1 φιλέτο παστό μπακαλιάρο
700 gr. φύλλα από φρέσκο σπανάκι, καθαρισμένο και πλυμένο
1 μάτσο φρέσκα σέσκουλα
8 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο
100 gr. μαύρη σταφίδα κορινθιακή
1 ½ κουταλιές της σούπας τοματοπολτός
100 ml. ελαιόλαδο
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο μια μέρα νωρίτερα. Πλένουμε το φιλέτο να φύγει το αλάτι, το κόβουμε σε 6 μερίδες και το βάζουμε σε λεκάνη με νερό, αλλάζοντας τακτικά το νερό του ανά 6 ώρες.
Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι και τα σέσκουλα, τα κόβουμε και τα πατάμε ελαφρά με τα χέρια μας, ώστε να μειωθεί ο όγκος τους. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια. Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε μια στρώση με το σπανάκι και τα σέσκουλα, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια, συνεχίζουμε τοποθετώντας τον μπακαλιάρο και τέλος προσθέτουμε τον υπόλοιπο άνηθο, τα κρεμμυδάκια και τις σταφίδες. Διαλύουμε τον τοματοπολτό σε 150 ml νερό. Περιχύνουμε το φαγητό με τον τοματοπολτό και το ελαιόλαδο, και αλατοπιπερώνουμε. Τοποθετούμε το σκεύος σε δυνατή φωτιά και αφού πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 25-30’. Σερβίροντας, στύβουμε και λίγο λεμόνι στο φαγητό μας.