Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ψυχολογία Διασωστών και Τέμπη: Δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό η διπλωματική του Τζαν Μεχμέτ Αλή

Ψυχολογία Διασωστών και Τέμπη: Δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό η διπλωματική του Τζαν Μεχμέτ Αλή

0

Νέα αναγνώριση για τον δραστήριο 26χρονο ψυχολόγο και εθελοντή διασώστη του ΕΣ από την Ξάνθη


Νέα διάκριση στη διεθνή επιστημονική κοινότητα σημείωσε για άλλη μια φορά, ο γνωστός πλέον 26χρονος Ξανθιώτης επιστήμων κος. Τζαν Μεμέτ Αλή, BSc, MSc, PhD(c), Υποψήφιος Διδάκτωρ Ψυχολογίας της Υγείας, εστιάζοντας και μελετώντας αυτή τη φορά την ψυχολογική διάσταση των εμπλεκόμενων Ομάδων Διάσωσης σε μαζικές κρίσεις, καταστροφές, απώλειες υγείας και καταστάσεις γενικευμένου πένθους.

Συγκεκριμένα, πριν από λίγες μέρες στο Διεθνές Επιστημονικό Περιοδικό «Εκπαιδευτικό Περιοδικό», Τεύχος 1, Τόμος 1, 9ος 2024, δημοσιεύθηκε η Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία που είχε επιμεληθεί στο Τμήμα Ιατρικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Εμπλοκή σε καταστάσεις πένθους: Η περίπτωση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και ο ψυχολογικός αντίκτυπος σε Εθελοντές Διασώστες».

Υπενθυμίζεται πως, ο κος. Τζαν Μεμέτ Αλή, είναι Υπ. Διδάκτωρ Ψυχολογίας της Υγείας (PhD(c)) στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αριστούχος μεταπτυχιακός Ψυχολόγος Υγείας (MSc) από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης, απόφοιτος βασικού πτυχίου Ψυχολογίας (BSc) από το Πάντειον Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Αθηνών. Έχει ολοκληρώσει με απόλυτη επιτυχία πλήθος επιμορφωτικών προγραμμάτων Ψυχολογίας και Υγείας στο Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών, και τέλος, είναι Εθελοντής Διασώστης – Εκπαιδευτής των Εκπαιδευτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού τα τελευταία 16 χρόνια, με πολυεπίπεδη δράση σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό (τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές ανταποκρίσεις, διασώσεις, ανθρωπιστικές αποστολές, εκπαιδεύσεις κ.α.).

Η εν λόγω ποιοτική έρευνα, με πρωτότυπο δείγμα Εθελοντές Σαμαρείτες-Διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ήρθε να ρίξει φως στα αχαρτογράφητα νερά της εμπλοκής Εθελοντών Διασωστών σε μαζικές καταστάσεις πένθους, και ειδικότερα, του βιωμένου ψυχολογικού αντικτύπου αλλά και της προσωπικής αντιμετώπισης τέτοιων αυξημένων στρεσογόνων -και όχι μόνο- περιστατικών στην Ελλάδα. Επί τούτου, ο Ερυθρός Σταυρός κινητοποιήθηκε άμεσα, μιας και ανάρτησε στα επίσημα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την συγκεκριμένη μελέτη.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μεμέτ Αλή, αλλά και την περίληψη του επιστημονικού άρθρου του «καίριο ρόλο στην εν λόγω έρευνα διαδραματίζουν τα πρωτόκολλα, μοντέλα, έννοιες και θεωρίες καταστροφών, μαζικών απωλειών υγείας, διαλογής ασθενών, πρώτων βοηθειών, έρευνας και διάσωσης, αντιμετώπισης καταστροφών, ψυχολογίας, ιατρικής και παραϊατρικής».

Εκτός αυτών, πρέπει να τονιστεί ότι, το 2021 είχε επιμεληθεί το μοναδικό τότε ηλεκτρονικό Εγχειρίδιο-Οδηγό μεταξύ Ερυθρού Σταυρού και Παντείου Πανεπιστημίου με τίτλο «Κατανόηση και διαχείριση της ψυχολογίας του πένθους με αφορμή την πανδημία Covid-19», το οποίο μετέπειτα τυπώθηκε δωρεάν από τον Δήμο Ξάνθης προς διαμοίραση στους πολίτες και αναγνωρίστηκε από την επιστημονική κοινότητα (δωρεάν πρόσβαση από Τμήματα Ψυχολογίας και χρήση ως βιβλιογραφίας σε μεταπτυχιακά προγράμματα Ιατρικής), όπως επίσης, το 2022-23, την υλοποίηση ενός ολιγόλεπτου σποτ για την ευαισθητοποίηση οικογενειών προς τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων δια μέσου της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Μπορείτε να βρείτε δωρεάν τη περίληψη αλλά και ολόκληρο το επιστημονικό άρθρο στα παρακάτω λινκ:

https://doi.org/10.12681/edro.37056

https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/edro/article/view/37056/29012

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ του Νοσοκομείου επισκέφθηκαν μαθητές του 2ου Γυμνάσιου Ξάνθης

Παιδιά του Β’3 άκουσαν για τις κατηγορίες αναπηρίας και τους τρόπους αντιμετώπισής τους Τη…