Για τη ζύμη
-350 γρ. αλεύρι δυνατό-για τσουρέκι
-5 γρ. μαγιά στιγμής ή 15 μαγιά νωπή
-120 γρ. βούτυρο
-1 αυγό
-120ml γάλα
-1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
-½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
-250 γρ. μήλο
-100 γρ. καστανή ζάχαρη
-1½ κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
-1½ κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
-¾ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
-1 ξυλάκι κανέλα
Για το γλάσο με τυρί κρέμα
-200 γρ. τυρί κρέμα
-50 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
-3 κουταλιές της σούπας γάλα
-100 γρ. ζάχαρη άχνη
Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα, διαλύουμε μέσα τη μαγιά, τη ζάχαρη και αφήνουμε για μερικά λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Λιώνουμε σε μπεν μαρί το βούτυρο. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε, προσθέτουμε το γάλα -με τη μαγιά- το αυγό, το βούτυρο και το αυγό, ζυμώνουμε για 3′.
Μεταφέρουμε σε λαδωμένο μπολ τη ζύμη, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 40′.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση, καθαρίζοντας και κόβοντας τα μήλα σε μικρά κυβάκια, τα βάζουμε σε ένα τηγάνι μαζί με το ξυλάκι κανέλας και τη βανίλια, τα τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά να πάρουν μια-δύο βράσεις. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη, καραμελώνουμε το μήλο για 5′ σε χαμηλή φωτιά και αποσύρουμε.
Ανοίγουμε στον πάγκο μας αντικολλητικό χαρτί περίπου 50εκ. τοποθετούμε επάνω τη ζύμη και την ανοίγουμε σε ορθογώνιο σχήμα με τα χέρια μας ή με πλάστη. Επάνω της απλώνουμε το μήλο, στραγγίζοντας με ένα κουτάλι από το “σιρόπι” που έχει βγάλει, το οποίο το κρατάμε στην άκρη. Τυλίγουμε σε ρολό και με ένα μαχαίρι κόβουμε σε 8-9 ρολά, τα οποία φροντίζουμε να έχουν το ίδιο πάχος. Τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα ταψί, όπου μπορούμε να έχουμε στρώσει το αντικολλητικό χαρτί, φροντίζοντας να μη τα “στριμώξουμε” γιατί θα φουσκώσουν. Περιχύνουμε τα ρολά με το υπόλοιπο σιρόπι και τα αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 20′ να φουσκώσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C Κελσίου και ψήνουμε περίπου για 30.
Ετοιμάζουμε το γλάσο ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί με σύρμα ή με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν και όσο είναι ζεστά τα ρολά κανέλας τα αλείφουμε με την μισή ποσότητα από το γλάσο. Σερβίρουμε με το υπόλοιπο γλάσο και επιπλέον κανέλα, προαιρετικά.