-300 gr ρεβίθια
-1 κουταλάκι σόδα
-1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
-120-150 gr πράσα (ζυγισμένα καθαρισμένα)
-200 gr σπανάκι ή άλλα πράσινα χόρτα (ζυγισμένα καθαρισμένα)
-150-180 ml ελαιόλαδο
-1 κουταλιά της σούπας πελτέ
-Αλάτι, πιπέρι
-μαϊντανός
Βάζουμε αποβραδίς στο νερό τα ρεβίθια με λίγο αλάτι. Μετά από 12 ώρες τουλάχιστον, τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με 1 κουταλάκι σόδα. Τα ανακατεύουμε να πάει παντού, τα αφήνουμε να μείνουν 15-20 λεπτά και τα ξεπλένουμε καλά.
Τα βάζουμε να βράσουν σε αρκετό νερό μέχρι να μαλακώσουν αρκετά και να αρχίσουν να σκάνε. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς (αν τα φτιάξουμε στη γάστρα). Μεταφέρουμε τα ρεβίθια σε γάστρα ή σε κατσαρόλα.
Από πάνω προσθέτουμε το κρεμμύδι σε καρεδάκια, τα πράσα, τις πρασινάδες, το ελαιόλαδο, τον πελτέ διαλυμένο σε ½ κούπα νερό και 1,5-2 ακόμη κούπες εμφιαλωμένο νερό, ανάλογα πόσο ζουμερά τα θέλουμε.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και τη βάζουμε στο φούρνο. Σε 1 ώρα περίπου ανοίγουμε τη γάστρα και αλατίζουμε το φαγητό μας. Ανακατεύουμε (με ξύλινη κουτάλα κατά προτίμηση) και συνεχίζουμε το μαγείρεμα με ανοικτή ή κλειστή γάστρα, ανάλογα με τα υγρά που θέλουμε να μείνουν στο φαγητό μας, για 30-45 λεπτά ακόμη.
Αν μαγειρέψουμε σε κατσαρόλα προτιμούμε το βράσιμο σε μέτρια θερμοκρασία. Αφήνουμε το φαγητό μας να σταθεί λίγο για να τραβήξουν τα ρεβύθια τα υγρά και σερβίρουμε.