Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Συνεδρίασε το Επιμελητήριο Ξάνθης για τον προϋπολογισμό

Συνεδρίασε το Επιμελητήριο Ξάνθης για τον προϋπολογισμό

0
eve dec14

Πρόταση για το brand name της καριόκας και συνέχεια με την υπόθεση υπεξαίρεσης

Μωραΐτης: Δεν φοβόμαστε τους ελέγχους, έχουμε πολλές περγαμηνές σ’ αυτό

Συνεδρίασε την Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ξάνθης στο κτήριο της κεντρικής πλατείας από τις 19:00 μέχρι τις 22:00. Τα προς συζήτηση θέματα της τακτικής συνεδρίασης αφορούσαν κατ’ αρχάς την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2015 και άλλα 7 θέματα της ημερήσιας διάταξης. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Στέλιος Μωραΐτης στην εναρκτήρια εισήγησή του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιχειρηματίες της περιοχής μας στην συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς. Ανέφερε συγκεκριμένα την περίπτωση επιχείρησης που απασχολεί προσωπικό 100 εργαζομένων και η οποία δεν κατάφερε να λάβει μέρος σε διαγωνισμό εκατομμυρίων με κίνδυνο να κλείσει. Ο λόγος ήταν η οφειλή ποσού προς την Εφορία, η οποία δεν του έδωσε φορολογική ενημερότητα. «Το ποσό ήταν βέβαια το 1/20 από αυτά που χρωστά το δημόσιο στον επιχειρηματία και δεν τα έχει λάβει ακόμη» σημείωσε αγανακτισμένος ο κ. Μωραΐτης.

Εν συνεχεία, αφού επικυρώθηκε το πρακτικό της προηγούμενης συνεδρίασης και εγκρίθηκε ομόφωνα μια τροποποίηση του προϋπολογισμού για το έτος 2014, συζητήθηκε ο προϋπολογισμός για το 2015 με αρκετές ερωτήσεις και απορίες από την πλευρά της κας Ελένης Κίτσου, στις οποίες απάντησε η διευθύντρια κα Σιαμίδου και πέρασε τελικά ομόφωνα. Μία ερώτηση αφορούσε τα έσοδα από ευρωπαϊκά προγράμματα ύψους 130.000 ευρώ, τα οποία έχουν καθυστερήσει να κατατεθούν λόγω έλλειψης προσωπικού στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου, όπου πρόσφατα μετατέθηκε μία αεροσυνοδός(!) της Ολυμπιακής η οποία δεν ξέρει ακόμη την δουλειά.

Μωραΐτης: «έχουμε περγαμηνές στους οικονομικούς ελέγχους»

Ο κ. Μωραΐτης άδραξε την ευκαιρία και αναφέρθηκε στους ελέγχους που γίνονται συνεχώς στο Επιμελητήριο και στους οποίους «έχουμε περγαμηνές», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, εξηγώντας στα μέλη του Επιμελητηρίου τον λόγο του πρόσφατου δελτίου τύπου. «Ήταν η τελική προειδοποίηση. Πρέπει να σταματήσει αυτή η λοιδορία και η συκοφαντία από το συγκεκριμένο δημοσιογραφικό συγκρότημα. Να μας καλέσει ο εισαγγελέας να προσκομίσουμε τα απαραίτητα έγγραφα, αν υπάρχουν υποψίες» σημείωσε σε έντονο ύφος. «Το μολύβια και τα μαγνητάκια για τα οποία μας κατηγορούν, δίνονται δώρο σε σχολεία και σε μαθητές» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι το Επιμελητήριο είναι δυστυχώς ο μόνος τοπικός φορέας που έχει εκδώσει τουριστικό υλικό για την περιοχή και το παραχωρεί όπου του ζητηθεί. Θέση με την οποία συμφώνησε και ο κ. Σπανίδης, συμπληρώνοντας ότι Δήμος και Περιφέρεια απουσιάζουν τα τελευταία χρόνια, ενώ το Επιμελητήριο στάθηκε σε όλες τις εκδηλώσεις του Πήγασου, του Μουσικού Σχολείου κ.ά.

Οι άθλοι του Ηρακλή

Ο κ. Μωραΐτης παρουσίασε στην συνέχεια μια μεγάλη επιτυχία του Επιμελητηρίου, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 και αφορά τους Άθλους του Ηρακλή. Πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού τουρισμού και των πολιτιστικών δρόμων που είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν (δρόμοι του καπνού, δρόμοι των φιλοσόφων). «Πήραμε όλη την οργάνωση σε ένα μεγάλο εγχείρημα στο οποίο συμμετέχουν 20 χώρες όπως Γαλλία, Λιβύη, Μαρόκο, Αίγυπτος, Ιταλία και εμείς έχουμε την πρωτοκαθεδρία. Θα έχει σύντομα τουριστικά αποτελέσματα, γιατί θα προσελκύσει χιλιάδες μαθητές από την Ευρώπη μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων» εξήγησε ο πρόεδρος.

Ψήφισμα υπέρ των παιδικών σταθμών και διοργάνωση Σεμιναρίου

Στην συνέχεια παρουσιάστηκε και συζητήθηκε εκτενώς το θέμα του brand name ‘’Carioka’s Town’’, το οποίο κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όλων με θετικές πρώτες εντυπώσεις και δηλώσεις για πολλά υποσχόμενες για τον τόπο ενέργειες (παρουσιάζεται σε αυτόνομο θέμα στο σημερινό φύλλο). Τον λόγο πήρε ο κ. Κοσμίδης, ιδιοκτήτης ιδιωτικού παιδικού σταθμού, και παρουσίασε αίτημα του Σωματείου Επαγγελματικών Ιδιωτικών Κέντρων προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ. Αφού παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος με τον αποκλεισμό του από τα προγράμματα ΕΣΠΑ για επιχορήγηση των υλικοτεχνικών υποδομών στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, έγινε δεκτή ομόφωνα η έκδοση ψηφίσματος στήριξης από πλευράς του Επιμελητηρίου. Η κα Σιαμίδου πήρε τον λόγο και παρουσίασε τα προβλήματα που παρουσιάζονται καθημερινά στην υποβολή ηλεκτρονικών αιτημάτων για συμμετοχή στους διαγωνισμούς. Τα σεμινάρια που είχαν οριστεί να γίνουν από την Γ.Γ. Εμπορίου τελικά αναβλήθηκαν λόγω έλλειψης πόρων και έγινε πρόταση να διοργανώσει το Επιμελητήριο εκπαιδευτικό σεμινάριο, στο οποίο θα έχουν την δυνατότητα να παρεβρεθούν όσοι το επιθυμούν από την Περιφέρεια και τον Δήμο, καθώς πλέον όλες οι προκηρύξεις γίνονται ηλεκτρονικά. Η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή.

Συνέχεια με την υπόθεση υπεξαίρεσης

Τελευταίο θέμα ήταν αυτό της γνωστής υπόθεσης υπεξαίρεσης που ταλαιπωρεί το Επιμελητήριο από το 1999. Αποφασίστηκε να γίνει ακόμη μία κατάθεση αγωγής για την υπόθεση, η οποία έχει εκδικαστεί στο ποινικό της μέρος. Ο κ. Μωραΐτης ανέφερε ότι το Επιμελητήριο θα καταβάλλει μόνο 150 ευρώ για τα χαρτόσημα, αφού, προς τιμήν του δικηγόρου κ. Βαζίκα, δεν ζητήθηκαν επιπλέον χρήματα. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, θα γίνει επανυποβολή της υπόθεσης ώστε να χρησιμοποιηθούν όλα τα ένδικα μέσα και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Επιμελητηρίου. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο ίδιος «πέρα από τα 43 εκατομμύρια που υπεξαιρέθηκαν τότε, έχουμε καταβάλει όλα αυτά τα χρόνια άλλες 124.000 ευρώ για παραστάσεις δικηγόρων στις παρεμβάσεις που έγιναν στην υπόθεση». Πριν κλείσει η συνεδρίαση, η κα Χρυσούλα Γρηγορίου ζήτησε από τον πρόεδρο κ. Μωραΐτη ενημέρωση σχετικά με το θέμα που είχε τεθεί στο Υπουργείο για την προστασία των νομών που συνορεύουν με φτωχότερα και λιγότερα ανεπτυγμένα κράτη. Ο κ. Μωραΐτης ενημέρωσε το σώμα ότι σε συνάντηση που είχε πριν μήνες με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Μίχαλο και την αρμόδια Επιτροπή, έγιναν προτάσεις για την προστασία μας από το παρεμπόριο και την διαφύλαξη αυτών των νομών και απορρίφθηκαν δυστυχώς όλες.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών» – Έρχεται και το «Καλάθι του Πάσχα»

Παραμένει ενεργό το «Καλάθι της Σαρακοστής» έως τις 4 Μαΐου Από εχθές Δευτέρα 22 Απριλίου …