Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγωνιούν για την πυροπροστασία κάτοικοι της Χρύσας και της Παλιάς Πόλης

Αγωνιούν για την πυροπροστασία κάτοικοι της Χρύσας και της Παλιάς Πόλης

0

Σε συνεδρίαση παρευρέθηκαν οι κάτοικοι η οποία όμως δεν είχε απαρτία από τοπικούς συμβούλους


«Η εφαρμογή της νέας ΚΥΑ για την πυροπροστασία εκτός από το υπέρογκο κόστος για τους ιδιοκτήτες θα υποβαθμίσει αισθητικά την Παλιά Πόλη», τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Ξάνθης


Πλήθος κατοίκων από την Χρύσα και την Παλιά Πόλη παρευρέθηκε στην τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Ξάνθης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης την Τετάρτη 3 Απριλίου με σκοπό την διαβούλευση με τους κατοίκους του οικισμού της Χρύσας Ξάνθης και με το Δ.Σ. του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Ξάνθης.

Παρά το ότι επρόκειτο για μία τακτική συνεδρίαση, το σώμα δεν παρουσίασε απαρτία αφού χρειάζονταν δέκα μέλη ενώ παρουσιάστηκαν μόνο εννιά από τους συνολικά δεκαπέντε τοπικούς συμβούλους. Το γεγονός αυτό εξ’ αρχής δημιούργησε εκνευρισμό στους κατοίκους καθώς οι ίδιοι έδωσαν «βροντερό» παρών σε αντίθεση με την πλειοψηφία των τοπικών συμβούλων που έκρινε ότι η παρουσία τους δεν ήταν αναγκαία.

Κατόπιν τούτου, η τακτική συνεδρίαση τυπικά δεν έγινε ποτέ και δεν κρατήθηκαν πρακτικά ενώ παράλληλα ανανεώθηκε η ημερομηνία της τακτικής συνεδρίασης για την Τετάρτη 10 Απριλίου. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τους κατοίκους που παρευρέθηκαν να συζητήσουν με τους παρόντες τοπικούς συμβούλους αλλά και τους μοναδικούς εκπροσώπους της Δημοτική Αρχής, τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Τσάπαλη και αντιδήμαρχο Πολιτισμού Μιχάλη Τσέπελη, τα προβλήματα τα οποία εξ’ αρχής κλήθηκαν να συζητήσουν.



Κάτοικοι Χρύσας: «Διαχρονικά ο Δήμος Ξάνθης μας συμπεριφέρεται λες και δεν είμαστε κομμάτι του Δήμου»

Οι κάτοικοι της Χρύσας αποτέλεσαν τους πρώτους ομιλητές οι οποίοι παρέθεσαν τους προβληματισμούς τους όσον αφορά στα ζητήματα που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με πιο ουσιαστικά την πυροπροστασία και την καθαριότητα.

«Το ζήτημα που θέλουμε να θέσουμε με μεγάλη σαφήνεια είναι ότι ο σχεδιασμός της πυροπροστασίας του Δήμου Ξάνθης στα χαρτιά φαίνεται πολύ καλός αλλά στην πράξη έχει πολλά προβλήματα. Αυτό που προτείνουμε είναι η ενίσχυση της πυροπροστασίας περιμετρικά του οικισμού, ακόμα και με την συνδρομή του Στρατού, κάνοντας ζώνες πυροπροστασίας αλλά και μέσα στον οικισμό. Η πολεοδομική διάταξη της Χρύσας έχει δυσκολίες όσον αφορά στην πυρόσβεση. Προτείνω ότι πρέπει να ενισχυθούμε έχοντας κρουνούς σε περίπτωση πυρκαγιάς με δεδομένο ότι δεν έχουμε ακόμη τα μικρά πυροσβεστικά οχήματα ώστε να συνδράμουν», ανέφερε η πρώτη ομιλήτρια από την Χρύσα και εν συνεχεία τόνισε ότι «ο Δήμος Ξάνθης οφείλει να συνδράμει στους καθαρισμούς. Ειδικά σε αυτό το κομμάτι ο Δήμος είναι πολύ πίσω αν λάβει κανείς υπόψη του ότι είμαστε από τους περισσότερο δασωμένους Δήμους στη χώρα. Δεν είναι δυνατόν να σπαταλούνται χρήματα σε “άρτον και θεάματα” ενώ παράλληλα δεν φροντίζεται η ασφάλεια της πόλης».

Ο δεύτερος ομιλητής υπογράμμισε ότι «συνέχεια μας αναφέρουν ως χωριό αλλά δεν είμαστε χωριό, είμαστε Δήμος Ξάνθης. Να μας ξεχωρίσουν λοιπόν οι υπηρεσίες καθώς αν είμαστε κοινότητα να μας δώσουν τα κονδύλια ώστε να τα διαχειριστούμε μόνοι μας. Αν όμως είμαστε στον Δήμο Ξάνθης θα ήθελα να τους ρωτήσω: Μήπως εμείς πληρώνουμε δημοτικά τέλη λιγότερα από τους υπόλοιπους; Η απάντηση είναι όχι. Απλά δεν απολαμβάνουμε τα ίδια με τους άλλους».

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Χρύσα έχει κάδους απορριμμάτων που δεν έχουν καθαριστεί ποτέ, χωρίς καπάκια και με τρύπες. «Πότε απολυμάνθηκε τελευταία φορά κάποιος κάδος στην Χρύσα;», αναρωτήθηκε ο δεύτερος ομιλητής. Όπως τόνισε, η εικόνα της Χρύσας είναι απαράδεκτη για τμήμα πόλεως το 2024.

Ο τρίτος ομιλητής στάθηκε στο πρόβλημα που υπάρχει στην οδό Βιστώνος καθώς ο δρόμος είναι πολύς στενός που ακόμα και το απορριμματοφόρο δεν χωράει. «Αν πιάσει μία φωτιά ξέρετε τι θα γίνει εκεί;» ενώ με αγανάκτηση σχολίασε ότι «είναι δυνατόν να ορίζεται δημοτικό συμβούλιο, ο κόσμος να έρχεται εδώ και να μην εμφανίζονται οι εκπρόσωποι του Δήμου; Έτσι θα λειτουργήσει η νέα Δημοτική Αρχή;»



Η νέα ΚΥΑ για την πυροπροστασία εκτός από το υπέρογκο κόστος για τους ιδιοκτήτες θα υποβαθμίσει αισθητικά την Παλιά Πόλη

Παίρνοντας τον λόγο η πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Ξάνθης, κ. Μαυρουδή ανέφερε την πυρασφάλεια ως το πρώτο στην λίστα των θεμάτων. Πιο συγκεκριμένα σχολίασε τη νέα ΚΥΑ για την πυροπροστασία η οποία υποχρεώνει τους κατοίκους που βρίσκονται εντός της ακτίνας 300 μέτρων από δασική έκταση να κάνουν ιδιωτικά μία μελέτη ώστε να τους προταθούν αλλαγές όπως π.χ. αλουμινένια κουφώματα αντί ξύλινων. «Όπως καταλαβαίνουν όλοι εκτός από το υπέρογκο κόστος για τους ιδιοκτήτες θα υποβαθμίσει αισθητικά την Παλιά Πόλη», όπως υπογράμμισε.

Ο καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Κουρτίδης συμπλήρωσε ότι «νομίζω ότι θα έπρεπε να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης πυρκαγιάς από τον Δήμο Ξάνθης σε συνεργασία με την Δασική Υπηρεσία και την Πυροσβεστική ούτως ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς αλλά ακόμα και να εκδηλωθεί πυρκαγιά, το σβήσιμό της να αποτελεί το ζητούμενο» ενώ υπογράμμισε ότι φέτος κόπηκαν κάποια δέντρα πλησίον της εκκλησιαστικής σχολής αλλά στην σύμβαση δεν απομακρύνθηκαν τα κλαδιά εντός του δάσους, τα οποία αποτελούν το ιδανικό προσάναμμα.

Ένας κάτοικος πήρε τον λόγο και σχολίασε την επικείμενη τοποθέτηση πτυσσόμενων μπαρών η οποία , όπως επεσήμανε, θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην διέλευση ενώ το καλύτερο μέτρο θα ήταν η αποτελεσματικότερη αστυνόμευση και η επίδοση προστίμων σε αυτούς που παρκάρουν παράνομα μέσα στον παραδοσιακό οικισμό.

Υπάρχουν κτήρια στην Παλιά Πόλη που καταρρέουν

«Είναι γνωστό ότι σε πάρα πολλά σημεία της Παλιάς Πόλης υπάρχουν εγκαταλειμμένα σπίτια. Αυτό το συνδέουμε άμεσα με το αίτημα μας να υπάρχει μεγαλύτερη ελαστικότητα όσον αφορά στην ανακαίνιση του εσωτερικού των σπιτιών γιατί το να φτιάξει κάποιος ένα σπίτι από την αρχή με τις προδιαγραφές που τίθενται είναι οικονομικά απαγορευτικό και γεγονός που οδήγησε πολλούς ιδιοκτήτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με αποτέλεσμα αυτά σήμερα να είναι έτοιμα να καταρρεύσουν», είπε εν συνεχεία η κ. Μαυρουδή.

Συγκεκριμένα η κ. Μαυρουδή ανέφερε ότι ένα κτήριο στην οδό Ορφέως και Σηλυβρίας είναι έτοιμο να πέσει «και φοβόμαστε ότι θα έχουμε θύματα» ενώ υπάρχουν και άλλα τέτοια κτήρια.

Επιπρόσθετα, η πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων της Παλιάς Ξάνθης ανέφερε ως προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι την οχλαγωγία που προξενείται από τους πελάτες των καταστημάτων εστίασης, την καθαριότητα καθώς, όπως ανέφερε, δεν υπάρχει μπλε κάδος από την πλατεία Μητροπόλεως και πάνω διότι δεν διατίθεται μικρό απορριμματοφόρο για την συλλογή των ανακυκλώσιμων. Τέλος, τόνισε την ανάγκη να βρεθούν προγράμματα και κονδύλια ώστε να βοηθήσουν τους κατοίκους της Παλιάς Ξάνθης να επισκευάσουν τα σπίτια τους καθώς με αυτόν τον τρόπο θα διατηρηθεί το brand name του παραδοσιακού οικισμού. Τέλος υποστήριξε ότι η συντήρηση του μονοπατιού της ζωής κρίνεται επιτακτική.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντίθετο το ΚΚΕ στην άσκηση «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – 24»

«Η κυβέρνηση καταγγέλλεται για την εμπλοκή της Ελλάδας στους πολέμους του ΝΑΤΟ και την ενί…