Το νέο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις έχει και τα «παραθυράκια» του
Για παλιά νομοθεσία που έχει αντικατασταθεί στην Ε.Ε. κάνει λόγο ο Α. Πλέσιας
Τέλος στην κατάτμηση έργων (τα γνωστά 45άρια) επιχειρεί νέο νομοθέτημα εισάγοντας παράλληλα αλλαγές στους διαγωνισμούς για δημόσια έργα και κρατικές προμήθειες υλικών και υπηρεσιών. Την ίδια στιγμή όμως αφήνει και παραθυράκια…
Το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις και τα «παραθυράκια» του
Σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο κανένα σχέδιο έργου και καμία σύμβαση προμήθειας ή υπηρεσιών δεν επιτρέπεται να κατατμηθεί (σ.σ. το «σπάσιμο» των παραγγελιών σε κομμάτια είναι η κλασική μέθοδος απευθείας αναθέσεων)
Προβλέπεται ωστόσο ότι οι αναθέτουσες αρχές και οι φορείς μπορούν να παρεκκλίνουν και να σπάσουν σε κομμάτια την προμήθεια, για τα μεν δημόσια έργα εφόσον είναι μικρότερα του 1 εκατ. ευρώ και για τις δε προμήθειες υπηρεσιών εφόσον η αξία τους είναι μικρότερη των 80.000 ευρώ και υπό την προϋπόθεση πως το συνολικό ποσό των συγκεκριμένων τμημάτων δεν υπερβαίνει το 20% της αξίας. Προβλέπεται επίσης πως, όταν η προμήθεια ομοειδών προϊόντων μπορεί να οδηγήσει σε ταυτόχρονη σύναψη χωριστών συμβάσεων κατά τμήματα, λαμβάνεται υπόψη η συνολική αξία. Παράλληλα στο νομοσχέδιο διατηρείται χωρίς επαρκείς δικλίδες ασφαλείας, η πρόβλεψη της σύναψης συμβάσεων «κατεπείγουσας ανάγκης» εκτός διαγωνισμών που, ενώ και με το σημερινό καθεστώς αφορά απρόβλεπτα γεγονότα (π.χ. φυσικές καταστροφές), εντούτοις αξιοποιείται για να δίνονται δουλειές με απευθείας αναθέσεις από νοσοκομεία, δήμους και άλλους φορείς.
Οι δημόσιες συμβάσεις χωρίζονται ανάλογα με τον προϋπολογισμό τους σε «συμβάσεις ήσσονος αξίας», για όσες είναι κάτω από 2.500 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ, και σε «υψηλής αξίας», για εκείνες που έχουν αξία πάνω από 134.000 ευρώ ή 207.000 ευρώ (ανάλογα με επιμέρους προϋποθέσεις) και άνω των 5,186 εκατ. ευρώ για τις δημόσιες συμβάσεις παραχώρησης δημοσίων έργων. Ειδικά για τις συμβάσεις που αναθέτουν φορείς, υψηλής αξίας είναι όσες έχουν κοστολογούνται από 414.000 και πάνω σε ό,τι αφορά προμήθειες και υπηρεσίες, και 5,186 εκατ. ευρώ για τις συμβάσεις έργων.
Για παλιά νομοθεσία που έχει αντικατασταθεί στην Ε.Ε. κάνει λόγο ο Α. Πλέσιας
Κληθείς να σχολιάσει ο γραμματέας του ΤΕΕ Παράρτημα Θράκης κ. Αργύρης Πλέσιας ανέφερε ότι πρόκειται για το παλιό μοντέλο (κοινοτική οδηγία 2004/17 και 2004/18) που εφαρμόστηκε στην ευρωπαϊκή ένωση και απέτυχε καθώς – όπως είπε δημιούργησε ολιγοπώλια εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ανταγωνιστικότητα και ότι η Ε.Ε. το έχει αναθεωρήσει από το 2011 αλλά η χώρα μας προφανώς δεν έχει πάρει …χαμπάρι: «Πρόκειται για ένα παλαιό νομοθέτημα που δεν λαμβάνει υπ’ οψιν την καινούργια νομοθεσία της Ευρώπης με την οποία ενθαρρύνεται η κατάτμηση ώστε να μπορούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να λαμβάνουν μέρος. Η νομοθεσία αυτή έχει αντικατασταθεί στην Ευρώπη από το 2011 επειδή δημιούργησε ολιγοπώλια και δεν λειτούργησε ο ανταγωνισμός και τώρα η χώρα μας κάνει επίκληση της παλαιάς αυτής της νομοθεσίας. Πρόκειται για γελοιότητα…», επισημαίνει ο κ. Πλέσιας προσθέτοντας ότι η κατάτμηση έργων ούτως ή άλλως από την νομοθεσία απαγορεύεται αλλά όταν γίνονται με μέτρο τότε είναι ένα εργαλείο για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια.
Μαριάννα Ξανθοπούλου