«Κινείται» με 14 προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μία στο Ταμείο Συνοχής κατά του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης απορριμμάτων η «Κίνηση Πολιτών Ξάνθης». Στη γενική συνέλευση των μελών της – Τετάρτη στις 7.30 στο ξενοδοχείο FILOXENIA – συζητήθηκαν δύο θέματα: Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οργανωτικά ζητήματα του σωματείου.
«Κίνηση Πολιτών Ξάνθης»
Η «Κίνηση Πολιτών Ξάνθης» έχει ιδρυθεί το 2004 και έχει γίνει σωματείο το 2006Αριθμεί εγγεγραμμένα μέλη 67 πολίτες από όλο τον νομό Ξάνθης και όλους τους χώρους, έχει έδρα την Ξάνθη και είναι μη πολιτική οργάνωση, μη κερδοσκοπική (στηρίζεται σε ενίσχυση των μελών της ). Ασχολείται με μια ευρεία γκάμα θεμάτων όπως ομιλία με θέμα με ειδικούς για την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων αλλά και ημερίδες με θέματα υγείας και γενικότερου ενδιαφέροντος. Η τρέχουσα δράση της αφορά στον Περιφερειακός Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, για τον οποίο όπως δηλώνει ο πρόεδρός της κ.Δημήτριος Μπένης έχει διαφωνία επί της ουσίας: «Διαφωνούμε με τον περιφερειακό σχεδιασμό γιατί έγινε χωρίς κοινωνική συνοχή, χωρίς να υπάρξει σοβαρή και ουσιαστική μελέτη. Η μελέτη είναι πολύ πρόχειρη με σκοπό μόνο να διαχειριστεί η περιφέρεια τα κονδύλια της Ε.Ε. Εμείς πιστεύουμε ότι ο κάθε νομός πρέπει να διαχειριστεί τα σκουπίδια του. Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός χωρίς να έχει εξασφαλίσει τι μονάδα θα υπάρχει αποφασίζει να φέρει σκουπίδια στην Ξάνθη. Το τι θα κάνουμε εμείς με τα σκουπίδια εάν θα κάνουμε καύση ή πυρόλυση δεν έχει διευκρινιστεί. Είναι άλλο να συζητάμε για το τι είναι καλό να γίνει και άλλο να αντιδράμε σ’ αυτό που πάει να γίνει. Δεν μας ρώτησε κανένας…
Η περιφέρεια προχωράει σ’ αυτό χωρίς να υπολογίζει κανένα. Είμαστε οι μόνοι που αντιδρούμε στα σχέδια της. Είναι μεγάλα τα συμφέροντα, πολλά τα λεφτά… Έχουμε ήδη προσβάλει τη χρηματοδότηση της περιφέρειας με 14 προσφυγές στο συμβούλιο Επικρατείας και μια προσφυγή στο Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε.»
Τι μας έδωσε ο Θεός – Τι θέλει να μας δώσει η Περιφέρεια…
Εμπεριστατωμένη η ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε από τον κ. Μπένη με τη βοήθεια οπτικού υλικού, προς τα μέλη του σωματείου που παρευρίσκονταν στην συνέλευση. Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στην εποχή του ΦΥΣΙΣ Α.Ε. όταν ο αείμνηστος Αμοιρίδης έκλεισε συμφωνία με τους Γερμανούς για τη διαχείριση των απορριμμάτων μόνο του νομού, κατέδειξε με στοιχεία πως κρίθηκε μη βιώσιμο το σχέδιο οπότε και ζητήθηκε η εμπλοκή της περιφέρειας με το Σχεδιασμό (1998 επί περιφερειάρχη Άρη Παπαδόπουλου) που περιελάμβανε Διαχείριση σε περιφερειακό επίπεδο. Επίσης γνωστοποίησε πρακτικό του πρώτου περιφερειακού συμβουλίου με ημερομηνία 26/7/2002 το οποίο αποκάλεσε συμβούλιο «δια περιφοράς και τηλεφωνικό» στο οποίο υπερψηφίστηκε με 13 ψήφους το τότε σχέδιο με κέντρο υποδοχής απορριμμάτων την Ξάνθη με μόνους μειοψηφήσαντες τον νομάρχη κ. Παυλίδη και τον τότε πρόεδρο του Ε.Κ.Ξ. κ. Ανέστη Καλλιγά.
Η χρηματοδότηση της Ε.Ε. και οι «μαύρες τρύπες» του Σχεδίου της περιφέρειας
Ο κ. Μπένης γνωστοποίησε το έγγραφο της απόφασης της Ε.Ε. με ημερομηνία 22 – 12 – 2004 για χρηματοδότηση του περιφερειακού Σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν είναι επιταγή της Ε.Ε. όπως λέγεται από την Περιφέρεια και προϋπόθεση χρηματοδότησης η περιφερειακή διαχείριση παρά μόνο η διαχείριση … Επίσης κάτι πολύ σημαντικό: Με απόφαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων χρηματοδοτούνται 14 Σταθμοί Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) και ένας ΧΥΤΥ, ενώ στην πρόσφατη αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχειρίσεις αφήνεται εύσχημα μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα για δήθεν 4 – 5 σε διάφορους νομούς, αποκρύπτεται όμως το γεγονός ότι η χρηματοδότηση αφορά 1 ΧΥΤΥ.
Και ενώ η Περιφέρεια δηλώνει ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη που θα είναι ο ΧΥΤΥ ότι θα γίνει διαβούλευση για το θέμα και θα αποφασιστεί με κοινωνική συναίνεση αφ’ ενός τίποτε τέτοιο δεν γίνεται, τουναντίον αρχίζουν οι δημοπρατήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις και το επιβεβαιώνει έγγραφο της Περιφέρειας (το παρουσίασε ο κ. Μπένης), στην Ευρωπαϊκή επιτροπή που δια των αποκλεισμών κάποιων περιοχών (Δέλτα Έβρου , περιοχές Κομοτηνής, Δυτικά του Νέστου – Καβάλα – κ.λ.π.) για δημιουργία ΧΥΤΥ, λόγω μεγάλης περιβαλλοντικής αξίας, αφήνει έξω την περιοχή Ανατολικά του Νέστου την περιοχή της Γαλάνης, «φωτογραφίζοντας» εμμέσως πλην σαφώς πού θα δημιουργηθεί ο ΧΥΤΥ.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τον κ. Μπένη το Σχέδιο θα είναι βιώσιμο μόνο αν οι πολίτες πληρώνουν 21,2 ευρώ τον τόνο ενώ οι θέσεις εργασίας που προβλέπονται για όλη την Περιφέρεια είναι μόνο 21!
Αυτό που επίσης αναδείχτηκε είναι ότι το Σχέδιο είναι πολύ πρόχειρο καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποιος τρόπος επεξεργασίας θα εφαρμοστεί και όπως επεσήμανε ο κ. Μπένης: «Το πρόγραμμα που υπήρχε… έχει πάει περίπατο από το Δήμο. Τα γερμανικά συμφέροντα έχουν αποχωρήσει και μιλάμε για ιταλικά συμφέροντα. Συνεπώς προσανατολιζόμαστε για καύση στην οποία δεν υπάρχει κέρδος παρά μόνο για τον επενδυτή». Αν αυτό υφίσταται τότε ακυρώνονται και τα ανταποδοτικά από το κομπόστ και την τηλεθέρμανση.
Εν κατακλείδι: Απλά θα μας μείνουν τα σκουπίδια…
Μαριάννα Ξανθοπούλου