Κατατέθηκε στην Οικονομική επιτροπή ο προϋπολογισμός του δήμου Ξάνθης
Περιλαμβάνεται πλέον στη μαρμάρινη πλάκα των δημάρχων το όνομα του Θεόφιλου Παπαδόπουλου, αλλά και του πρώτου δημάρχου της πόλης Ταχήρ Εφένδη
«Κλείνει τους λογαριασμούς» με την ιστορία ο Μιχάλης Στυλιανίδης πριν την αποχώρησή του. Ικανοποίηση από τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης για την αναγνώριση του «ξεχασμένου» ΕΑΜίτη δημάρχου
Την είσοδο του νέου δημαρχείου της Ξάνθης κοσμεί η μαρμάρινη πλάκα με τους διατελέσαντες δημάρχους από την απελευθέρωση της πόλης το 1919 μέχρι και σήμερα. Και για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο δήμος Ξάνθης κοιτά κατάματα το παρελθόν του, αφήνοντας πίσω έριδες και πληγές του εμφυλίου, συντηρητισμούς και κοινά μυστικά.
Στην μαρμάρινη πλάκα συμπεριλαμβάνεται πλέον το όνομα του ΕΑΜίτη δημάρχου Θεόφιλου Παπαδόπουλου, που διετέλεσε δήμαρχος, αμέσως μετά τη βουλγαρική κατοχή, από το Σεπτέμβριο του 1944 έως τον Μάρτιο του 1945, αλλά και του πρώτου δημάρχου της πόλης Ταχήρ Εφένδη, που (επανα)τοποθετήθηκε στο δημαρχιακό θώκο από την κυβέρνηση Βενιζέλου, μετά την απελευθέρωση της πόλης από την πρώτη βουλγαρική κατοχή.
Ο Μιχάλης Στυλιανίδης, μακροβιότερος δήμαρχος της Ξάνθης, πρώτος δημότης για 15 συναπτά έτη, λίγο πριν παραδώσει τα ηνία της Ξάνθης, αφότου αναζήτησε ο ίδιος την «ξεχασμένη» ιστορία της πόλης, επέλεξε να αποκαταστήσει το παρελθόν, με μια πολιτική απόφαση που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα όχι μόνο γιατί ο ίδιος προέρχεται από το συντηρητικό χώρο, αλλά και γιατί ικανοποίησε ένα αίτημα που, μεταξύ άλλων, αναδείχθηκε από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης που έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο πριν από δύο περίπου χρόνια.
Την εξέλιξη καλωσόρισε η τοπική οργάνωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που σε ανακοίνωσή της ανέφερε: «εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας του τόπου μας έπειτα από την αναγνώριση του ΕΑΜίτη Δήμαρχου Θεόφιλου Παπαδόπουλου που μέχρι πρόσφατα απουσίαζε από την πλακέτα με τους Δημάρχους της πόλης μας» και συμπλήρωσε: «χαιρόμαστε ιδιαίτερα όπου το ζήτημα αναδείχθηκε και στην κοινωνία μας και οδήγησε στη συγγραφή του βιβλίου, του ιστοριοδίφη της πόλης μας κ. Θωμά Εξάρχου, με τίτλο «Θεόφιλος Παπαδόπουλος: Ο «ξεχασμένος» αιρετός Δήμαρχος Ξάνθης», σχολιάζοντας καταληκτικά: «ο απερχόμενος Δήμαρχος κ. Στυλιανίδης επέλεξε με αυτή του την κίνηση να ολοκληρώσει την πολυετή του θητεία αναγνωρίζοντας τον ΕΑΜίτη δήμαρχο και τοποθετώντας τον στη σχετική πλακέτα με τα ονόματα των Δημάρχων της πόλης μας. Αναρωτιόμαστε, όμως, γιατί έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια για να αφήσουμε πίσω κατάλοιπα άλλων εποχών, αποσιωπώντας και θάβοντας ιστορικές αλήθειες του τόπου μας».
Ελένη Διαφωνίδου