Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Ξάνθη – Δράμα – Καβάλα, πόλοι ανάπτυξης νέων βιομηχανιών

Ξάνθη – Δράμα – Καβάλα, πόλοι ανάπτυξης νέων βιομηχανιών

0

Ένα νέο βιομηχανικό χάρτη σχεδίασε το ΥΠΕ.ΧΩ.ΔΕ και παρουσίασε πρόσφατα ως «Ειδικό Χωροταξικό πλαίσιο για τη βιομηχανία». Ο νέος βιομηχανικός χάρτης

επιχειρεί να κατευθύνει τις βιομηχανικές επενδύσεις σε οργανωμένους χώρους υποδοχής και παράλληλα προτείνεται η παροχή κινήτρων και για την μετεγκατάσταση των μονάδων. Ο στόχος είναι η αποθάρρυνση της περαιτέρω δημιουργίας διάσπαρτων μονάδων άλλα και η εξυγίανση των περιοχών όπου υπάρχει σήμερα συγκέντρωση βιομηχανικών δραστηριοτήτων.

Το σχέδιο καθορίζει τρεις κατηγορίες γεωγραφικών πόλων ανάπτυξης βιομηχανικών εγκαταστάσεων:

Α) Τις ευρύτερες μητροπολιτικές περιοχές Αθήνας και Θεσσαλονίκης με στόχο την αναδιάρθρωση της υφιστάμενης βιομηχανικής βάσης και όχι τόσο την τυχόν επέκτασή της. Εμμέσως αποθαρρύνεται η δημιουργία νέων μονάδων εκτός από δραστηριότητες διεθνούς προσανατολισμού. Επιδιώκεται η Αθήνα να έχει ισχυρό ρόλο σε επίπεδο ανατολικής Μεσογείου και η Θεσσαλονίκη στα Βαλκάνια.

Β) Την Πάτρα, τα δίπολα Λάρισας – Βόλου, Αλεξανδρούπολης -Κομοτηνής και Κοζάνης – Πτολεμαϊδας, τη ζώνη Καβάλας – Δράμας -Ξάνθης και τα Ιωάννινα που έχουν ήδη ανεπτυγμένη βιομηχανική δραστηριότητα ή βρίσκονται πάνω στους νέους οδικούς άξονες που κατασκευάζονται, όπως η Εγνατία, οι άξονες της Πελοποννήσου, η Ιόνια Οδός κ.λπ.

Γ) Το Ηράκλειο και τα Χανιά, την Ηγουμενίτσα και τις πύλες στο βόρειο μέτωπο της χώρας και τις περιοχές με δυνατότητες μεταποίησης προϊόντων που η βιομηχανία παίζει σημαντικό ρόλο άλλα συμπληρωματικό ως προς τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες.

Χώροι υποδοχής

Σε ολόκληρη τη χώρα προβλέπεται η ανάπτυξη βιομηχανικών οργανωμένων χώρων υποδοχής σε συνολική έκταση 38.900 στρεμμάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι υφιστάμενες μονάδες. Ειδικότερα στην Αττική προβλέπονται 7.500 στρέμματα και στην Κεντρική Μακεδονία 8.450 στρέμματα.

«Φρένο» στην άναρχη δόμηση

Κίνητρα για την εγκατάσταση των βιομηχανικών μονάδων στους οργανωμένους υποδοχείς που θα δημιουργηθούν αλλά και αντικίνητρα για την παραμονή τους εκτός αυτών, προβλέπει το χωροταξικό σχέδιο. Ειδικότερα για τα επενδυτικά σχέδια που χωροθετούνται σε πολεοδομημένους υποδοχείς πρέπει να προβλεφθεί προσαύξηση του ποσοστού επιχορήγησης και ανάλογη αύξηση στους υπόλοιπους τρόπους ενισχύσεων. Ως αντικίνητρο με στόχο τη μείωση της διάσπαρτης χωροθέτησης των βιομηχανιών προτείνεται, μεταξύ άλλων, η μείωση του συντελεστή δόμησης για τις εκτός σχεδίου βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε 0,6 από 1,2 που είναι σήμερα. Παράλληλα, όμως, διατηρούνται επαρκή περιθώρια που επιτρέπουν τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων, η διάσπαρτη χωροθέτηση των οποίων δεν δημιουργεί προβλήματα. Επιπλέον, προωθείται η κατάργηση όλων των παρεκκλίσεων αρτιότητας για την εκτός σχεδίου δόμηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

5 ζώνες ελεύθερου εμπορίου

Την απαγόρευση της εγκατάστασης μεγάλων και μεσαίων βιομηχανικών μονάδων στις εντός σχεδίου περιοχές προβλέπει το χωροταξικό πλαίσιο για τη βιομηχανία . Στο μέλλον, στις εντός σχεδίου περιοχές θα επιτρέπεται μόνο η δημιουργία ζωνών για μονάδες χαμηλής όχλησης, όπως τα εργαστήρια και οι βιοτεχνίες ενδυμάτων. Οι υποδοχείς αυτοί θα πρέπει να καλύπτουν ενιαίο τμήμα οικοδομικού τετραγώνου και μόνο εφόσον προκύπτει ωφέλιμη κτιριακή επιφάνεια τουλάχιστον 3.000 τ.μ. Δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.

Στις εκτός σχεδίου περιοχές, οι νέες «βιομηχανικές ζώνες» θα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον 50 στρέμματα και η επιφάνεια αυξάνει ανάλογα με τη βαρύτητα των μονάδων και φτάνει έως τα 250 στρέμματα εάν πρόκειται για υποδοχείς υψηλής όχλησης (διυλιστήρια, χαλυβουργία κ.λπ.). Σε όλες τις ζώνες υποδοχής μονάδων προβλέπεται εισφορά σε γη που κυμαίνεται από 15% έως 30% ανάλογα την περιοχή. Μέχρι το 1/6 της εισφοράς σε γη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δημιουργία κοινωφελών χώρων. Σε ό,τι αφορά τον συντελεστή δόμησης ορίζεται σε 1,6 ο μέγιστος και σε 0,9 ο ελάχιστος ανάλογα με τον τύπο της κάθε ζώνης υποδοχής που πρόκειται να δημιουργηθεί. Σε όλες τις ζώνες υποδοχής που πολεοδομούνται εκτός σχεδίου προβλέπεται περιμετρική ζώνη υψηλού πρασίνου πλάτους από 7 μ. έως 20 μ.

Το μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοδομήσιμων χώρων, σε όλους τους οργανωμένους υποδοχείς, ορίζεται σε 70% ενώ η αρτιότητα των οικοπέδων ορίζεται κατά περίπτωση με την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 1.000 τ.μ. για τους υποδοχείς υψηλής και μέσης όχλησης και σε 500 τ.μ. για τους υποδοχείς χαμηλής όχλησης.

Αντικίνητρα

Προτείνεται η μείωση του συντελεστή δόμησης για τις εκτός σχεδίου βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε 0,6 από 1,2 που είναι σήμερα.

Ελεύθερες Ζώνες

Τη δημιουργία 4 – 5 ελεύθερων ζωνών εμπορίου προτείνει το χωροταξικό σχέδιο. Οι ζώνες αυτές θα δημιουργηθούν στην Ηγουμενίτσα και σε Καβάλα ή Αλεξανδρούπολη και σε δύο ή τρεις παραμεθόριες περιοχές. Οι ζώνες θα λειτουργήσουν ουσιαστικά σαν αποθηκευτικοί χώροι προϊόντων τρίτων χωρών, όπως η Κίνα με τελικό προορισμό τις ευρωπαϊκές αγορές. Για τις χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ η μεταφορά των προϊόντων είναι αδασμολόγητη.

Νέες ζώνες

Οι νέες «βιομηχανικές ζώνες» θα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον 50-250 στρέμματα για υποδοχείς υψηλής όχλησης

Νέα στρατηγική στην ανάπτυξη

Οι μητροπολιτικές περιοχές Αθήνας και Θεσσαλονίκης έχουν κορεσθεί. Η μόνη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης αφορά στην πολιτική προσέλκυσης δραστηριοτήτων με διεθνή προσανατολισμό, δηλαδή πολυεθνικών, όποτε αυτό είναι εφικτό.

Πάτρα, Λάρισα – Βόλος, Ιωάννινα, Καβάλα – Ξάνθη – Δράμα, η ζώνη Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής και το δίπολο Κοζάνη – Πτολεμαϊδα κρίνονται δευτερεύοντες πόλοι με ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.

Ηράκλειο και Χανιά, οι βασικές πύλες της χώρας (Ηγουμενίτσα, πύλες στη βόρεια Ελλάδα) καθώς και οι κόμβοι συνδυασμένων μεταφορών και οι περιοχές δυνατότητας μεταποίησης προϊόντων (καθετοποίηση), θα παίξουν ση&#

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
  • Περί …δήμου σκιάς

    «Ιδίων γεύσεις» και κατ’ ιδίαν συζητήσεις …προσέφεραν ο κ. Χρίστος Πούλιος επικεφαλής της …
  • Ο πατέρας των φυλακισμένων

    Το σωφρονιστικό σύστημα και η παιδεία ενός κράτους, είναι κομμάτια του καθρέφτη του πολιτι…
  • Θα το κάνουν;

    Αρχή νέας χρονιάς το 2007. Και στην αφετηρία αυτής της νέας χρονιάς, η εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» …
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Περί …δήμου σκιάς

«Ιδίων γεύσεις» και κατ’ ιδίαν συζητήσεις …προσέφεραν ο κ. Χρίστος Πούλιος επικεφαλής της …