½ κιλό ρύζι μπασμάτι
2 νεροπότηρα ρεβίθια βρασμένα και ξεφλουδισμένα
2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
30γρ. βούτυρο φρέσκο
100γρ. σταφίδες ξανθές
αλάτι
Μουλιάζετε το ρύζι μέσα σε κρύο νερό για τουλάχιστον ½ ώρα. Το ξεπλένετε καλά με άφθονο κρύο νερό και το βάζετε σε μια κατσαρόλα προσθέτοντας σταδιακά τόσο νεράκι ώστε να σκεπαστεί κατά 1 δάχτυλο. Ρίχνετε λίγο αλάτι, ανακατεύετε και μαγειρεύετε το ρύζι σε μέτρια φωτιά, για 7-8 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Το αφήνετε να πιει όλο το νερό και να στεγνώσει. Το διατηρείτε ζεστό.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και το φρέσκο βούτυρο. Σοτάρετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια ανακατεύοντας συνεχώς ώσπου να ξανθύνουν ελαφρώς. Ρίχνετε τις σταφίδες, τις φέρνετε μια-δυο βόλτες και τέλος, προσθέτετε και τα βρασμένα ρεβίθια. Ανακατεύετε καλά και αδειάζετε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού μέσα στο βρασμένο ρύζι. Κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα και σερβίρετε το πιλάφι σε πιατέλα ή πιάτα.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ρύζι με χοντροκομμένο πλιγούρι ή να μαγειρέψετε το ρύζι σε ζωμό κρέατος.