Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Οι δικηγόροι αποφασίζουν με δημοψήφισμα

Οι δικηγόροι αποφασίζουν με δημοψήφισμα

0
dikigorikos dimopsifisma1

Κάλπες χθες και σήμερα στους δικηγορικούς συλλόγους τις χώρας για να εκφράσουν τη γνώμη τους σχετικά με το νομοσχέδιο για τον ΚΠολΔ

Πάνω από τους μισούς ψήφισαν την πρώτη μέρα στην Ξάνθη. Επιλέγουν αν θέλουν κινητοποιήσεις και τι διάρκειας όσοι αντιδρούν

«Παρών» στο δημοψήφισμα που αποφάσισε η Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας δίνει και ο δικηγορικός σύλλογος Ξάνθης, που έστησε, εν μέσω αποχής (έως την Παρασκευή) για χθες και σήμερα κάλπες, προκειμένου τα μέλη του να τοποθετηθούν απέναντι στο νομοσχέδιο για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠολΔ), αλλά και στο ενδεχόμενο παράτασης των κινητοποιήσεων.

Στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος, οι 40.000 περίπου δικηγόροι της χώρας καλούνται να ψηφίσουν για ένα διήμερο (από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ) σχετικά με το αν εγκρίνουν ή διαφωνούν με το σχέδιο ΚΠολΔ. Το ένα ψηφοδέλτιο δηλώνει τη συγκατάθεση του ψηφίσαντα στο νομοσχέδιο, ενώ το ψηφοδέλτιο αποδοκιμασίας («όχι») θα συμπεριλαμβάνει και τη μορφή κινητοποιήσεων που προτιμούν (αποχή διαρκείας και αποχή στοχευμένη ή περιορισμένης διάρκειας ή καμία αντίδραση).

Στην Ξάνθη, από τα 248 μέλη του συλλόγου μέχρι το απόγευμα, λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες είχαν ψηφίσει περισσότερα από τα μισά (136). Η ετυμηγορία των δικηγόρων αναμένεται σήμερα το βράδυ, οπότε και θα καταμετρηθούν οι ψήφοι.

Τα πιο «αιχμηρά καρφιά» του Νοσομοσχεδίου

Η Ολομέλεια έχει στρέψει τα πυρά της κατά του νομοσχεδίου (όπως και πολλοί άλλοι κοινωνικοί φορείς και ο νομικός κόσμος) αποδοκιμάζοντας τους πλειστηριασμούς-εξπρές και άλλες ρυθμίσεις που εισάγουν προνόμια υπέρ των τραπεζών, καθώς και τις «βουβές δίκες» που καταργούν την απόδειξη με εξέταση μαρτύρων στο ακροατήριο, αντικαθιστώντας τη με τις ένορκες βεβαιώσεις (ενώπιον συμβολαιογράφου) που θεωρούνται το λιγότερο αξιόπιστο αποδεικτικό μέσο.

Στις επικρίσεις της η Ολομέλεια επισημαίνει τον περιορισμό των ένδικων μέσων κατά των πλειστηριασμών, την προνομιακή κατάταξη των τραπεζών στον σχετικό πίνακα με συνέπεια να χάσουν έσοδα το Δημόσιο και οι ασφαλιστικοί φορείς και να κινδυνεύει η ικανοποίηση αξιώσεων των εργαζομένων κ.λπ. Ακόμα επισημαίνει ότι πλειστηριασμοί θα γίνονται από το 2016 με βάση την εμπορική αξία (η αντικειμενική θα εφαρμόζεται μέχρι το τέλος του 2015) με βάση ένα σύστημα υπολογισμού που θα λειτουργήσει ευνοϊκά για τις τράπεζες.

Ελένη Διαφωνίδου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου

Η κατηγορία που απαγγέλθηκε κατά των δύο Ισραηλινών ηγετών αφορά τη δημιουργία συνθηκών λι…