Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Στροφή σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης για τους ξανθιώτες

Στροφή σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης για τους ξανθιώτες

0
kausoxila-empros

Ξύλο και πέλετ συνεχίζουν να έχουν την τιμητική τους παρά την μείωση του πετρελαίου

 

Λίγες και φέτος οι οικοδομές στην Ξάνθη που ανάβουν καλοριφέρ

Πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι η αναγγελία μείωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, θα έπειθε περισσότερους ιδιοκτήτες να επιστρέψουν στον ‘’παραδοσιακό’’, για πολλά χρόνια, τρόπο κεντρικής θέρμανσης, κυρίως στις οικοδομές. Όντως σημειώθηκε μια αυξημένη ζήτηση σε σχέση με πέρυσι και από την πρώτη μέρα διάθεσης πετρελαίου στις 15 Οκτωβρίου, υπήρχαν πολλές παραγγελίες, όπως ανέφερε στο «Ε» ο πρόεδρος των σωματείου πρατηριούχων υγρών καυσίμων Ξάνθης κ. Σιούτας.

Πιο προσιτό το πετρέλαιο φέτος κατά 20%

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης όντως είναι χαμηλότερη φέτος κατά 20 λεπτά περίπου σε σχέση με τις περσινές τιμές και φτάνει στα επίπεδα του 2010, ενώ «για τους δικαιούχους επιστροφής ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου η τιμή σχηματίζεται στα 0.65€ περίπου» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σιούτας. Παρόλα αυτά υπάρχει μια φθίνουσα πορεία στην ζήτηση πετρελαίου, καθώς είναι αρκετοί οι πολίτες που δυσκολεύονται οικονομικά, κυρίως όσο πλησιάζει το τέλος της χρονιάς και αναλογίζονται τα πρόσθετα έξοδα που προκύπτουν (τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, φόρους). Ενώ κατά κοινή ομολογία οι περισσότεροι παραδέχονται ότι η ζέστη που απολάμβαναν από το πετρέλαιο δεν συγκρίνεται με καμία εναλλακτική μορφή θέρμανσης που επιλέγουν, παρόλα αυτά αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και αυτά τα λιγοστά χρήματα που τους αναλογούν (σε πολλές οικοδομές με 4-5 ώρες χρήσης την ημέρα δαπανώνται περίπου 5 ευρώ ανά διαμέρισμα). Είναι βέβαια πολλές οι περιπτώσεις όπου ένοικοι οικοδομών δεν δέχονται όχι μόνο να χρησιμοποιηθεί η κεντρική θέρμανση, αλλά ούτε να συμμετέχουν με το 20-30% που προβλέπεται για όσους δεν κάνουν χρήση της θέρμανσης. Το αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνονται τα χρήματα αυτά οι λιγοστοί ένοικοι που θα επιλέξουν το πετρέλαιο ως μέσο θέρμανσης και τελικά και αυτοί να τρέπονται σε άλλα μέσα και να αφήνουν τον λέβητα να σκουριάζει.

Ξύλο ή πέλετ;

Πολλοί είναι εκείνοι που τα τελευταία χρόνια έχουν τραπεί στην αναζήτηση άλλων μέσων θέρμανσης των σπιτιών τους. Κάθε χρόνο σχεδόν κυκλοφορεί και μια νέα μέθοδος, ιδέα ή πατέντα, που παρουσιάζεται ως η οικονομικότερη λύση. Τα τζάκια από διακοσμητικά έχουν γίνει σε πολλά σπίτια μόνιμος τρόπος θέρμανσης, χωρίς βέβαια να μπορούν ζεστάνουν ιδιαίτερα, αφού προσφέρουν ένα 50% μόνο της απόδοσης που δίνει το καμένο ξύλο. Αρκετοί είναι αυτοί που έχουν προχωρήσει σε μετατροπή των τζακιών του σε ενεργειακά τζάκια, τα οποία ανεβάζουν μεν την απόδοση στο 80%, δεν λύνουν όμως το θέμα θέρμανσης ολόκληρης της οικίας. Ένα άλλο πρόβλημα που προκύπτει είναι αυτό της αποθήκευσης της ξυλείας στις οικοδομές, με τα φαινόμενα υπερφορτωμένων μπαλκονιών να εγκυμονούν στατικούς κινδύνους. Για τις νοικοκυρές πρόσθετο πρόβλημα είναι και αυτό της καθαριότητας, καθώς τα ξύλα, οι στάχτες και ο καπνός δεν είναι ό,τι καλύτερο για ένα σπίτι, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα για αναπνευστικά προβλήματα που εμφανίζονται.

Το πέλετ από την άλλη φαίνεται να κερδίζει σταδιακά έδαφος, καθώς θεωρείται οικονομική λύση με αρκετά καλή απόδοση που φτάνει το 98%, όταν πρόκειται βέβαια για σωστά παρασκευασμένο πέλετ από ξυλεία και όχι από διάφορα αμφίβολης προέλευσης υλικά. Το ζήτημα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια με την εμφάνιση αιθαλομίχλης στα αστικά κέντρα λόγω της υπερβολικής χρήσης ξύλου και πέλετ για θέρμανση, θέτει, πέρα από το οικονομικό θέμα, την παράμετρο της ρύπανσης του περιβάλλοντος και της επιβάρυνσης της υγείας των πολιτών. Η πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ξυλεμπόρων Ξάνθης κα Χρυσούλα Γρηγορίου αναρωτιέται γιατί οι επιστήμονες επιμένουν τόσο στις αρνητικές επιπτώσεις της καύσης του ξύλου στην υγεία, ενώ αποσιωπούν εντελώς τις επιπτώσεις που έχει η χρήση του πέλετ. Είναι χαρακτηριστικό το φαινόμενο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια να πωλούνται ξύλα ακόμη και από βενζινάδικα, λόγω της μειωμένης ζήτησης πετρελαίου από την μια και της αυξημένης ζήτησης καυσόξυλων από την άλλη. Αυτή η αυξημένη ζήτηση βέβαια ευνοεί την εμφάνιση φαινομένων παρεμπορίου, με την γειτονική Βουλγαρία να επιφέρει καίριο πλήγμα στους ξυλέμπορους της Ξάνθης. «Ευτυχώς λόγω των πρόσφατων έντονων βροχοπτώσεων στην Βουλγαρία μεγάλα φορτία ξυλείας παρασύρθηκαν στα ποτάμια και υπάρχει έλλειψη» σημειώνει χαρακτηριστικά η κα Γρηγορίου.

Κλιματιστικά και αντλίες θερμότητας

Τα περισσότερα σπίτια διαθέτουν τα τελευταία χρόνια κλιματιστικά και αυτά που δεν είχαν μέχρι τώρα, έχουν φροντίσει να προμηθευτούν. Πολλοί είναι αυτοί που τα χρησιμοποιούν ως ενισχυτικά των άλλων μέσων θέρμανσης που διαθέτουν, αλλά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις σπιτιών που θερμαίνονται πλέον αποκλειστικά μέσω των κλιματιστικών. Με τις νέες τεχνολογίες της κατηγορίας inverter έχει μειωθεί βέβαια το κόστος κατανάλωσης, αλλά η θέρμανση που παρέχει ένα κλιματιστικό είναι προσωρινή και δεν έχει την δυνατότητα να ζεστάνει ολοκληρωμένα ένα διαμέρισμα. Και ενώ πολλοί θεωρούν ότι κάνουν οικονομία αφού δεν πληρώνουν χρήματα για το πετρέλαιο, καταλήγουν να πληρώνουν πολύ περισσότερα στους λογαριασμούς ρεύματος της ΔΕΗ. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΔΕΗ έχει σημειώσει τον τελευταίο χρόνο μια άνευ προηγουμένου κερδοφορία 17 φορές πάνω από το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Είναι αρκετοί αυτοί που περιμένουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει και μείωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται κάτι τέτοιο.

Ένας νέος ανταγωνιστής στην αγορά θερμότητας έκανε την εμφάνισή του και ακούει στο όνομα ‘’αντλίες θερμότητας’’. Θεωρούνται η οικονομικότερη λύση και προτείνονται από τους ειδικούς συνήθως για μονοκατοικίες και μεγάλα διαμερίσματα. Σύμφωνα μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου οι αντλίες θερμότητας προσφέρουν οικονομία κατά: 33% σε σχέση με τα pellets, 44% από το κλειστό ενεργειακό τζάκι, 38­-45% από το φυσικό αέριο, 61% από το πετρέλαιο και 71% από τους ηλεκτρολέβητες. Το κόστος αντλίας για μια κατοικία μέχρι 140 τ.μ. χωρίς την εγκατάσταση και ΦΠΑ, είναι περίπου 2.700 ευρώ. Οι αντλίες θερμότητας απορροφούν περίπου το 75% της απαιτούμενης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη από το περιβάλλον και το υπόλοιπο 25% από την ηλεκτρική ενέργεια. Στην αγορά υπάρχει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων αντλιών θερμότητας αέρος/νερού, εδάφους/νερού, ενώ η εξοικονόμηση που μπορεί να επιτευχθεί έναντι του πετρελαίου μπορεί να φθάσει τα 900­ – 1.100 ευρώ το χρόνο. Ωστόσο, στα μειονεκτήματα είναι η μειωμένη απόδοση σε περιοχές με ακραίες καιρικές θερμοκρασίες, όπως είναι και η Ξάνθη, και το υψηλό κόστος της εγκατάστασης.

Φαίνεται από τα ανωτέρω ότι κάποιοι έχουν καταφέρει να βάλουν πολλούς συμπολίτες μας στην διαδικασία εξεύρεσης εναλλακτικών μέσων θέρμανσης, με αμφίβολα πολλές φορές αποτελέσματα, οι οποίοι όμως αφού δαπανήσουν μεγάλα ποσά για να προσαρμόσουν τους χώρους τους και να εγκαταστήσουν το νέο μέσο, θεωρούν ότι δεν υπάρχει πλέον επιστροφή στον κλασικό τρόπο θέρμανσης μέσω του πετρελαίου. Προφανώς ανοίγουν νέες αγορές με τον τρόπο αυτό και πολλοί είναι αυτοί που κερδίζουν. Κερδίζουμε όμως παράλληλα εμείς και το περιβάλλον ή θα αντιμετωπίσουμε σε λίγα χρόνια δυσεπίλυτα προβλήματα που θα απαιτούν ακόμη μεγαλύτερο κόστος για να επιλυθούν; Καλό χειμώνα με όποιο τρόπο και αν ζεσταινόμαστε.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …