Η Ξάνθη αντιδρά

0

Σε κλίμα προβληματισμού αλλά και σύμπνοιας που θέτει τις βάσεις της κοινής αντιμετώπισης, διεξήχθη η συζήτηση των φορέων του νομού – την Πέμπτη 8 Αυγούστου το απόγευμα – που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Νομάρχη Ξάνθης να εξετάσουν υπό το πρίσμα της τοπικής κλίμακας…την οπτική του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου για την Ξάνθη και ευρύτερα για το τρίπολο Ξάνθη – Δράμα – Καβάλα. Όπως είναι γνωστό το ΕΧΣ, κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το αρμόδιο υπουργείο, χωρίς να δίνεται μεγάλο χρονικό διάστημα για διαβούλευση, αναμένεται δε να υπογραφεί μέσα στο Σεπτέμβριο. Για το λόγο αυτό η σύσκεψη είχε το χαρακτήρα του κατεπείγοντος καθώς δεν απομένει πολύς χρόνος ούτε για διαβούλευση, ούτε για οποιαδήποτε χρονοτριβή και προκειμένου να μη χαθούν οι προθεσμίες, οι φορείς έκαναν αποδεκτή την πρόταση του Νομάρχη Ξάνθης, να συσταθεί μια ομάδα εργασίας όπου θα συμμετέχουν δι’ εκπροσώπων τους όλοι και μετά από μελέτη να παραδώσουν και να αποστείλουν κεντρικά το κείμενο που θα αποτελεί το διεκδικητικό πλαίσιο του νομού με αναφορά σε όλες τις ενστάσεις αλλά και τις προτάσεις επί του ΕΧΣ, μέχρι τις 20 Αυγούστου.
Στη σύσκεψη προήδρευε ο Νομάρχης κ. Παυλίδης ο οποίος και κατέθεσε σε μια πρώτη προσέγγιση τις παρατηρήσεις του και τις ενστάσεις επί του ΕΧΣ που αποτέλεσαν τη βάση συζήτησης και προβληματισμού. Συμμετείχαν επίσης ο υπερνομάρχης κ. Κ. Τάτσης, πρόεδρος της ΤΕΔΚ και δήμαρχος Ξάνθης κ. Μ. Στυλιανίδης, ο δήμαρχος Βιστονίδας κ. Ν. Ζλάτκος, ο δήμαρχος Μύκης, κ. Αγγά, ο δήμαρχος Σελέρου κ. Μπηρόλ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Π. Ανδρικόπουλος, ως εκπρόσωπος από το ΤΕΕ – Θράκης ο κ. Ευστρατίου, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Σ. Μωραΐτης, ο γραμματέας της Ν.Ε. ΚΚΕ κ. Πυργελής, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Ν.Σ. Ξάνθης κ. Φ. Καραλίδης και εκπρόσωποι από δήμους και κοινότητες του νομού.
Ο υδροκεφαλισμός …ζει και κυριεύει!
Η πρώτη ένσταση του Νομάρχη Ξάνθης αφορούσε στο προτεινόμενο μοντέλο ανάπτυξης του ΕΧΣ που συνεχίζει την πεπατημένη… Διατηρεί το παλιό μοντέλο του αθηνοκεντρικού κράτους, όπου προσθέτει και ένα άλλον δευτερεύοντα μητροπολιτικό πόλο, αυτό, της Θεσσαλονίκης. Αυτό το μοντέλο θεωρείται ως αιτία της δημιουργίας της Ελλάδας των δύο ταχυτήτων, ως αγχόνη της περιφερικής σύγκλισης και ως αιτία της υστέρησης της περιφερειακής ανάπτυξης: «Θέλουμε να υπάρξουν οι ανάλογες διορθωτικές κινήσεις έτσι ώστε η Ελλάδα να μην είναι η Ελλάδα των περιφερειακών ανισοτήτων αλλά να είναι η Ελλάδα των συγκλίσεων γιατί πιστεύω ότι η υγιής ανάπτυξη χωρεί μόνο εφόσον δεν υπάρχουν υδροκεφαλισμοί», η επισήμανση του κ. Νομάρχη
Μας υποβαθμίζουν…σε σχέση με το ΕΣΠΑ
Άλλα ένα πολύ σημαντικό σημείο που προκαλεί προβληματισμό και για το λόγο αυτό χαρακτηρίστηκε «πρόχειρο» από τον κ. Τάτση είναι η αποκλίσεις και η μη ευθυγράμμιση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου (ΕΧΣ) με το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Ανάπτυξης 2007 – 2013 (ΕΣΠΑ) το οποίο έχει εγκριθεί από την Ε.Ε. και αποτελεί τον κινητήριο μοχλό του ΕΧΣ.
Συγκεκριμένα σ’ ότι αφορά το νομό μας:
Στο ΕΣΠΑ ορίζεται ως τρίπολο ανάπτυξης και συναθροίζεται ως κρίσιμη μάζα
το τρίπολο Ξάνθη – Δράμας– Καβάλα είναι ένα τρίπολο ανάπτυξης Τα τρίπολα και οι 12 πόλοι που προσδιορίστηκαν στο ΕΣΠΑ δεν προσδιορίστηκαν τυχαία αλλά κατόπιν μελετών.
Στο ΕΧΣ διασπάται το τρίπολο και η μεν Καβάλα είναι στην 3η κατηγορία (Δευτερεύοντες πόλοι) η δε Δράμα και η Ξάνθη είναι στην 4η κατηγορία (Λοιποί δυναμικοί πόλοι). Σημειώνεται ότι υπάρχει απόκλιση και σε σχέση με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για την Βιομηχανία: «Για ποιο λόγο διασπάται το δικό μας τρίπολο και πηγαίνουμε σε προβλέψεις χαμηλότερης κλίμακας και δεν διατηρείται ενιαίο;», αναρωτήθηκε ο κ. Νομάρχης και κατέθεσε την πρόταση το τρίπολο αυτό (Ξάνθη – Καβάλα – Δράμα) να διατηρηθεί ενιαίο και να τοποθετηθεί στους εθνικούς πόλους (Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη), καθώς ως κρίσιμη μάζα από πλευράς πληθυσμιακής, γεωγραφικής, σύνθεσης εδαφών και πλουτοπαραγωγικών πόρων, πληροί όλες τις προϋποθέσεις
Η ιστορία δεν πέρασε από την περιοχή μας;
Άλλη μια αβελτηρία του ΕΧΣ… Η μη αναφορά ουδεμιάς πολιτιστικής διάστασης και πολιτιστικού πόρου από τη Θεσσαλονίκη ως τον Έβρο. Κατά το ΕΧΣ δεν υπάρχουν …αξιομνημόνευτοι αρχαιολογικοί, ελληνιστικοί, βυζαντινοί χώροι που χρήζουν προσοχής και γι’ αυτό δεν γίνεται καμιά αναφορά! Ξέχασαν τα Άβδηρα τους Φιλίππους, τη Μαρώνεια, τη Θάσο, την Τραϊανούπολη, τη Σαμοθράκη, την παλιά Πόλη της Ξάνθης που είναι ο καλύτερα διατηρητέος κατοικήσιμος οικισμός της χώρας. Ευρήματα από την περιοχή μας που κοσμούν τα μουσεία όλου του κόσμου όπως π.χ. το Λούβρο (Νίκη της Σαμοθράκης) κάποιοι κύριοι εξ Αθηνών αποφάσισαν ότι δεν υπάρχουν: «Πιστεύω ότι αδικείται όλη η περιοχή. Ούτε στους κλασικούς χρόνους, ούτε στους βυζαντινούς αναφέρεται ένα σημείο σ’ όλη την ευρύτερη περιοχής της περιφέρεια.. Ζητούμε να υπάρξει η ανάλογη αναφορά στα ανάλογα σημεία».
Ως θετικές προβλέψεις του ΕΧΣ αναφέρθηκαν οι εξής: Η Ξάνθη περιλαμβάνεται στον Βόρειο Άξονα Κοζάνης – Θεσσαλονίκης – Καβάλας – Ξάνθης – Αλεξανδρούπολης, όπως υπάρχει ρητή αναφορά για τον κάθετο άξονα
Να βάλουν και οι βουλευτές μας το χέρι τους…
«Είναι δίκαια αυτά που ζητάμε! Πιστεύω ότι οι τρεις νομοί δικαιούνταν να είναι στο ίδιο επίπεδο που είναι η Αλεξανδρούπολη και η Κομοτηνή (στο 2ο επίπεδο των πόλων). Η υποβάθμιση στο 3ο και στο 4ο επίπεδο παρότι είμαστε μέσα στις 20 πόλεις – πόλους της χώρας δεν μας ικανοποιεί. Η στόχευση πρέπει να είναι κοινή . Δεν αρκεί ο καθένας μόνος του… Την κρίσιμη μάζα την έχουμε αν είμαστε όλοι μαζί (Ξάνθη – Δράμα – Καβάλα). Για αυτό πρέπει να παραμερίσουμε τις μικρές τοπικιστικές αντιλήψεις και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί αυτά που δικαιούμαστε», σημείωσε ο Νομάρχης Ξάνθης υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν αρκεί η προσπάθεια των τοπικών παραγόντων αλλά πρέπει και οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι να …βάλουν το χέρι τους καθώς είναι θέμα που κρίνεται κεντρικά και όχι τοπικά. Το ίδιο επεσήμανε και ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Στυλιανίδης, ο οποίος προσυπέγραψε όλες τις ενστάσεις του κ. Νομάρχη. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Τάτσης που απέδωσε τα εύσημα στον κ. Νομάρχη για τις επισημάνσεις του αν και σημείωσε ότι ήταν ιδιαίτερα …ευγενικός, ενώ εκείνος σε πιο οξύ ύφος χαρακτήρισε «βιαστικό, πρόχειρο και εν πολλοίς προβληματικό» το ΕΧΣ. Η ομάδα συστάθηκε απ’ όλους τους φορείς και αρχίζει δουλειά…
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ημερίδα για το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας στο Νομό Ξάνθης

Αποτέλεσμα της ιδέας του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρου Κοντού, ήτ…