-15 αποξηραμένα σύκα (περίπου 170 γρ.)
-7 αποξηραμένους χουρμάδες χωρίς κουκούτσι (περίπου 110 γρ.)
-¼ φλιτζ. φυσικό βούτυρο αμυγδάλου
-¾ φλιτζ. νιφάδες βρώμης
-¼ φλιτζ. αλεσμένο λιναρόσπορο
-1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπλέντερ ή πολυκόφτη τροφίμων. Χτυπάμε ελαφρά μερικές φορές για να ανακατευτούν τα υλικά. Με μια σπάτουλα, αφαιρούμε τυχόν υπολείμματα του μείγματος από τα τοιχώματα του μπλέντερ. Ανακατεύουμε και χτυπάμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το μείγμα να γίνεται συμπαγές και να κολλάει στα τοιχώματα. Αν χρειαστεί, αφαιρούμε από τα τοιχώματα του μπλέντερ τυχόν υπολείμματα.
Στρώνουμε το μείγμα σε ένα τετράγωνο σκεύος και το πιέζουμε καλά να γίνει όσο συμπαγές γίνεται. Μετά κόβουμε με το μαχαίρι σε μπάρες μεγέθους της αρεσκείας μας.
Κρατάμε τις μπάρες ενέργειας σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως 2 εβδομάδες. Μπορούμε να τις καταναλώσουμε και μετά το πέρας των 15 ημερών, αλλά θα έχουν ήδη αρχίσει να στεγνώνουν. Αφού τις βγάλουμε από το ψυγείο, είναι καλύτερο να τις αφήνουμε για λίγα λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου πριν τις καταναλώσουμε. Μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη για έως 3 μήνες. Τις αφήνουμε να ξεπαγώσουν στο ψυγείο όλο το βράδυ πριν τις σερβίρουμε