον Σόιμπλε, για τη Μέρκελ, για τον Ζ.Κ.Γιούνκερ, για την Ευρωπαϊκή πολιτική κορυφή. Για την Κεντρική Ευρώπη πάντα ο λόγος. Η κατάληξη της συζήτησης και η αποδοχή της πραγματικότητας; Ότι οι δυσάρεστες επιπτώσεις ισχύουν, έχουν εφαρμογή στις αδύναμες Ευρωπαϊκές χώρες.
Κι αυτό διότι η ενιαία Ευρώπη δεν έχει ολοκληρωθεί. Κι αυτό είναι μια αδυναμία της Ε.Ε. Κι αυτό φαίνεται από το ότι δεν μπορεί να ελέγξει τους δυνατούς και δείχνει το ισχυρό της πρόσωπο στους πιο αδύνατους, π.χ. την Ελλάδα. Πράγμα που ζήσαμε και συνεχίζουμε να ζούμε δυστυχώς και με δική μας υπαιτιότητα βέβαια.
«Ε»


Γιόρτασε η παράταξη Μίχογλου
Γιορτινό το τραπέζι προχθές Κυριακή στο «ΒΙΩΝ» από την παράταξη Μίχογλου. Συγκεντρώθηκαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι και συνεόρτασαν, συν γυναιξί και τέκνοις. Γιόρταζαν δε τη συμπλήρωση των 100 ημερών από την ανάληψη της διοίκησης του δήμου.
Επόμενο ήταν λοιπόν να επικρατήσει κλίμα καλό, ευχάριστο και αισιοδοξία για το μέλον. Ο χρόνος που είναι ο αμείλικτος κριτής των πάντων θα δείξει.
«Ε»


Περί πινακίδων
Τώρα που επιτέλους αποφασίστηκε να τοποθετηθούν οδικές πινακίδες στα όρια του Δήμου Ξάνθης, μετά από σχετική δημοπρασία, φρόνιμο είναι να γίνει και η τοποθέτηση και κάποιων άλλων πινακίδων. Είναι μικρές, σχετικά φθηνές και ιδιαίτερα ενημερωτικές. Ο λόγος βέβαια για τις πινακίδες με το όνομα της κάθε οδού. Το θέμα είναι απλό. Θα περιηγηθεί την πόλη ένας υπάλληλος, με μολύβι και χαρτί, και θα καταγράψει όσες πινακίδες λείπουν. Είτε στην αρχή της οδού είτε στο τέλος. Τόσο απλά και τόσο σύντομα υλοποιείται η ιστορία αυτή. Και μετά, δίνεται η παραγγελία και γίνεται η τοποθέτησή τους.
Είναι άραγε τόσο δύσκολο; Είναι απαιτητικό; Χρειάζεται μυαλό γι’αυτό; Και βέβαια όχι. Θέληση να λύνονται τα μικρά, απλά και καθημερινά θέματα. Εν αναμονή λοιπόν.
«Ε»


Αναμονή ΙΙ
Σε αναμονή είμαστε ως δημότες του δήμου Ξάνθης για την υλοποίηση του μεγαλεπήβολου θέματος της Ανακύκλωσης!
Δε σας κρύβουμε αγαπητοί αναγνώστες ότι θα ανάψουμε κερί που λέει και ο λαός, όταν πληροφορηθούμε ότι ήρθαν οι κάδοι με τα διάφορα χρώματα. Άλλος για χαρτί, για αλουμίνια, για πλαστικό. Άντε να το δούμε κι αυτό κάποτε. Διότι μόνον έτσι θα δουν να μειώνονται οι ποσότητες σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ.
Κι εδώ στην αναμονή λοιπόν.
«Ε»


Δόθηκε τέλος
Ήταν καιρός. Να υλοποιηθεί η απόφαση για τους λεγόμενους αιώνιους φοιτητές που αλλάζουν τα πληθυσμιακά δεδομένα των Πανεπιστημίων.
Έτσι, το υπουργείο Παιδείας ζήτησε να εφαρμοστεί η ρύθμιση που ψηφίστηκε και για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, 2.000 αιώνιοι φοιτητές διεγράφησαν οριστικά και αμετάκλητα.
Ακούστε και το πλέον απίθανο. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία σε όλα τα Πανεπιστήμια, οι διαγραφέντες θα φθάσουν τους 150.000!!
Όσο κι αν φαντάζει απίθανο είναι αληθινό το νούμερο, δυστυχώς…
«Ε»


Παρόντες όλοι οι απόντες;
Της μόδας φαίνεται ότι έχει γίνει πανελλαδικά η εκ περιφοράς ή δια περιφοράς συνεδρίαση (καμία σχέση με τον επιτάφιο). Αντί να συνέλθουν δηλαδή τα μέλη μιας επιτροπής, για παράδειγμα, τους τηλεφωνεί ο πρόεδρος και τους ρωτά αν συμφωνούν ή όχι με τα θέματα που υπάρχουν και τις αποφάσεις που θέλει προφανώς να περάσει! Είναι μια κάποια λύση όταν υπάρχει κάτι επείγον αλλά ελάσσονος σημασίας και δεν μπορούν να παραβρεθούν στην συνεδρίαση λόγω υποχρεώσεων τα απαιτούμενα για την απαρτία μέλη. Όταν όμως πρόκειται για δράσεις που γίνονται κάθε χρόνο (βλ. στολισμός Χριστουγέννων, Γειτονιά Αϊ-Βασίλη, στολισμός Καρναβαλιού) και η επιτροπή μέλλει να διαχειριστεί ένα ποσό γύρω στις 49.000 ευρώ, τότε μάλλον θα πρέπει να υπάρχει καλύτερη οργάνωση και μεγαλύτερη προσοχή. Κάτι τέτοιο φαίνεται να συνέβη στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης στις 5 Δεκεμβρίου, αφού, σύμφωνα με μέλη του ΔΣ του Κέντρου που ούτε καν κλήθηκαν στην κατεπείγουσα συνεδρίαση και θεωρήθηκαν απόντα, η συνεδρίαση αυτή δεν έγινε ποτέ αλλά συμφωνήθηκαν όλα τηλεφωνικά. Το κατεπείγον της συνεδρίασης αφορούσε μεταξύ άλλων την έγκριση δαπανών για την ‘’Γειτονιά του Αϊ Βασίλη’’, η οποία όμως είχε αρχίσει να διακοσμείται από την προηγούμενη ήδη μέρα. Μάλλον πρώτα τα παραγγέλνουμε και μετά αποφασίζουμε τι θα ξοδέψουμε. Όπως και να έχει και τέτοιου τύπου ‘’κατεπείγοντα’’ της τελευταίας στιγμής μόνο υποψίες και κακόβουλες σκέψεις μπορούν να κινήσουν. Φαίνεται πάντως ότι η νέα αρχή του Κέντρου έχει πάρει τον ‘’αέρα’’ και κινείται με άνεση παρά τους λίγους μήνες που έχει στην θέση αυτή.
Χ.Δ.


Δεν συμφωνείς; Απών.

Αφορμή για το προηγούμενο κείμενο της έκτακτης συνεδρίασης του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης έγινε η έντονη συζήτηση που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα, λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ο πρόεδρος του Κέντρου Πασχάλης Λύρατζης και ο δικηγόρος – δημοτικός σύμβουλος Αχμέτ Καρά. Ο κ. Καρά ζήτησε κατά κάποιο τρόπο τον λόγο από τον κ. Λύρατζη, για το ότι δεν κλήθηκε στην συνεδρίαση αυτή, έστω τηλεφωνικά. Παραδόξως ο κ. Λύρατζης ανάμεσα στις άλλες δικαιολογίες ακούστηκε να του λέει ότι ο κ. Καρά ήταν εξαρχής αντίθετος με το θέμα του στολισμού των Χριστουγέννων! Όντως ο κ. Καρά είχε θέσει θέμα στον κ. Λύρατζη για την έγκριση χρημάτων ώστε να διοργανωθούν κάποιες εκδηλώσεις κατά το μουσουλμανικό μπαϊράμι. Ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού αντέτεινε τότε ότι είναι θρησκευτική εορτή, οπότε δεν μπορεί να συμμετέχει ο Δήμος, για να πάρει την απάντηση του κ. Καρά, ότι και τα Χριστούγεννα είναι θρησκευτική εορτή. Όπως και να έχει πάντως, δεν μπορείς να μην καλείς κάποιον σε συνεδρίαση επειδή έχει αντίθετη άποψη. Εκτός και αν δεν θέλεις να έχεις αντίλογο. Ο κ. Καρά ισχυρίζεται ακόμη ότι την πρώτη φορά που ‘’ανέβηκε’’ στην Διαύγεια του Δήμου Ξάνθης το πρακτικό της συνεδρίασης υπήρχαν μέσα στους παρόντες τα ονόματα τόσο του κ. Ιπποκράτη Καμαρίδη όσο και του κ. Δημοσθένη Καμαρίδη. Επειδή όμως δεν μπορούν να μετέχουν σε μία συνεδρίαση άτομα με α΄ βαθμό συγγένειας, ‘’διορθώθηκε’’ το ατόπημα σε ‘’ορθή επανάληψη’’ του πρακτικού. Μάλλον χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή από τα νέα πρόσωπα του Δήμου, γιατί κάποια λάθη δεν συγχωρούνται και μπορεί να τα βρουν μπροστά τους.
Χ.Δ.


Όνειρα χειμερινής νυκτός
Όμορφη, λαμπερή, φαντασμαγορική θα μπορούσε να πει κανείς, για τα δεδομένα της βόρειας Ελλάδας τουλάχιστον, η ‘’Ονειρούπολη’’ της Δράμας. Ένας θεσμός που αγάπησαν μικροί και μεγάλοι όχι μόνο στην Δράμα αλλά και τις γύρω πόλεις. Πολλοί και οι ξανθιώτες που την επισκέπτονται, ιδίως τα Σαββατοκύριακα. Την επισκέφτηκα κι εγώ το προηγούμενο Σάββατο, αλλά είχα την τύχη(;) να την δω σχετικά νωρίς, πριν το φως την νύχτας κρύψει πολλά όχι τόσο καλαίσθητα και αρχίσουν να κλέβουν την παράσταση τα πολύχρωμα φώτα και λαμπάκια. Πολλά σημεία των μονοπατιών ανάμεσα στα όμορφα και γραφικά ξύλινα σπιτάκια ήταν πραγματικές παγίδες. Πλάκες που είχαν φύγει από την θέση τους, λακκούβες με νερό και λασπωμένα σημεία όπου κάλλιστα μπορεί κανείς να πέσει. Όταν όμως έπεσε το σκοτάδι του Δεκέμβρη, που έρχεται νωρίς, η ‘’Ονειρούπολη’’ μάγεψε για άλλη μια φορά και μας έκανε να ξεχάσουμε τις όποιες ατέλειες δημιούργησαν οι πολλές βροχοπτώσεις.
Χ.Δ.


Ακόμη ένα κτήριο χωρίς χρήση;
Προχωρούν οι εργασίες στο παλιό Δημαρχείο και αναδεικνύουν σιγά σιγά την όμορφη λιθοδομή που έκρυβαν οι σοβάδες, τα κονιάματα και τα επάλληλα ασβεστώματα πολλών χρόνων. Στην φωτογραφία η υδροβολή στο πέτρινο τόξο της πλαϊνής εισόδου στα δεξιά του κτηρίου. Θα είναι όντως ένα ακόμη κτήριο κόσμημα για την παλιά πόλη της Ξάνθης, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασής του. Το θέμα που προκύπτει όμως και πάλι είναι αυτό της χρήσης του κτηρίου. Ένα διατηρητέο κτήριο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος συνάθροισης κοινού. Τι σημαίνει τώρα αυτό, δύσκολο να πούμε, αφού ούτε αυτοί που το εμπνεύστηκαν έχουν κάποια σαφή κατεύθυνση για την ακριβή χρήση του ιστορικού κτηρίου. Ελπίζουμε μόνο να μην έχει την ίδια τύχη με το αρχοντικό του Μουζαφέρ, για παράδειγμα, το οποίο αφέθηκε στην τύχη του και τώρα χρειάζεται επιπλέον χρήματα για να επισκευαστούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από την υγρασία και την πολυετή αχρησία. Είναι το όραμα που λέμε συχνά ότι λείπει και δυστυχώς δεν φαίνεται να το έχουν ούτε τα νέα πρόσωπα της πολιτικής ζωής του τόπου. Υπάρχει πάντως χρόνος για να σκεφτούν οι αρμόδιοι δημοτικοί σύμβουλοι μια αξιόλογη χρήση ενός κτίσματος που θα ζήλευαν πολλοί δήμοι. Μόνο που οι πρόχειρες και χωρίς πολλή σκέψη και οργάνωση αποφάσεις προηγούμενων διοικήσεων, δεσμεύουν την χρήση και το μέλλον πολλών τέτοιων έργων, που επιχορηγούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για αλλαγές στην πορεία. Ας είμαστε όμως αισιόδοξοι.
Χ.Δ.


Νέα ιστοσελίδα
Νέο ιντερνετικό πρόσωπο απέκτησε ο δήμος Ξάνθης, με την ανανεωμένη σελίδα του στο διαδίκτυο. Η νέα σελίδα είναι πιο σύγχρονη και καλαίσθητη, ενώ περιέχει μια σειρά από πληροφορίες για το δήμο, φωτογραφίες και δημοσιεύσεις.
Το αποτέλεσμα δείχνει ότι το τμήμα προγραμματισμού έκανε καλή δουλειά και απομένει να διορθωθούν λάθη ή παραλείψεις από την πιλοτική εφαρμογή που ξεκίνησε το σαββατοκύριακο.
Το σημαντικό από εδώ και πέρα είναι να παρέχονται οι απαραίτητες πληροφορίες για να επικαιροποιούνται εγκαίρως τα στοιχεία του δήμου.
Ε.Δ.


Τι διαστροφή!
Μετά από τρεις φορές δε μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαίο, αφού ο δήμαρχος επιμένει να ορίζει τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου σε ημέρες και ώρες που παίζει η τοπική ποδοσφαιρική ομάδα. Και η νέα συνεδρίαση ορίστηκε για την Πέμπτη την ώρα που αναμετράται η ομάδα μας με τον Παναθηναϊκό.
Πάντως, ο παλιός δήμαρχός μας, γνωστός ποδοσφαιρόφιλος και φίλος της ομάδας θα θεωρούσε «βλασφημία» μια τέτοια ενέργεια και μάλιστα όταν δε γινόταν αλλιώς, δεν έκρυβε τη δυσφορία του που λόγω της συνεδρίασης δεν μπορούσε να βρίσκεται στις κερκίδες του γηπέδου!
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …