Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Ο Α. Νταβούτογλου θέλει να ξαναεπισκεφτεί την Θράκη

Ο Α. Νταβούτογλου θέλει να ξαναεπισκεφτεί την Θράκη

0
davoutoglou thraki

Δυσφορία στην Αθήνα από το αίτημα του Τούρκου πρωθυπουργού. Πηγές του ΥΠΕΞ αναφέρουν ότι δεν θα γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά

Περιόδευσε ως υπουργός Εξωτερικών στην Θράκη τον Φεβρουάριο του 2011. Τον υποδεχτήκαμε στον Εχίνο με τιμές και μίλησε στο συγκεντρωμένο πλήθος

Κλίμα δυσφορίας που επισκιάζει την συνάντηση των δύο πρωθυπουργών Ελλάδας – Τουρκίας, Α. Σαμαρά και Α. Νταβούτογλου, ο οποίος θα επισκεφτεί την Αθήνα στις 5 – 6 Δεκεμβρίου στα πλαίσια της σύγκλισης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ), δημιούργησε το αίτημα του πρωθυπουργού της Τουρκίας να επισκεφτεί με την συνοδεία 10 υπουργών την Θράκη μετά την ολοκλήρωση του ΑΣΣ! Πηγές του υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας επισημαίνουν ότι «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στο πρόγραμμα, επί του παρόντος» όμως διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το αίτημα αυτό εκλαμβάνεται σαν μία ακόμη πρόκληση που ενδέχεται να «τορπιλίσει» την προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών εξαιτίας των κατ’ εξακολούθηση παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την πραγματοποίηση των παράνομων ερευνών του Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Προκαλεί η Άγκυρα

Να σημειώσουμε ότι η σύγκληση του ΑΣΣ στην Αθήνα αποφασίστηκε με στόχο να διατηρηθεί το momentum στις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις και συγχρόνως να λειτουργήσει κατευναστικά της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να επαλειφθούν οι δικοινοτικές συνομιλίες για το Κυπριακό και η απαίτηση της Άγκυρας να περιοδεύσει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας με ένα επιτελείο υπουργών στην Θράκη εκλαμβάνεται ως άλλη μια πρόκληση και δημιουργεί τον ανάλογο προβληματισμό. Για το λόγο αυτό θεωρείται απίθανο να γίνει αποδεκτό το αίτημα του πρωθυπουργού της Τουρκίας – όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΞ.

Από την επίσκεψη Νταβούτογλου στην Ξάνθη τον Φεβρουάριο του 2011

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Νταβούτογλου έχει επισκεφτεί την Θράκη ως υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας στις 9 Φεβρουαρίου 2011. Τότε είχε επικαλεστεί ιδιωτική επίσκεψη, περιόδευσε δε στην Κομοτηνή και Ξάνθη. Στην Ξάνθη είχε συνάντηση με το ψευδομουφτή Αμχέτ Μετέ και τα στελέχη της υπό διάλυση ΤΕΞ, ενώ μετέβη στον Εχίνο όπου έγινε δεκτός με τιμές και απηύθυνε ομιλία προς τους συγκεντρωμένους. Το «Ε» που είχε καλύψει την περιοδεία Νταβούτογλου έγραφε: «Ο κ. Νταβούτογλου μετέφερε επίσης θερμούς χαιρετισμούς από τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν και οι κάτοικοι του Εχίνου του φώναξαν: «Τους θέλουμε και εδώ»!

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι ήταν παλιά του επιθυμία να επισκεφθεί τον Εχίνο και επανέλαβε ότι πρέπει να είναι μονιασμένοι και να διατηρήσουν τη θρησκεία, τη γλώσσα και τις παραδόσεις τους. Επίσης είπε ότι θα πρέπει ως Έλληνες πολίτες και ως Ευρωπαίοι πολίτες να έχουν ανοιχτούς ορίζοντες και να είναι ενεργοί σε όλους τους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής και δημόσιας ζωής. Υπογράμμισε δε ότι «το καλό κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αποβαίνει και προς όφελός τους».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …