Τα 2/3 των νεοεισακτέων φοιτητών δήλωσαν πως θέλουν μετεγγραφή! Τροπολογία του νόμου ζήτησε ο πρύτανης ΔΠΘ, Α. Καραμπίνης
Κίνδυνος για απογύμνωση του Πανεπιστημίου μας – Δεσμεύτηκε ο Λοβέρδος για αλλαγή του νόμου
Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο απογύμνωσης από φοιτητές και κατάρρευσης των τμημάτων του βρίσκεται το ΔΠΘ – όπως και όλα τα περιφερειακά πανεπιστήμια – μετά την ψήφιση του νόμου για τις μετεγγραφές. Ένα νόμο που ψηφίστηκε για να υπηρετήσει κοινωνικο – οικονομικούς λόγους, λόγω της κρίσης , έφτασε όμως να δημιουργεί άλλα προβλήματα που αφορούν πλέον στην βιωσιμότητα των τμημάτων των περιφερειακών πανεπιστημίων αφού διαταράσσει την ισορροπία μεταξύ αυτών και των κεντρικών πανεπιστημίων. Ένα νόμο που συμβάλλει στον υδροκεφαλισμό του κέντρου και στην «συμφόρηση» των πανεπιστημίων των μεγαλουπόλεων ενώ αδειάζει τα πανεπιστήμια της περιφέρειας με παράπλευρες απώλειες τις αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες.
Τα 2/3 των νεοεισακτέων φοιτητών στην Πολυτεχνική δήλωσαν πως θέλουν μετεγγραφή!
Και όμως είναι γεγονός! Σύμφωνα με τα στοιχεία από Γραμματεία της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, οι νεοεισακτέοι που έχουν εγγραφεί ανέρχονται στους 700. Απ’ αυτούς τα 2/3 δηλαδή περίπου 470 νέοι φοιτητές υπέβαλαν δήλωση μετεγγραφής. Την προηγούμενη Παρασκευή στο Τμήμα της Αρχιτεκτονικής το ποσοστό των αιτήσεων για μετεγγραφές ανερχόταν στο 87%! Να σημειώσουμε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα αδειάσει η Αρχιτεκτονική καθώς δεν συνεπάγεται ότι θα γίνουν όλες οι αιτήσεις δεκτές από το υπουργείο Παιδείας στο οποίο αξιολογούνται αν πληρούν τα κριτήρια που θέτει ο νόμος….
Τροπολογία του νόμου ζήτησε ο πρύτανης ΔΠΘ, Α. Καραμπίνης
Ωστόσο τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για όλη την τριτοβάθμια εκπαίδευση ο πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αθανάσιος Καραμπίνης ο οποίος και στην συνάντηση που είχε το περασμένο Σάββατο με τον υπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο μετέφερε την έντονη ανησυχία του και τον προβληματισμό του αν ισχύσει το «εφιαλτικό αυτό σενάριο», όπως είπε. Ο κ. Καραμπίνης κατέθεσε την άποψη ότι πρέπει το υπουργείο να στηρίξει τα παιδιά στα πανεπιστήμια που επέλεξαν να σπουδάσουν σύμφωνα με το μηχανογραφικό τους και όχι να τα μεταφέρει όλα στα κεντρικά πανεπιστήμια που εκ των πραγμάτων δεν θα μπορέσουν να τα δεχτούν και να τους παρέχουν ένα σωστό επίπεδο σπουδών. Επίσης τόνισε ότι θα υπάρξει κίνδυνος κατάρρευσης κάποιων τμημάτων από το τσουνάμι των μετεγγραφών ιδίως αν συνοδεύονται από την διακοπή της αντίστοιχης χρηματοδότησης. «Φέτος θα έχουμε μια πολύ δύσκολη χρονιά. Εκτιμούμε ότι ένα 40% των φοιτητών μας τελικά θα φύγει από το Πανεπιστήμιό μας. Ο υπουργός δεσμεύτηκε δημόσια ότι θα τροποποιηθεί ο νόμος και ότι θα υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες για τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Θα’ πρεπε πριν τον ψηφίσουν να ακούνε και τις εισηγήσεις μας αλλιώς θα έχουμε Πανεπιστήμια μόνο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και δύο τρεις μεγάλες πόλεις. Και δεν είναι μόνο θέμα που αφορά την πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και την τοπική κοινωνία η οποία θα έχει οικονομικές απώλειες», έχει δηλώσει ο κ. Καραμπίνης
Δεσμεύτηκε ο Λοβέρδος για αλλαγή του νόμου
Στις προθέσεις του υπουργού Παιδείας είναι, ο νόμος να αλλάξει μετά την πρώτη του εφαρμογή. «Δεν πρόκειται να ισχύσει του χρόνου αυτό. Δηλαδή είτε εγώ είμαι είτε άλλος είναι, δεν μπορείς να κρατήσεις αυτό τον νόμο» έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος. Να σημειώσουμε ότι σήμερα υπογράφεται η απόφαση για τις μετεγγραφές, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Παιδείας. Την Παρασκευή, έληξε η διορία εγγραφής των πρωτοετών φοιτητών στις σχολές τους. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, το σύστημα των μετεγγραφών θα ανοίξει περί τα τέλη της εβδομάδας, ενώ η διορία που θα δοθεί στους δικαιούχους, δεν θα ξεπεράσει τις πέντε ημέρες, όπως έχει καταστήσει σαφές ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος.
Μαριάννα Ξανθοπούλου