-800 γρ. καλαμαράκια καθαρισμένα
-80ml ελαιόλαδο
-1 ξερό κρεμμύδι
-1 σκελίδα σκόρδο
-1 μικρή πιπεριά πράσινη
-8 ντοματίνια
-50 ml ούζο
-300 γρ. ντομάτα τριμμένη
-4-6 φύλλα βασιλικού
-Αλάτι
-Πιπέρι
-Χυμό από μισό λεμόνι
-300 γρ. χυλοπίτες
Ξεπλένουμε πολύ καλά τα καλαμαράκια και αφήνουμε να σουρώσουν. Κόβουμε σε κομμάτια και τα κρατάμε στην άκρη. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες και το σκόρδο ψιλοκομμένο. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό και στη συνέχεια ρίχνουμε τις πιπεριές κομμένες σε λεπτές λωρίδες και τα ντοματίνια κομμένα στη μέση. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 2 λεπτά. Ρίχνουμε τα καλαμαράκια και ανακατεύουμε απαλά. Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Βάζουμε την τριμμένη ντομάτα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 4 λεπτά ακόμα. Στα τελευταία 2 λεπτά προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού.
Εντωμεταξύ σε μία κατσαρόλα με αρκετό αλατισμένο νερό βράζουμε τις χυλόπιτες 1 λεπτό λιγότερο απ’ όσο αναγράφει η συσκευασία. Μεταφέρουμε τις χυλόπιτες μέσα στο τηγάνι και προσθέτουμε ελάχιστο από το νερό που βράσαμε.
Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε για 1 λεπτό μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Τέλος στύβουμε το χυμό λεμονιού, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σερβίρουμε με ελάχιστο ωμό ελαιόλαδο.