Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ο Αρμένιος Πατριάρχης Αράμ ο Α΄ στην Ξάνθη

Ο Αρμένιος Πατριάρχης Αράμ ο Α΄ στην Ξάνθη

0
aram 1

Επισκέφτηκε και λειτούργησε στην Αρμενική εκκλησία. Τον υποδέχθηκε σύσσωμη η Αρμενική κοινότητα της Ξάνθης

Υπέρμαχος της ιδέας συνένωσης των εκκλησιών της Χριστιανοσύνης ο Αρμένιος Πατριάρχης

Για πρώτη η Αρμενική κοινότητα της Ξάνθης υποδέχτηκε τον θρησκευικό ηγέτη της τον Αρμένιο Πατριάρχη, Προκαθήμενο του Αρμενικού Πατριαρχείου του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας κ. Αράμ Α’ ο οποίος επισκέπτεται αυτές τις μέρες την Θράκη στα πλαίσια του εορτασμού των 180 χρόνων από την λειτουργία της Αρμενικής Εκκλησία της Κομοτηνής του Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστή. Πρώτος σταθμός του Αρμένιου Πατριάρχη η Αρμενική Εκκλησία της Ξάνθης που βρίσκεται επί της οδού Αγίου Ελευθερίου και λειτουργεί από το 1926 – 4 χρόνια μετά την εγκατάσταση δηλαδή αρχικά 300 οικογενειών Αρμενίων στην Ξάνθη, μετά τον διωγμό που υπέστησαν το 1922 από τους Τούρκους , όπως και οι έλληνες του Πόντου της Ανατολικής Θράκης και της Μικράς Ασίας. Τον Πατριάρχη και τη συνοδεία του υποδέχθηκε το μεσημέρι της Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου σύσσωμη η Αρμενική κοινότητα που αποτελείται από 10 οικογένειες, με επικεφαλής τον πρόεδρό της κ. Τακβόρ Καραογλανιάν. Στην υποδοχή του Πατριάρχη συμμετείχε εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη Ξάνθης ο Πρωτοσύγκελος κ. Σοφρώνιος ο οποίος και μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του.
Ο Αρμένιος Πατριάρχης στην Αρμενική Εκκλησία της Ξάνθης
aram 2Ο Πατριάρχης κατευθύνθηκε στον Ναό όπου και λειτούργησε ενώ αμέσως μετά μίλησε στους ομοεθνείς του στα Αρμενικά απευθύνοντας ευχαριστίες και ευχές. Στη συνέχεια τους ευλόγησε και αμέσως μετά ανέβηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο που βρίσκεται πάνω από την εκκλησία. Εκεί και ενώπιον όλων ο κ. Καραογλανιάν τον ενημέρωσε για την ζωή και την ιστορία της Αρμενικής κοινότητας Ξάνθης και του δώρισε το βιβλίο «Θρησκευτικά Μνημεία του νομού Ξάνθης» για το οποίο ο Πατριάρχης έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον. Αμέσως μετά ο κ. Σοφρώνιος δώρισε στον Πατριάρχη ένα αναμνηστικό πιάτο με την προσωπογραφία του Αγίου Θεοφάνους, του Αγίου της Ξάνθης με ιδιόχειρη κάρτα του μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα όπου του εκφράζει το σεβασμό του και τις ευχές του. Ο Πατριάρχης κ. Αράμ τους ευχαρίστησε όλους. Στην συνέχεια παρέστη σε γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του στο εστιατόριο «Ξανθίππη».
Υπέρμαχος της ιδέας συνένωσης των εκκλησιών της Χριστιανοσύνης ο Αρμένιος Πατριάρχης
aram tagvorΟ πρόεδρος της Αρμενική Κοινότητας κ. Καραογλανιάν Ξάνθης εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη του πατριάρχη ενώ σκιαγραφώντας την προσωπικότητα του τον χαρακτήρισε «ιδεαλιστή» που μάχεται για την συνένωση των εκκλησιών, αναφέρθηκε δε και στην συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στην Κομοτηνή: «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για μας τους Αρμενίους γιατί έρχεται μια μεγάλη προσωπικότητα της Αρμενίας, ο Προκαθήμενος του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας ο κ.κ. Αράμ ο Α ο οποίος ήρθε στην Θράκη για τον εορτασμό των 180 χρόνων από την λειτουργία της Αρμένικής εκκλησία της Κομοτηνής κα θα παραστεί σε μια σειρά εκδηλώσεων. Ήταν μια ευτυχής συγκυρία καθώς συνέπεσε με την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου με τον οποίο είχε συνάντηση και επιστέφτηκαν μαζί την Αρμένικη εκκλησία Κομοτηνής και αντάλλαξαν δώρα και ευχές. Όπως μας είπαν ήταν γνωστοί και φίλοι εδώ και 40 χρονιά και ότι ο καθένας από το μετερίζι του κάνει μεγάλο αγώνα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κ. Βαρθολομαίος στα Οικολογικό και ο κ. Αράμ στην ιδέα της συνένωσης των εκκλησιών. Ο Πατριάρχης Αράμ επικεφαλής αντιπροσωπείας Χριστιανικών δογμάτων της Μέσης Ανατολής μάλιστα έθεσε αυτό το θέμα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Ομπάμα με τον οποίο συναντήθηκε πριν 15 μέρες όπως και τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τους Τσιχαντιστές οι οποίοι έχουν ανατινάξει όλα τα μνημεία και της εκκλησίες της αρμενικής κοινότητας στην περιοχή».
Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…