Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

0

Περί οδησήμανσης πάλι
Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτική αρχή.
Κι αυτό ως θέμα απλό, μικρό στο κόστος αλλά μεγάλο σε προσφορά.
Για την ανάγκη, μεγάλη, να γίνει επιτέλους μια πραγματική οδοσήμανση με τα ονόματα των οδών της πόλης μας. Όχι ότι δεν υπάρχουν πινακίδες. Υπάρχουν όμως πολλοί δρόμοι απ’ όπου απουσιάζουν στην αρχή και το τέλος οι πινακίδες με το όνομα της οδού.
Αυτή λοιπόν η έλλειψη, να ταυτοποιηθεί με επιμέλεια και στη συνέχεια συνεργείο του δήμου να τοποθετήσει τις πινακίδες.
Πρόκειται για μια παρέμβαση στη λειτουργικότητα της πόλης και ένδειξη σεβασμού προς ντόπιους και επισκέπτες που ψάχνουν να εντοπίσουν μια οδό.
Ελπίζω να μην επανέλθω σ’ αυτό το θέμα εκ νέου.
Γ.Δ.


Διαβάσεις πεζών
Δεν είναι τόσο απλό όσο το φαντάζονται κάποιοι. Έχει να κάνει με την ζωή ή τον σοβαρό τραυματισμό από παράσυρση αυτοκινήτου. Ο λόγος για τις γνωστές διαβάσεις πεζών στο κέντρο της πόλης και όπου αλλού τέλος πάντων υπάρχουν.
Ήδη η αυξημένη κυκλοφορία αυτοκινήτων, μειώνει τις διαγραμμίσεις ως προς την εμφανή τους κατάσταση. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η συχνή συντήρησή τους με νέο βάψιμο, ακριβώς για να γίνονται ορατές από τους οδηγούς.
Πάντως για κάποιους απολίτιστους οδηγούς, είτε φαίνονται καθαρά ή λιγότερο οι διαγραμμίσεις, γι’ αυτούς δεν έχει σημασία. Αγνοούν τους πεζούς, κάποιοι και επιδεικτικά μάλιστα, χαμογελώντας κιόλας. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί την υποχρέωση του δήμου να βάφει τις διαβάσεις πεζών.
Γ.Δ.


Να φύγει, εμποδίζει


Το περίπτερο επί της οδού 28ης Οκτωβρίου, απέναντι από το ξενοδοχείο «Ξανθίππειο» είναι εδώ και καιρό κλειστό. Κατά καιρούς άνοιξε και λειτούργησε για λίγο χρονικό διάστημα, με τελικό αποτέλεσμα και πάλι το κλείσιμο.
Σήμερα λοιπόν το εν λόγω περίπτερο πρέπει άμεσα να απομακρυνθεί από τον δήμο. Ήδη στο σημείο που βρίσκεται, πάνω στο πεζοδρόμιο, εμποδίζει τους πεζούς, υποχρεώνοντάς τους να κατέβουν στο δρόμο.
Επειδή επιχειρηματικά δεν αποδίδει το περίπτερο, επειδή εμποδίζει, ευκαιρία είναι ν’ απομακρυνθεί για να ανοίξει ο χώρος. Η φωτογραφία ενδεικτική, μιλάει από μόνη της.
Γ.Δ.


Αν είναι δυνατόν!
Είναι απίστευτο τι τρόπους μεταχειρίζονται κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί στην προσέγγιση ψηφοφόρων για τις ευρωεκλογές. Για παράδειγμα ποιος θα περίμενε από αρχηγό αριστερού κόμματος να μιλά για θαύματα (!) κατά την …βάπτισή του και να υιοθετεί το σύνθημα «Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια» που ως γνωστό έχει ταυτιστεί με άλλες εποχές και άλλους πολιτικούς χώρους. Τάδε έφη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης μοιράζοντας…εγκεφαλικά στους αριστερούς εγκεφάλους! Η πρόθεση προφανής , να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους της Ελληνική Λύσης, της Νίκης και των λοιπών που σκέφτονται μ’ αυτό τον τρόπο. Κι όλα αυτά ο Αμερικανοτραφής και πετυχημένος τεχνοκράτης επιχειρηματίας Στέφανος Κασσελάκης!
Μ.Ξ.


Υπνηλία οδηγώντας; Στοπ!
Αυτή κι αν είναι είδηση για τους οδηγούς. Διαβάστε την και ετοιμαστείτε.
Από τον ερχόμενο Ιούλιο θα είναι υποχρεωτικό στα καινούρια αυτοκίνητα το σύστημα εντοπισμού υπνηλίας του οδηγού. Πρόκειται για ένα σημαντικό σύστημα υποβοήθησης οδηγού, το οποίο μέσω υπέρυθρων ακτινών θα διαβάζει την κόρη του οδηγού και θα διακρίνει αν αυτός έχει τάσεις υπνηλίας ή είναι αφηρημένος.
Καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να μειώσει τον αριθμό των θανάτων στους δρόμους της έως το 2050, έχει θεσπίσει ένα σύνολο κανονισμών και τεχνολογιών, που θα βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου. Ο λεγόμενος GSR ή Γενικοί Κανονισμοί Ασφάλειας, είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στην αυτοκίνηση και έχει να κάνει με όλες εκείνες τις τεχνολογίες που έχουν ως στόχο την μείωση των ατυχημάτων σε περίπτωση λάθους του οδηγού.
Ήδη από τον Ιούλιο του 2022 είναι υποχρεωτική στα αυτοκίνητα η έξυπνη ειδοποίηση ταχύτητας ISA, η οποία προειδοποιεί ακουστικά και οπτικά τους οδηγούς, όταν υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας.
Στην προσπάθεια της ΕΕ να επιτύχει μια ομοιόμορφη προσέγγιση, όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να εγκαταστήσουν μια κάμερα υπερύθρων που σαρώνει την κίνηση των ματιών και του κεφαλιού του οδηγού για απώλεια προσοχής, ακολουθούμενη από μια προειδοποίηση. Αυτή η μορφή ενεργού συστήματος θα είναι υποχρεωτική, ενώ οι λιγότερο δαπανηρές λύσεις δεν θα ισχύουν.
Γ.Δ.


Αναμνήσεις
Το Δημοσιογραφικό Συνέδριο για τον γράφοντα αποτελεί μια σειρά χρόνων με όμορφες αναμνήσεις. Κατ’ αρχάς από την έναρξή του η συμμετοχή ήταν πάντα δεδομένη.
Μάλιστα συχνά,  όπως και ο αγαπητός συνάδελφος Γιάννης Λασκαράκης από την Αλεξανδρούπολη, συμμετείχαμε και ως εισηγητές διαφόρων θεμάτων.
Παράλληλα, η στήριξη προς τον θεσμό ήταν δεδομένη με την συμμετοχή σ’ αυτό συναδέλφων από Κρήτη προέδρων, του ΣΗΠΕ και εν γένει ανθρώπων του χώρου, πανεπιστημιακών, πολιτικών κλπ.
Έτσι, με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκα την δήλωση του περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη για νέα επανεκκίνηση του θεσμού τον Σεπτέμβριο, εμπλουτισμένο μάλιστα και με τη συμμετοχή Βαλκάνιων δημοσιογράφων.
Γ.Δ.


Αλλαγές στο τεχνικό πρόγραμμα
Σε τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος προέβη η νέα δημοτική αρχή. Σίγουρα είναι απόλυτα θεμιτό μιας και το τεχνικό πρόγραμμα ψηφίστηκε από την προηγούμενη και το πρόγραμμα ουσιαστικά είναι ένα προσχέδιο που συνδέεται άμεσα και με το Σχέδιο βιώσιμης Ανάπτυξης που ως γνωστόν η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε θέσει σε προτεραιότητα άλλο πεδίο παρέμβασης απ’ αυτό που προτίθεται να θέσει η νέα δημοτική αρχή. Κυρίως η τροποποίηση αφορά διάφορες νέες μελέτες για τακτοποίηση και αδειοδοτήσεις σχολικών μονάδων και παιδικών σταθμών. Διευθετήσεις γενικά αλλά αυτό που δεν αναφέρεται πουθενά είναι το ανοιχτό κολυμβητήριο επί της Πετρελαιοαποθηκών που είχε τάξει η προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά ούτε και στην ανάπλαση της περιοχής 12 Αποστόλων.
Περισσότερα ες αύριον…
Μ.Ξ.


Ενώπιόν μας
Κανένα παράπονο. Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές είναι πλέον όλοι ενώπιόν μας.
Εκτίθενται για να τους δούμε, να τους γνωρίσουμε, να τους ζυγίσουμε, να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για το ειδικό βάρος του καθένα.
Εύκολο; Κάθε άλλο. Οι υποψήφιοι πολλοί. Άρα, θα παρασυρθούμε, δυστυχώς, από την αναγνωσιμότητα. Κι αυτοί είναι οι γνωστοί τηλεοπτικοί αστέρες, που εξάλλου γι’αυτό εκτίθενται ως υποψήφιοι.
Τους επαΐοντες, ελάχιστοι τους αναγνωρίζουν. Όμως αυτοί γνωρίζουν, έχουν ικανότητες και μπορούν να προσφέρουν στη χώρα με τις ικανότητές τους. Υπάρχουν αυτοί, οφείλουμε να τους βρούμε, να τους ψηφίσουμε διότι μπορούν, διότι έχουν γνώσεις, είναι κατάλληλοι για την θέση του ευρωβουλευτή.
Γ.Δ.


Μια έκθεση με μέλλον
Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, από την Παρασκευή 12 έως και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε στην Κοινότητα Φαναρίου, του Δήμου Κομοτηνής, της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, η 1η έκθεση North Aegean Show, με εξαιρετικά υψηλή επισκεψιμότητα όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αν και έχει μεγάλο μήκος παραλιακού μετώπου, με αρκετούς όμορφους παραθαλάσσιους οικισμούς, τουριστικά θέρετρα, δύο εξίσου όμορφα και ιστορικά νησιά, την Θάσο και την Σαμοθράκη, τρία μεγάλα λιμάνια, δύο στην Καβάλα (απόστολος Παύλος, Φίλιππος Β) κι ένα στην Αλεξανδρούπολη, πορθμεία, καθώς και πολλά μεγαλύτερα και μικρότερα αγκυροβόλια και καταφύγια σκαφών, εντούτοις στερείται βασικών υποδομών για τα τουριστικά σκάφη. Έτσι, είναι αποκομμένη και απομονωμένη από τον τουρισμό αυτού του είδους. Συγχρόνως, το παραλιακό μέτωπο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης, είναι το «παράθυρο» της βαλκανικής ενδοχώρας βόρειο Αιγαίο. Και αυτό το πλεονέκτημα, η διοίκηση της Περιφέρειας αλλά και οι δήμοι που έχουν παραλιακό μέτωπο, πρέπει να το αξιοποιήσουν.
Η πραγματοποίηση της έκθεσης στο Φανάρι είναι ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Μέσω της έκθεσης, επομένως, θα έρθουν σε επαφή με την περιοχή οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό με σκάφη αναψυχής και την ιστιοπλοΐα ανοιχτής θάλασσας. Θα ανακαλύψουν τις ομορφιές και τις δυνατότητες ανάπτυξης που έχει η Περιφέρεια ΑΜΘ και στο συγκεκριμένο είδος τουρισμού.
Γ.Δ.


Το Δημοσιογραφικό Συνέδριο
Ναι, το περίφημο Δημοσιογραφικό Συνέδριο, μετά από αρκετά χρόνια, θα διοργανωθεί εκ νέου. Διαβάστε την ευχάριστη είδηση.
Την πρόθεση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, δια του Χριστόδουλου Τοψίδη, να διοργανώσει φέτος το 18ο Δημοσιογραφικό Συνέδριο στη Σαμοθράκη ανακοίνωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Ευάγγελος Πουλιλιός.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το μήνα Σεπτέμβριο αφού ολοκληρωθεί η θερινή σεζόν για το νησί, ενώ μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί και στη συμμετοχή ξένων δημοσιογράφων, ιδίως Βαλκάνιων (Βουλγάρων, Ρουμάνων, Τούρκων), από χώρες που επισκέπτονται το νησί, όπως είπε, ώστε να γίνουν πρεσβευτές στις χώρες τους της ομορφιάς του νησιού.
Τις λεπτομέρειες και την προετοιμασία του συνεδρίου αναλαμβάνουν οι Ενώσεις Συντακτών, όπως τόνισε, ενώ η Περιφέρεια είναι αυτή που θα χρηματοδοτήσει την διοργάνωση.
Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2022 διοργανώθηκε μετά από απουσία 14 χρόνων το 17ο Συνέδριο, με αντικείμενο τα δύο κορυφαία ζητήματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή ατζέντα σε σχέση με την ενημέρωση: την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την ελευθερία του Τύπου.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Πολύ σημαντικό διεθνές συνέδριο στα Άβδηρα τον Οκτώβριο Ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον …