Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Πολιτικός… επί των Σχεδίων «καύσωνας»!

Πολιτικός… επί των Σχεδίων «καύσωνας»!

0

Εν μέσω θερινής ραστώνης, τρία σημαντικά θέματα «πέρασαν» από το Νομαρχιακό συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε εν πλήρη απαρτία τη Δευτέρα 23 Ιουλίου το απόγευμα. Πρόκειται για το Χωροταξικό της Βιομηχανίας , του Τουρισμού, και της αειφόρου ανάπτυξη με Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας.
Σχέδια και Στόχοι
Αναφορικά με το Σχέδιο για τη Βιομηχανία επιχειρείται σε εθνική κλίμακα ενίσχυση της συγκέντρωση βιομηχανικών μονάδων σε οργανωμένους υποδοχείς, με κεντρική στόχευση την αποκέντρωση της βιομηχανίας και παράλληλη προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής προστασίας καθώς περιλαμβάνει του ς πόλους και τους άξονες που θα στηριχθεί η βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας. Με το Σχέδιο ΚΥΑ που αφορά την Αειφόρο Ανάπτυξη για τις Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας επιχειρείται η διαμόρφωση πολιτικών χωροθέτησης έργων ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) ανά κατηγορία δραστηριότητας και χώρου, η καθιέρωση κανόνων και κριτηρίων χωροθέτησης που θα επιτρέπουν τη δημιουργία βιώσιμων εγκαταστάσεων ΑΠΕ με παράλληλη αρμονική ένταξή τους στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Επιδιώκεται έτσι να παρασχεθεί ένα σαφές πλαίσιο στις αδειοδοτούσες αρχές και τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις ώστε να προσανατολιστούν σε καταρχήν κατάλληλες από χωροταξικής άποψης περιοχές εγκατάστασης και να περιορίσουν έτσι τις αβεβαιότητες και τις συγκρούσεις χρήσεων γης που συχνά αναφύονται επί του πεδίου.
Το δε Ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό παρέχει κατευθύνσεις, θέτει κανόνες και κριτήρια για τη χωρική διάρθρωση, οργάνωση και ανάπτυξη του τουρισμού στον ελληνικό χώρο και των αναγκαίων υποδομών καθώς και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος η εξασφάλιση της προστασίας και τη βιωσιμότητας των πόρων, η ενίσχυση των πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης καθώς και η διαμόρφωση ενός σαφέστερου πλαισίου κατευθύνσεων προς τον υποκείμενο σχεδιασμό τις αδειοδοτούσες αρχές και τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.
Πολιτικές επί των Σχεδίων κόντρες…
Επί της ουσίας η συζήτηση στο Νομαρχιακό συμβούλιο κινήθηκε σε δύο άξονες αλληλένδετους και…αλληλοσυγκρουόμενους! Του πολιτικού, που εκφράστηκε με αντεγκλήσεις μεταξύ του Νομάρχη κ. Παυλίδη και του επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Καραλίδη με εκατέρωθεν αιχμηρές επισημάνσεις, αλλά και του ουσιαστικού που αφορά στη σύγκλιση σε προτάσεις που αφορούν στην ανάπτυξη του τόπου. Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Φωτιάδης απλά αποστασιοποιήθηκε θέτοντας τα θέματα επί άλλης βάσης με …έντονο κόκκινο χρώμα! Θεατές οι υπόλοιποι νομαρχιακοί σύμβουλοι… λες και πιάστηκαν αδιάβαστοι περιορίστηκαν μόνο σε ερωτήσεις οι μεν της αντιπολίτευσης (Μαραγκού – Τσούλου – Δουλγκέρ) και …επιβολής της τάξης (Μωραΐτης)!
Ειδικότερα το πεδίο σύγκρουσης Παυλίδη – Καραλίδη αφορούσε κυρίως επί της διαδικασίας και του χρόνου διαβούλευσης και κατάθεσης προτάσεων. Ο κ. Καραλίδης εγκάλεσε τον κ. Παυλίδη για αδράνεια και για συμπεριφορά «…μωρής Παρθένου», καθώς στην εκπνοή του χρόνου διαβούλευσης τρέχει να προλάβει φέρνοντας εσπευσμένα τα θέματα, χωρίς να προκαλέσει σύσκεψη φορέων και αφού έχει προηγηθεί το περιφερειακό συμβούλιο όπου οι άλλοι νομοί κατέθεσαν προτάσεις. Ο κ. Παυλίδης ανταπάντησε ότι η μωρία είναι… άλλων χαρακτηριστικά και τον εγκάλεσε για μικροπολιτική εκμετάλλευση και λαϊκισμό, με στόχο τον εντυπωσιακό και για κάλυψη του ελλείμματος θέσεων και προτάσεων και ότι δεν έληξε καμιά προθεσμία ενώ αναφερόμενος στο περιφερειακό συμβούλιο σημείωσε ότι εκεί συζητήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι σε προγράμματα που αφορούν την ανάπτυξη (Μακεδονία – Θράκη, Ανταγωνιστικότητα) και τα Σχέδια σε σχέση με του περιβαλλοντικούς όρους, παρόλα αυτά ο ίδιος κατέθεσε τις προτάσεις του νομού. Στο σημείο αυτό ο κ. Καραλίδης εξανέστη ισχυριζόμενος ότι οι προτάσεις αυτές δεν είναι αποτέλεσμα κοινωνικής συναίνεσης καθώς δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους φορείς, όπως ο ίδιος είχε προτείνει και όπως τα Σχέδια προαπαιτούν και ότι αυτή η πρακτική είναι συνήθης και ενδεικτική της λειτουργίας του νομάρχη Ξάνθης.
Προτάσεις – διαφοροποιήσεις του νομού Ξάνθης επί των Σχεδίων
Επί της ουσίας όμως ο κ. Καραλίδης ψήφισε τις προτάσεις – παρατηρήσεις του νομάρχη Ξάνθης που αφορούν τα Σχέδια εκφράζοντας παράλληλα την επιφύλαξή του εξαιτίας ακριβώς των όσων προηγήθηκαν, ενώ ο κ. Φωτιάδης ψήφισε κατά των προτάσεων.
Και ιδού συνοπτικά οι προτάσεις που θ’ αποτελούν και το διεκδικητικό πλαίσιο του νομού:

Χωροταξικό για τη βιομηχανία
1) Να ληφθεί ειδική μέριμνα για τα εξαιρετικά μεγάλα επενδυτικά σχέδια βιομηχανικών εγκαταστάσεων, ώστε όταν δεν χωρούν στις ΒΙΠΕ, να δίδονται κατ’ εξαίρεση διέξοδοι εγκαταστάσεων τους.
2)Να υπάρξουν ειδικές μεταβατικές ρυθμίσεις για τις υφιστάμενες βιομηχανίες, ώστε να μην έχουν προβλήματα συνέχισης – νομιμοποίησης της λειτουργίας τους και των πιθανών επεκτάσεων τους.
3) Να θεωρηθούν οι εκατέρωθεν των επαρχιακών οδών εκτάσεις όπου υπάρχει μαζική εγκατάσταση βιομηχανιών – βιοτεχνών, σε ανάλογο βάθος ως ζώνη μη υψηλής παραγωγικότητας.
4.Να θεσμοθετηθεί ο αποφασιστικός ρόλος των τοπικών κοινωνιών και να ζητείται για κάθε διαδικασία χωροθέτησης και αδειοδότησης η σύμφωνη γνώμη των ΟΤΑ.
5)Να λαμβάνεται μέριμνα στο συνολικό σχεδιασμό ανάπτυξης της βιομηχανίας η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για το ντόπιο δυναμικό.
6)Να επιτραπεί η εγκατάσταση βιομηχανιών και οι αναγκαίες επεκτάσεις των υφιστάμενων σε περιοχές Natura με εξαίρεση τη ζώνη Α.
Οι πολεοδομικοί όροι για τους οργανωμένους υποδοχείς να μην είναι δεσμευτικοί για τους υφιστάμενους χώρους υποδοχής
7)Να προβλεφτεί Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου και στο Νομό Ξάνθης πλησίον της πύλης του κάθετου άξονα ή του Λιμένα Λάγος
8)Να συμπεριληφθεί ο Ν. Ξάνθης και στους κλάδους μεταποίησης αγροτικών προϊόντων , πλαστικών και αλουμινίου.
9)Να συμπεριληφθεί η δρομολογείσα Διασυνοριακή σύνδεση και στον Ν. Ξάνθης (δεδομένης της κατασκευής του κάθετου άξονα Ξάνθης – Φιλιππούπολης
10) Το S που ξεκινάει από την Πάτρα και καταλήγει στην Καβάλα να καταλήγει στην Αλεξανδρούπολη, διασχίζοντας όλη τη Θράκη
Σημειώνεται ότι ενδιαφέρουσες προτάσεις κατέθεσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ξάνθης κ. Βασίλης Σκαρλάτος, μερικές δε απ’ αυτές που αφορούν τη Γεωθερμία ενσωματώθηκαν στη συνολική πρόταση του νομού.

Χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
1)Προσθήκη 5 νέων κατηγοριών ζωνών αποκλεισμού αιολικώ&

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσλήψεις στο Νοσοκομείο και Δήμο Ξάνθης

Στις αρχές του 2007 εκτιμάται πως θα πάρουν ΦΕΚ 33 διαγωνισμοί που αφορούν την πρόσληψη 11…