Γιορτή νηστείας και αγάπης

0

Οι Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας, αυτές τις μέρες γιορτάζουν το Ραμαζάν Μπαϊράμ, μια γιορτή ιδιαίτερης σημασίας για όλο τον μουσουλμανικό κόσμο, αφού λόγω της νηστείας (Ραμαζάνι) που διαρκεί 30 μέρες και τελειώνει στις 12 Οκτωβρίου επέρχεται ο εξαγνισμός και το Μπαϊράμ που διαρκεί τρεις μέρες είναι, γιορτή αγάπης και χαράς, που «καίει» σαν τη φλόγα τις αμαρτίες.
Σημειώνεται ότι το Ραμαζάνι εκ του τουρκικού ραμαζάν και αραβικού ραμαντάν, είναι Θρησκευτική -μουσουλμανική- εορτή νηστείας. Αποτελεί ονομασία του ένατου μήνα του μουσουλμανικού έτους όπου σύμφωνα με τη παράδοση δόθηκε το Κοράνι στους ανθρώπους προκειμένου ν΄ αποτελέσουν οι κανόνες του, οδηγός της ζωής τους. Έτσι το Ραμαζάνι χαρακτηρίζεται ως ένας από τους «πέντε στύλους» του Ισλάμ με χαρακτήρα υπακοής, εξιλασμού και προσευχής προς το Θεό.
Σε όλο το χρονικό διάστημα αυτό, διάρκειας ενός μηνός, οι μουσουλμάνοι απέχουν υποχρεωτικά, από ανατολής μέχρι δύσεως του Ηλίου, από κάθε είδους τροφή ακόμη και νερό, πολύ δε περισσότερο από κάπνισμα, ποτό, αρώματα και σεξουαλικές επαφές, όχι όμως στο υπόλοιπο διάστημα μέχρι την ανατολή του Ηλίου. Το Ραμαζάνι τελειώνει με τριήμερη γιορτή που αραβικά ονομάζεται κχιντ-αλ-φιτρ (= εορτή τέλους νηστείας) ή κχιντ-αλ-σαρκχίρ (= Μικρή εορτή).
Το Ραμαζάνι, ως μηνιαία εορτή νηστείας, αντιπαραβάλλεται με τη χριστιανική εορτή της Σαρακοστής, με σχεδόν ταυτόσημο χαρακτήρα, όχι όμως με ερμηνεία περί της «παράδοσης Ευαγγελίου». Σύμφωνα με το κυλιόμενο χαρακτήρα που παρουσιάζει το αραβικό ημερολόγιο κάθε χρόνο το Ραμαζάνι εορτάζεται κατά 11 ημέρες νωρίτερα του προηγουμένου έτους. Για το 2007 το Ραμαζάνι ξεκίνησε με την ανατολή του Ηλίου στις 13 Σεπτεμβρίου.
Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού όλοι οι Μουσουλμάνοι, ηλικίας άνω των δέκα ετών νηστεύουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο στόχος αυτής της νηστείας είναι διπλός. Αφενός έχει ένα προσωπικό χαρακτήρα αφού η νηστεία είναι η μετουσίωση και έμπρακτη απόδειξη της άρνησης των υλικών (κοπή του εγώ ή του θελήματος) ως αναγνώριση της μετάνοιας για τις αμαρτίες, αφετέρου έχει, όπως κάθε θρησκευτική γιορτή άλλωστε ασχέτως θρησκείας, ένα ενωτικό χαρακτήρα για τους συμμετέχοντες.
Ο Μουφτής Ξάνθης , κ. Μεμέτ Εμίν Σινίκογλου, σε παλιότερη συζήτησή μας, μας ανέφερε ότι το Ραμαζάνι ή Ραμαντάν (αραβικά) έχει την έννοια της κάθαρσης και μέσα σ’ αυτή την περίοδο κατέβηκε με τον άγγελο Γκαμπραήλ, το Κοράνι από τους επτά ουρανούς, μια νύχτα που ονομάζεται Καντιργκεντισύ. Το Κοράνι που αποτελείται από 6666 εδάφια, σε τρία χρόνια κατέβηκε το μισό στη Μέκκα και το άλλο μισό στη Μεδίνα.
Το Ραμαντάν είναι φλόγα που καίει τις αμαρτίες…
…σ’ όλο το σώμα και ο άνθρωπος εξαγνίζεται και αν κάποιος δε νηστέψει μία μέρα τιμωρείται με νηστεία 61 ημερών. Αν είναι άρρωστος ή γέροντας πληρώνει μιας ημέρας φαγητό σε ανήμπορους και φτωχούς.
Το Ραμαζάν Μπαϊράμ ή Σεκέρ Μπαϊράμ, που ονομάζεται έτσι γιατί προσφέρονται γλυκά είναι μια θρησκευτική γιορτή, γιορτή του θεού, όπου ο θεός καλεί στο τραπέζι της χαράς και της αγάπης όλο τον κόσμο. Τον καλεί να ξεχάσει τα μίση να φιλιώσει να κυριαρχήσει η αγάπη και η ομόνοια.
Ευχές του «Ε» προς τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας
«Μπαϊραμλς Κουτλου ολσούν», «Ραμαζάν Μπαϊραμλς μπουμπαρέκομσι»!
Να περάσετε καλά , να υπάρχει αγάπη μεταξύ σας και ο θεός να σας χαρίσει υγεία και χαρά!
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όρκοι… και  υποσχέσεις από Τσακίρη – Σαλτούρο

Εναρμονισμένοι με το γιορτινό κλίμα και το πνεύμα των ημερών οι λόγοι που εκφωνήθηκαν την …